EDITORIAL: L’adéu a la Consellera d’Educació Anna Simó i al Conseller de Recerca i Universitats Joaquim Nadal
Un cop convocades unes noves eleccions al Parlament de Catalunya per part del president Aragonès, com a conseqüència de no haver-se aprovat uns nous Pressupostos, cauen a la vegada moltes de les activitats programes de futur.
Moltes d’aquestes activitats, venudes a “bombo i platerets”, ja d’entrada eren pures fantasies, perquè no tenien ben lligat el finançament que les feia viables.
Nosaltres, com quasi tothom, ens ha agafat desprevinguts amb la convocatòria d’eleccions, però creiem que encara ens ha agafat més desprevinguts, que el govern no tingués ben negociats els pressupostos.
El govern Aragonès, d’una arrogància insofrible, ha pretès governar amb una minoria parlamentària i això acaba pagant-se.
A LO CAMPUS DIARI del govern Aragonès ens han interessat dos Departaments que inclouen les temàtiques d’informació i debat d’aquest digital, en concret “Educació” i “Recerca i Universitats”, que caldrà fer-ne una minuciosa anàlisi de la seva obra de govern, per entendre que ha passat.
La consellera Anna Simó substituïa a un conseller d’Educació nefast, com fou Josep González i Cambray, i pitjor no es podia fer. Però malgrat totes les dificultats, la Sra. Simó suposem amb bona fe, ha fet el que ha pogut, encara que ha continuat amb l’arrogància de no comptar de veritat amb tots els actors de la comunitat educativa, com els sindicats.
A més, ha intentat externalitzar, traient-se responsabilitats, totes les necessitats del caos educatiu que patim a Catalunya i ha venut molt de fum, tot condicionat a uns pressupostos que no ha aprovat ni la “caputxeta del conte”. Tot ha estat unes cartes educatives a uns reis imaginaris.
El conseller Joaquim Nadal, gat vell aterrat de nou a la política de primera línia, s’ha passejat per la comunitat d’investigació i de les universitats, com si gaudis d’un viatge monogràfic de l’Inserso. Moltes visites, molts discursos, molts copets a l’esquena, però no quedarà res de la seva aportació pròpia a la política universitària.
I a més “la broma” de rodejar-se d’un equip de gestió i administració desorganitzat i que ha fet variar, canviar i cancel·lar nombrosos actes i inauguracions a les Universitats i Centres de recerca (-encara no poden donar la xifra final d’aquestes anècdotes, que també hem patit els periodistes-), doncs aquesta conducta ha estat la música que ha acompanyat a una gran falta d’idees innovadores en la vida governamental de la recerca i de les universitats.
Del pas al Departament, de Nadal no en quedarà res de substancial, ha estat un conseller-funcionari, que com ja hem dit altres vegades: de “visita” al Consell Executiu.
Però el conseller Nadal i tots nosaltres hem tingut una sort, que ha estat el Departament d’Empresa i Treball del conseller Roger Torrent, que ha funcionat bastant bé i que ha complementat molt bé la part de “recerca i innovació”. Torrent que fou un gris president de Parlament de Catalunya, ha estat un bon conseller i caldrà revisar-ne les idees i els resultats.
En definitiva: tots tornem a començar i serà obligat conèixer i analitzar totes les ofertes educatives, de recerca i d’universitats que ens proposin a les eleccions del 12 de maig. (Només falten 60 dies).