Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: El proper curs escolar 2024-2025 començarà el dia 9 de setembre / Comunicat discrepant del sindicat majoritari USTEC·STEs

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La nova data de començament del 9 de setembre és per a l’Educació Infantil, Primària i Secundària, mentre que Batxillerat i FP arrencaran el dia 12 de setembre

El pròxim curs escolar començarà el dilluns 9 de setembre per a l’educació infantil, primària i secundària, i el dia 12 per als estudis postobligatoris, com el Batxillerat i la Formació Professional. Això situa el dijous 20 de juny com l’últim dia lectiu del curs 2024-2025.

Aquesta era la data que tenia més números i menys oposició de la comunitat educativa, i és la que havia proposat el Consell Escolar de Catalunya al departament. 

La nova data significa recuperar la proposta que el Consell Escolar ja va fer el 2008 i que demanava cinc dies feiners per poder preparar el curs. Una demanda que també van reiterar les direccions i els docents en el plenari que van celebrar a inicis de mes.

Educació descarta començar el 12 com defensen els sindicats

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha justificat el canvi perquè aquests cinc dies són “compatibles amb mantenir l’inici de curs abans de la diada”.

El 12 de setembre és una data que els sindicats voldrien recuperar, però la consellera ho descarta perquè creu que l’avançament és “positiu”, sobretot per a l’alumnat més vulnerable.  

“És una decisió excepcional perquè estem en un procés de revisió de la jornada escolar de cara a la legislatura vinent. Aleshores haurem de marcar una data d’inici de curs amb un criteri fix i amb el màxim consens.”

Comunicat del sindicat majoritari d’USTEC·STEs

El Departament anuncia que el curs 2024-2025 començarà el 9 de setembre

A la mesa sectorial celebrada aquest 22 de febrer, sobtadament, la consellera Anna Simó ha anunciat la data d’inici del curs situant-la el 9 de setembre del 2024.  

Des d’USTEC·STEs (IAC) seguim defensant que la millor data d’inici per a una preparació correcta del curs amb el conjunt de la plantilla és el 12 de setembre i lamentem que la nova data no sigui fruit d’una negociació i acord amb la part social. Tot i valorar positivament que la pressió exercida a la mesa i al carrer hagi contribuït a una rectificació parcial d’aquesta mesura, lamentem que per dos dies lectius de diferència el Departament no hagi esmenat totalment aquesta mesura tan negativa. 

Considerem que la imposició de l’avançament del calendari escolar els darrers dos cursos ha estat una mesura contrària a la qualitat educativa, que ha suposat el malbaratament de molts recursos públics i un empitjorament de condicions laborals i que ha crispat innecessàriament les relacions entre els actors implicats en l’educació catalana. 

La formació dels treballadors altre cop al punt de mira del Departament

La consellera ha volgut vincular la discussió del calendari escolar a la necessitat de treballar sobre la formació dels docents catalans. 

USTEC·STEs hem assenyalat a Simó que la formació docent no és un problema central per a la qualitat educativa. Les prioritats del govern haurien de ser qüestions com l’infrafinançament de l’educació pública, la segregació escolar causada per la doble xarxa pública-concertada, la democràcia als centres eliminada per la LEC i el desplegament del decret d’inclusiva, començant per la reducció de ràtios. 

Alhora, defensem que la formació docent no pot suposar un augment de la sobrecàrrega laboral que ja patim els treballadors i treballadores de l’educació. Per això, la formació oferida pel Departament ha de ser pública, gratuïta i en horari laboral.

Per últim, USTEC·STEs estem oberts a treballar per a la millora de la qualitat de la formació que el Departament ofereix als treballadors i hem traslladat al Departament que cal revisar l’oferta. Considerem que l’oferta ha de ser pública, de qualitat (cal revisar els criteris per a l’acreditació i contractació de formadors que ha de ser oberta, objectiva i transparent) i ha de respondre a les necessitats dels professionals dels centres i no tant a les apostes polítiques del Departament.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere