Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: Set col·legis professionals de l’Ebre signen un comunicat que considera “un error plantejar-se de nou la interconnexió de xarxes”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Intercol·legial de les Terres de l’Ebre, integrada per set col·legis professional del territori, s’han posicionat aquest dijous sobre el debat de l’amenaça d’un nou transvasament per mitjà d’un comunicat de premsa. En contraposició a l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua format a Barcelona, consideren que és “un error plantejar-se de nou la interconnexió de les xarxes Ter-Llobregat amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)”.

Els Col·legis professionals de les Terres de l’Ebre, consideren que “s’ha de plantejar una política de redistribució territorial per evitar les grans concentracions de població, i per una millor sostenibilitat cal apropar la població i la indústria cap a les zones on es disposa dels recursos (aigua, electricitat, …) i no haver de desplaçar els recursos propis d’un territori cap a les grans àrees metropolitanes per ser la seva font d’abastament de recursos”.

La nota recorda que cal tenir present que “solament el 0,5% de l’aigua del planeta és aigua dolça i accessible, per la qual cosa ens porta a pensar que la solució no està en la interconnexió de xarxes fluvials, ja que l’únic que aconseguirem serà traslladar el problema d’un territori a un altre, i per tant cal buscar alternatives reals i sostenibles”.

“Si tenim en compte -afegeix el comunicat- els estudis que ens indiquen que hi ha poblacions on més del 40% de l’aigua que es gestiona es perd per la xarxa de distribució, és un aspecte preocupant i on es pot incidir directament per reduir el malbaratament d’aigua”.

Per altra banda, “Catalunya disposa aproximadament d’uns 600 km de costa, la qual cosa fa que l’aigua del mar sigui una alternativa a tenir molt en compte. Estarem d’acord que les dessaladores suposen un cost elevat, però no tenir-les encara pot resultar més car a la llarga. Amb les que hi ha actualment no són suficients per poder garantir el subministrament d’aigua potable a l’àrea metropolitana de Barcelona”.

El tractament d’aigües residuals, reciclatge i reutilització de les aigües” són tecnologies provades i contrastades que van en augment i que cal potenciar la seva implantació a major escala. En ple segle XXI cal prendre decisions pensant amb la sostenibilitat i economia circular, per la qual cosa pensem que les inversions que cal realitzar han d’estar alineades amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), i no amb la interconnexió de xarxes que són solucions del segle passat”, conclou la nota.

La Intercol·legial de les Terres de l’Ebre està formada pel Col·legi d’Arquitectura Tècnica de les Terres de l’Ebre; el Col·legi d’Enginyers de Tarragona; l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa; el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona; el Col·legi Professional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya; el Col·legi Oficial d’Arquitectes de l’Ebre (COAC); l’Il·Lustre Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa; el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.

Pel que fa a l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, els seus membres són els col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya; el d’Enginyers Agrònoms; el d’Enginyers de Camins, Canals i Ports i el d’Economistes.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere