Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

PLATEDUCEX: La Generalitat Valenciana finança el desenvolupament d’una plataforma en línia per generar continguts educatius immersius sense necessitar coneixements tècnics

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Lãberit lidera aquesta iniciativa que fa ús de la realitat virtual, augmentada i mixta per generar unitats formatives interactives i en línia

L’empresa tecnològica col·labora amb la Universitat de València i la Universitat Catòlica en aquest projecte, que compta amb finançament de FEDER

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana, que dirigeix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’una plataforma web per a la creació de continguts educatius immersius mitjançant l’ús de realitat virtual, augmentada i mixta. Aquesta nova eina facilitarà l’accés del cos docent sense coneixements tècnics a aquests recursos 3D, alhora que permetrà configurar un repositori públic perquè puguin incorporar-se lliurement a qualsevol itinerari formatiu.

L’empresa Lãberit lidera aquest projecte, anomenat PLATEDUCEX, en l’execució del qual col·laboren l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Universitat de València (IRTIC-UV) i el grup de recerca en Patologies Múscul esquelètiques de membres inferiors de la Universitat Catòlica de València (UCV).

La iniciativa compta, a més, amb el suport econòmic de l’Institut Valencià de la Competitivitat i Innovació (IVACE+i) i el finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

L’objectiu de PLATEDUCEX és desenvolupar un conjunt d’eines desenvolupades en tecnologia web que, un cop interconnectades, permetran la creació, la publicació i el seguiment i la reproducció de continguts de realitat virtual, augmentada i mixta, així com la posterior avaluació dels resultats obtinguts.

A la pràctica, aquesta eina web s’erigeix en un gestor de continguts de realitat virtual i augmentada, adreçada tant al cos docent com a l’alumnat, que simplifica la creació i consum de continguts formatius immersius sense que calgui coneixements tècnics.

Aquesta plataforma també podrà vincular els seus continguts amb altres sistemes de gestió d’aprenentatge en línia preexistents (coneguts per les sigles en anglès, LMS), de manera que en conjunt constituiran una plataforma d’experiència d’aprenentatge, el model més avançat de formació personalitzada a el núvol.

Tot i que ja és possible trobar a internet un important volum de recursos 3D, l’heterogeneïtat de les fonts i formats exigia fins ara disposar de coneixements tècnics per manipular-los. Una barrera d’entrada que eliminarà la nova plataforma gràcies a la incorporació d’una eina que automatitza la importació i la publicació d’aquests recursos perquè es puguin fer servir en qualsevol escena 3D sense necessitat de disposar de formació específica.

Els avantatges d’aquesta aplicació informàtica s’estenen a altres funcionalitats com ara la creació d’escenes. Per això, s’ha integrat un mòdul que permet combinar diferents models independents, configurar comportaments interactius, animacions i altres operacions necessàries per al disseny de les unitats formatives.

Un cop creades aquestes escenes, també es proveirà d’un mòdul per al disseny d’interaccions entre els diferents escenaris, de manera que es puguin definir diversos continguts sobre un mateix model 3D. Això fa possible l’elaboració de lliçons amb diferents nivells de complexitat, activitats o avaluació. A més, es podran incloure bifurcacions a la narrativa d’una mateixa unitat formativa, cosa que implica que cada alumne rebrà diferents solucions o respostes en funció de l’itinerari escollit.

En qualsevol cas, el procés de generació de continguts està orientat a l’explotació dels recursos existents a la plataforma, de manera que serà accessible a qualsevol nivell d’usuari, al marge de les seves habilitats i coneixements tècnics.

Avanços en el desenvolupament del projecte

Superat el primer any de projecte, el disseny inicial de la plataforma ja està pràcticament llest, mentre s’avança en els diferents mòduls independents que s’integraran progressivament al sistema. Atès que la plataforma és el centre de connexió de la resta de mòduls, s’erigeix a l’element crític i on s’ha avançat més, fins al punt que estem a punt d’iniciar el procés d’integració a través de les interfícies de programació aplicacions que s’han desenvolupat a aquest efecte”, exposa l’investigador de Lãberit, Javier Tatay.

PLATEDUCEX culminarà amb el desenvolupament d’eines per a la reproducció de continguts, el buidatge dels resultats i la connexió amb altres sistemes de gestió d’aprenentatge en línia.

En el desenvolupament d’aquests treballs, Lãberit col·labora amb l’IRTIC-UV en l’anàlisi i el disseny i el desenvolupament tant de la plataforma com de les eines de creació i visualització de continguts, integració i gestió d’usuaris. Així mateix, la validació del sistema va a càrrec del grup de recerca de Patologia Múscul esquelètiques de membres inferiors de la UCV, que participarà en l’elaboració i la revisió posterior d’un cas d’ús sobre anatomia i cirurgia podològica.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del comitè d’innovació en Tecnologies Habilitats, que aposta per l’exploració de tecnologies de visió artificial més robustes mitjançant el desenvolupament d’algorismes, preferentment, basats en Deep Learning. Així mateix, PLATEDUCEX s’enquadra, als eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere