Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El sindicat USTEC-STEs critica la “improvisació” i la manca de diàleg en l’aplicació i reordenació del pla de Formació Professional a Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els quatre centres afectats el curs vinent convoquen una manifestació aquest dimecres per exigir que s’aturin els canvis

USTEC-STEs ha criticat la “improvisació” i la manca de diàleg en l’aplicació del pla d’FP 2030 a Barcelona, a través del qual es crearan centres integrats que provocaran el trasllat i la desaparició de part de l’oferta en d’altres. Segons ha explicat el sindicat i s’ha anat coneixent en les darreres setmanes, el curs vinent ja hi haurà tres centres afectats a Barcelona i un a Santa Coloma de Gramenet: Institut Vall d’Hebron, Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i la Bastida. Alguns perden cursos d’ESO i batxillerat, d’altres d’FP i d’altres en reben. Tots quatre han convocat una manifestació dimecres a la tarda a Barcelona per exigir que s’aturin els canvis i que hi hagi una negociació.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha començat a comunicar els canvis que comportarà l’aplicació del pla d’FP 2030 a la ciutat. Per al curs vinent, aquests quatre instituts seran els primers afectats d’una reordenació que han de culminar el 2030 amb uns 25 centres integrats a la ciutat, segons ha denunciat el sindicat.

En el cas de l’Institut Vall d’Hebron, es traslladaran alguns estudis com els de Gestió i Administració o els d’Activitats Físiques, es tancarà el Batxillerat Artístic i se suprimirà l’ESO. A més, rebrà estudiants de cicles de Sanitat d’altres centres per esdevenir el centre integrat en aquesta matèria. Pel que fa al Pablo Ruiz Picasso, està previst que el curs 2025-2026 acabi rebent la família professional d’Activitats Físiques i, per tant, es traslladarà els alumnes del Vall d’Hebron que hi ha actualment.  

A la Guineueta es deixaran d’impartir els àmbits d’Informàtica, Administració, es reduirà l’oferta de Sanitat i també perdrà del tot l’ESO. Pel que fa al Pablo Ruiz Picasso, està previst que el curs 2025-2026 acabi rebent la família professional d’Activitats Físiques.

Per últim, el curs vinent s’eliminaran els grups de primer d’ESO i Batxillerat a l’institut La Bastida de Santa Coloma de Gramenet. La previsió és la supressió progressiva dels dos cicles, de manera que en un període aproximat de quatre anys el centre es dediqui només a l’FP i ocupacional.

Des de l’USTEC-STEs han criticat que aquests canvis s’han fet sense tenir en compte la comunitat educativa i s’han comunicat malament. “Així no”, ha afirmat el responsable d’FP, Ramon Roy. I és que asseguren que no hi havia hagut cap contacte previ amb els centres afectats i que tot just se’ls estan comunicant els canvis, sense opció a dir la seva.

La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha lamentat que aquest és un exemple més de la forma de fer de la conselleria: “Implementar mesures noves al marge de la comunitat educativa”, ha dit. Roy ha afegit que USTEC-STEs no està en contra de crear centres integrats d’FP, però sí de la manera com ho vol portar a terme el departament perquè suposa tancar línies en centres públics i fer-ho sense consens social. A més, han afegit que no es tenen en compte els efectes que aquests canvis poden provocar en l’alumnat vulnerable.

Manca de previsió

Una de les principals crítiques és la manca de previsió. En aquest sentit, asseguren que encara no se sap si els centres que reben estudis tindran prou espai per acollir-los i alguns trasllats d’ESO es contemplen en instituts que no s’han construït, segons ha explicat el professor de l’Institut Vall d’Hebron i membres d’USTEC-STEs, Miki Mercadal. Mercadal ha posat com a exemple l’Institut de l’Esport, “que està paralitzat” o l’Institut de Vallcarca “que no està construït”. “Quin Departament d’Educació primer mou l’alumnat i després pensa quan faran el centre?”, s’ha preguntat.

Privatització i abandonament

Una altra de les crítiques del sindicat és que amb aquest nou model d’FP s’està obrint la porta a la privatització i la lògica empresarial. Segons han detallat, se’ls ha comunicat que les famílies que acollirà cada centre integrat es decidiran en part segons el teixit productiu del territori. USTEC-STEs ha alertat del perill que la formació quedi supedita només a les necessitats del mercat de treball i amb l’únic objectiu de ser un motor per donar ocupació als joves, quan consideren que la seva funció va molt més enllà.

D’altra banda, han lamentat que el fet de traslladar estudis d’un centre a altre pot provocar l’abandonament prematur d’alumnes que no estiguin disposats, o no puguin, assumir els nous desplaçaments.

Que s’aturin els canvis

Davant d’aquesta situació, els quatre centres afectats han convocat una manifestació a la plaça d’Urquinaona de Barcelona aquest dimecres a la tarda, a la que USTEC-STEs hi dona suport. Volen que s’aturin tots els canvis i que l’administració segui a negociar amb la comunitat educativa.

Des d’USTEC-STEs expliquen que ara per ara es coneix l’afectació per al curs vinent a Barcelona però ja han alertat que és només l’avantsala del que vindrà a la resta de Catalunya.

Comunicat complet de premsa USTEC-STEs:

No al Pla Director d’FP 2030

Durant aquestes darreres setmanes, la Comunitat Educativa de Catalunya ha estat coneixedora que el Departament d’Educació ha iniciat el desmantellament de la xarxa pública de centres de formació professional a Catalunya i, especialment, al Consorci de Barcelona.

El Departament pretén crear grans centres de formació professional «especialitzats» en un o més àmbits professionals, però prèviament, està realitzant una reestructuració i redimensió dels centres i espais de formació professional existents al nostre país.

Aquests centres anomenats centres integrats estan destinats a impartir formació professional de l’àmbit o àmbits referents en el centre concret, la qual cosa porta el Departament a tancar, modificar, obrir, fusionar, traslladar, etc. els centres i cicles formatius existents arreu dels barris, municipis, comarques, etc. o bé crear i/o construir de nous.

Tot aquest moviment i canvis està ocasionant un gran enrenou en la Comunitat Educativa, ja que és evident que hi haurà un gran nombre de professors, alumnat i famílies afectats de diferents maneres.

En aquesta línia, el Departament, sota les directrius de l’Agència Pública de la Formació Professional de Catalunya, i concretat en el desenvolupament del Pla Director d’FP 2030, ja ha anunciat que el curs vinent, curs 2024/2025, tindrà més centres integrats, concretament a l’INS la Bastida de Santa Coloma, INS Pablo Ruiz Picasso, INS La Val d’Hebron i INS La Guineueta. I, per la seva banda, centres com a l’INS Salvador Seguí, la Mercè i d’altres centres en altres municipis, comarques o serveis territorials també estan cridats a aquest canvi.

USTEC-STEs no està en contra dels centres integrats que haurien d’estar pensats per a la persona i per la societat, ubicats a prop de l’alumnat i amb una clara funció professionalitzadora i socialitzadora, però no apostem per aquest tipus de centres integrats allunyats dels ciutadans i pensats exclusivament per satisfer les necessitats puntuals dels sector productiu.

Si cliques en el següent enllaç https://www.youtube.com/watch?v=as6r6r7PkrQ podràs escoltar la Roda de Premsa que vam fer aquest dilluns 19 de febrer i on podràs posar-te al dia del que està passant.

Aquesta situació intolerable és el fruit de la falta de democràcia al Departament d’Educació i l’opacitat i nul·la voluntat de negociació traslladant el focus de governança, i per tant de decisions a l’Agència FP.Cat a l’esquena de la Comunitat Educativa.

No et quedis sense fer res, tota la Comunitat Educativa, incloent-hi a tu, està afectada. Participa!

Per altra part, aquest DIMECRES, 21 de febrer, a les 17:30 t’esperem a la Manifestació convocada pels centres afectats a la Plaça Urquinaona de Barcelona en contra Pla Director d’FP 2030 i a favor del diàleg i la negociació.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere