Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya despunta amb força al MWC i al 4YFN

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La UPC torna al Mobile World Congress (MWC Barcelona) amb un estand propi en el qual presentarà, entre d’altres tecnologies, una aplicació per diagnosticar la malària utilitzant intel·ligència artificial, un teixit intel·ligent amb aplicacions en l’àmbit de la salut, un dispositiu per monitorar el sistema cardiovascular dels animals de manera no invasiva i un assistent virtual per tramitar ajuts socials des del mòbil.

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), a través del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT-UPC), tindrà un estand en el Mobile World Congress (MWC) 2024, que s’organitza del 26 al 29 de febrer, al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. En aquest estand es mostraran les capacitats tecnològiques i alguns dels projectes i solucions desenvolupats per la Universitat en els àmbits de la connectivitat intel·ligent, la mobilitat i la indústria, entre d’altres, el 5G i la seguretat en tecnologies mobile.

Alguns dels projectes que es mostraran són els següents:

  • Una app per diagnosticar la malària utilitzant intel·ligència artificial que combina una aplicació de mòbil amb un microscopi robotitzat de baix cost. S’ha ideat perquè sigui un mètode útil i efectiu en països amb pocs recursos, que és on aquesta malaltia és endèmica, i l’han dissenyat els grups de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-UPC), de Processament d’Imatge i Vídeo (GPI) i de Tecnologies de Bases de Dades i Gestió de la Informació (DTMI) de la UPC.
  • Un teixit intel·ligent basat en un sistema de sensors tèxtils, que serveixen per monitorar les variables biomètriques del cos humà i l’evolució de malalties d’una manera mínimament invasiva.  L’ha desenvolupat el grup d’Identificació per Radiofreqüència i Electrònica Flexible (RFLEX) en el marc del projecte ETEXHEALTH.
  • Un dispositiu per monitorar el sistema cardiovascular dels animals de manera no invasiva, que facilita la tasca del personal veterinari i dels professionals que cuiden els animals, en permetre fer les mesures amb el mínim temps possible i donar més informació que els actuals sistemes d’electrocardiografia. L’ha desenvolupat el Grup d’Instrumentació, Sensors i Interfícies (ISI).
  • Un assistent virtual per tramitar ajuts socials des del mòbil, anomenat Gavius, dissenyat pel centre específic de recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAl) de la UPC i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE). Està orientat a donar a conèixer i facilitar a la ciutadania la tramitació d’ajuts socials des del mòbil. L’Ajuntament de Gavà i el de Mataró seran els primers a posar-lo a disposició de la seva població.

Millorar la mobilitat i els processos industrials
A més d’aquestes solucions, en aquesta edició del MWC es donaran a conèixer altres tecnologies amb segell UPC. En l’àmbit de la mobilitat, es presentarà el projecte 6G-EWOC, centrat en la creació d’una xarxa òptica 6G de mobilitat connectada, per facilitar en el futur que els vehicles puguin conduir de forma autònoma amb elevats nivells de seguretat, gràcies a un mapa complet en 3D de la mobilitat de l’entorn en temps real. 

En la mateixa línia, el projecte FIERCE treballa en el desenvolupament i implementació de solucions basades en la Internet of Everything per fer més segures i eficients les comunicacions mòbils amb drons. Un altre projecte en l’àmbit de la mobilitat és el disseny d’una sèrie de rutes optimitzades aplicades al transport a demanda en el sector alimentari.  

En l’àmbit industrial, es donarà a conèixer una eina basada en la intel·ligència artificial per millorar els sistemes de control de qualitat en els processos de fabricació. També es parlarà d’un sistema per generar de forma automàtica mapes de soroll de les ciutats mitjançant sensors acústics mòbils, així com d’una tecnologia làser per mapejar l’entorn submarí i navegar-hi de forma més segura i precisa sense intervenció humana, desenvolupada en el projecte BEACON

L’ecosistema emprenedor UPC torna al 4YFN

Del 26 al 29 de febrer, el talent emprenedor de la UPC tornarà a exhibir-se al Four Years From Now (4YFN). Hi serà present amb un total de 42 empreses de base tecnològica impulsades per estudiantat, ‘alumni’ o personal investigador de la Universitat, de les quals 16 exposaran els seus projectes emprenedors a l’estand propi de la UPC. Les altres 26 ‘spin-off’ o ‘start-up’ seran presents a altres estands o participant en activitats.

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) serà present, un any més, al 4YFN, la trobada internacional dedicada a les empreses emergents i a l’emprenedoria que es fa en paral·lel al Mobile World Congress (MWC), i que té lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.  

De nou, la UPC és la universitat amb més iniciatives emprenedores en aquesta fira: 42 empreses de base tecnològica sorgides de la UPC, algunes més emergents i altres més consolidades, de les quals 16 estaran a l’start-up corner de la Universitat. Una part d’aquestes empreses desenvolupa i comercialitza tecnologies o enginyeria d’avantguarda per abordar reptes clau de la digitalització i la sostenibilitat.

En torns de dos dies, les empreses mostraran les solucions, tecnologies o enginyeria innovadora per a sectors que abasten la salut, els negocis i la indústria 4.0, l’agricultura i l’alimentació, el transport de mercaderies, la construcció, la impressió en 3D, la realitat virtual, la mobilitat i les smart cities, el desenvolupament de software, el gaming o el màrqueting digital i la relació amb els clients a partir de la intel·ligència artificial (IA).

Els dies 26 i 27 de febrer, estaran presents les següents empreses:

  • Algorae: L’activitat d’aquesta empresa se centra en el desenvolupament d’un software d’optimització i gestió de rutes de transport per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Aridditive: ha creat una impressora 3D de peces de formigó d’alt rendiment per a la construcció i l’arquitectura. La tecnologia desenvolupada ha permès crear un capçal d’impressió que controla amb circuit tancat els paràmetres com la pressió, la temperatura i la humitat. Al mateix temps, permet accelerar el temps de forjat dels materials. El mateix dia es parlarà d’aquesta tecnologia en una taula rodona, a les 16 h, a l’estand d’Acció, al mateix Hall 8.1.
  • Inmersia: Han desenvolupat les primeres ulleres intel·ligents d’ús diari que combinen Realitat Augmentada (RA) i Realitat Virtual (RV) en un sol dispositiu. Aquest permet compartir, des de diverses localitzacions, experiències reals en contextos laborals, mèdics, d’aprenentatge o d’oci virtuals, entre d’altres.
  • Pullpo: ofereix un sistema per integrar les plataformes GitHub i Slack perquè els equips tecnològics puguin col·laborar, i fer-ho de manera més àgil i amb menys temps, en la revisió del codi, un pas clau en el procés de desenvolupament de software.
  • Showee: ha creat la primera dutxa accessible i ecointel·ligent, que s’adapta al nivell d’autonomia tant de les persones amb dificultats físiques com de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o sensorial. El sistema facilita l’assecatge i el confort alhora que redueix més del 50% del consum d’aigua.
  • Vaive Logistics: desenvolupa i desplega robots de lliurament autònoms de distribució de mercaderies d’última milla en entorns urbans. El robot ONA ja s’ha provat en diversos entorns reals, com per exemple a Esplugues de Llobregat i en el marc del projecte LOGISMILE. 
  • Vincer.AI: ha creat una plataforma per avaluar els riscos que comporta fer servir dispositius, sistemes de recomanació o de diagnòstic basats o que fan servir la intel·ligència artificial en l’àmbit sanitari.
  • Wecaria: aporta solucions per al sector de l’automòbil per crear noves maneres de connectar persones, empreses i entitats, com per exemple que els tallers mecànics disposin de dades, en temps real, de l’estat dels vehicles dels seus clients.

Els dies 28 i 29 de febrer les empreses que exhibiran les seves solucions a l’estand UPC són les següents:

  • Bliko: ha desenvolupat un programari específic per transformar en dades les interaccions entre empreses i clients procedents dels correus electrònics, trucades i missatgeria instantània, de manera que es poden extreure dades rellevants per introduir als CRM o generar informes d’interès.
  • Chatfy: ha llançat una tecnologia basada en IA per capacitar i entrenar equips de venda i xatbots de manera més propera i eficient. A diferència de les aplicacions convencionals, estableix relacions vinculades a entorns conversacionals que es fan servir habitualment.
  • ecoDeliver: ha creat un nou model de lliurament col·laboratiu de paqueteria. Basat en una plataforma digital, permet aprofitar el transport privat de la comunitat que en forma part per transportar i lliurar paquets, reduint així el gran volum de les emissions de CO₂ que es generen en aquest sector.
  • Datision: desenvolupa solucions empresarials amb la implementació de la intel·ligència artificial a la indústria. Permet fer manteniment predictiu i assessorar, per exemple, en el pas definitiu cap a la producció digitalitzada.
  • DIW DYNAMICS: ha creat PowerDIW, una impressora 3D experimental totalment configurable i d’escriptura directa amb tinta (DIW). És una tecnologia de fabricació additiva que s’utilitza habitualment per a la fabricació de peces ceràmiques o metàl·liques ‘verdes’ o qualsevol material bioimprimible.
  • Ludium Lab: és una companyia de tecnologia de B2B que ha desplegat una tecnologia de virtualització d’aplicacions i streaming interactiu a través del núvol a un cost reduït.
  • NIMBLE Diagnostics: sorgida juntament amb l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Universitat de Barcelona (UB), ha creat el primer dispositiu mèdic per monitorar pacients amb ‘stents’ implantats.
  • Virmedex: Una spin-off creada juntament amb la UB que desenvolupa jocs seriosos per a la formació especialitzada en l’àmbit mèdic. Un exemple és la plataforma per a l’entrenament en bypass cardiopulmonar (BCP) per comprendre com fer funcionar la bomba de circulació extracorpòria com si s’estigués dins del quiròfan.

Les altres 26 empreses de base tecnològica impulsades per la comunitat UPC que s’exposen són les següents: Able Human MotionBeyond You (form. Exheus)Elem BiotechEnergy Aware SolutionseRoots AnalyticsFrontwave ImagingFolgridHello IMAZKreios SpaceLevelabMitiga SolutionsNanochroniaNeutroonNuwe OpgroundQuallaQbeastQilimanjaro Quantum TechRob SurgicalRelAI EmotionsSense4CareTHEKER RoboticsTracksCO2Tunnll i Wivi Vision.

  • Networking Event: dimarts 27 de febrer, a les 17:30 h, a l’estand de la Universitat (8.1C33 del Hall 8.1) tindrà lloc una trobada de networking amb totes aquestes empreses que configuren l’ecosistema emprenedor de la UPC.

Altres activitats programades

En el marc del 4YFN també tindran lloc activitats programades amb participació de professorat, personal, alumni o estudiantat de la UPC: 

  • Dimarts, 27 de febrer, a les 10 h, a l’estand de Barcelona Activa 4 del Hall 8.1, tindrà lloc la taula rodona ‘Why Startups Must Invest in A Strong Patent Strategy’ Moderada per Xavier Dumont, de Barcelona Activa, comptarà amb la participació, de Carles Puente, professor de l’Escola de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC i cofundador de Fractus, una de les primeres spin off sorgides de la Universitat, i Carlos Abellán, alumni de la UPC i cofundador i CEO de Qusidespin-off de ciberseguretat i d’alta computació sorgida de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), vinculat també a la Universitat.

    Fractus és pionera en la creació de tecnologia d’antenes, compta amb una cartera de patents de més de 30 invencions protegides mitjançant més de 120 patents i sol·licituds de patents als Estats Units, Europa i Àsia. Forma part del Fractus-UPC Deep Tech Hub, impulsat fa un any i mig juntament amb la Universitat. Quside va culminar, el juliol passat, una ronda de finançament de més de deu milions d’euros, que la consoliden com a líder a la indústria de la tecnologia quàntica.

    La resta de participants són  Isabel Pato, d’Elion IP, i Francisco Badia, inversor i representant de Grow Ventures.
  • El mateix dimarts, 27 de febrer, de 16 a 17 h, a l’estand d’ACCIÓ al Hall 8.1, tindrà lloc la taula rodona ‘TECNIO Innovation Experience: Aridditive, 3D Printing the Future of Sustainable Construction’, on es presentarà el cas d’Aridditive, la spin-off participada per la UPC i el Centre CIM i basada en tecnologia desenvolupada al centre TECNIO DIGIFACT. Especialitzada en impressores 3D per a ciment, està contribuint a la transformació del sector de la construcció. Moderada per Manuel Palacín, director de l’Associació TECNIO, hi participaran, entre d’altres, Climent Molins, vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, i Roger Uceda, cofundador i CEO d’Aridditive.

  • El mateix dimarts, 27 de febrer, a les 16 h, a l’estand de Barcelona Activa (C11, al Hall 8.1) tindrà lloc la sessió ‘Startups opportunities in the Space Sector’. La presentarà Elisabet Vilchezmanager de l’ESA BIC Barcelona, la incubadora de l’Agència Espacial Europea ubicada al Campus del Baix Llobregat de la UPC. Comptarà amb la participació de diferents empreses impulsades des d’aquesta incubadora.
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere