Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte ‘Univac’: La Universitat Pompeu Fabra analitza l’accessibilitat sensorial a les universitats estatals

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El projecte ‘Univac’ té la finalitat d’analitzar la resposta de les universitats a les necessitats d’accesibilitat i concretar quines mesures són necessàries per garantir el seu accés a l’educació universitària de qualitat.

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) lidera ‘Univac’, un projecte d’investigació que té com a objectiu conèixer com són d’accessibles les universitats de l’Estat espanyol per a les persones amb discapacitat sensorial, així com analitzar quines són les seves necessitats. La discapacitat sensorial abasta, entre d’altres condicions, la sordesa, la hipoacúsia, la ceguesa i la baixa visió.

La investigació del projecte, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, l’Agència Estatal d’Investigació i l’Unión Europea, es traduirà en una diagnosi de la situació actual i l’elaboració una sèrie de recomanacions per garantir l’accés de les persones amb discapacitat sensorial a una educació universitària de qualitat. ‘Univac’ se centra en les universitats públiques de CatalunyaAndalusia i el País Basc.

El projecte disposa d’un equip format per investigadores tècniques especialitzades en la inclusió de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Còrdova i la Universitat del País Basc. L’equip d’Univac’ està duent a terme diferents activitats d’investigació per a obtenir informació basada en l’experiència d’estudiants, personal universitari docent investigador, i personal d’administració serveis, amb discapacitat i sense. Entre les activitats que en destaquen, es troben els grups de discussió, entrevistes i diaris de seguiment.

No deixar enrere les persones amb discapacitat sensorial

L’equip investigador posa de manifest que els estudis que s’han realitzat fins a la data sovint relacionen l’accessibilitat amb les barreres físiques per a les persones amb mobilitat reduïda. Així, consideren que no aprofundeixen en l’anàlisi de la implantació de serveis d’accessibilitat comunicativa i digital, aspectes claus per a les persones amb discapacitat sensorial. Alguns exemples són el subtitulat, l’ús de la llengua de signes, l’audiodescripció, el bucle magnètic, les transcripcions o les audioguies.

El projecte parteix de la premissa que aquestes intervencions han de donar-se en l’entorn: “L’origen de les barreres no són les persones amb discapacitat, sinó una societat inaccessible, que no està preparada per a una transició digital que tingui en compte a totes les persones”, afirma Blanca Arias (UPF), investigadora principal del projecte. En aquest sentit, destaquen que la transició digital a les universitats hauria d’incorporar els diferents serveis d’accessibilitat comunicativa i digital per no deixar enrere a les persones amb discapacitat sensorial.

El projecte UNIVAC proporciona evidències per al desenvolupament de polítiques d’accessibilitat, que contribueixin a reduir les desigualtats i garantir l’educació de qualitat per a totes les persones.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere