Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tot a punt per a una nova edició del Festival de Pasqua de Cervera dedicat a la música clàssica catalana (Del 21 al 30 de març)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cervera ja està posant a punt els seus diferents espais per acollir la 14a edició del Festival de Pasqua, el certamen dedicat a la música clàssica catalana, que se celebrarà del 21 al 30 de març.

Enguany s’ha programat 10 produccions musicals diferents que es concreten en un total de 14 concerts. Les tradicions musicals catalanes i el fet de donar protagonisme als compositors i intèrprets del nostre país, seran els eixos principals de la programació. D’aquesta manera, el Festival posarà el focus en dues personalitats de la nostra música: els compositors Ricard Lamote de Grignon (125è aniversari del seu naixement) i molt especialment Josep Valls i Royo (25è aniversari de la seva mort), exiliat a França el 1939 i que mai més va tornar a viure a Catalunya.

Una programació extensa i variada amb grans concerts

Com cada any, el Festival divideix la programació en dues setmanes consecutives.

En la primera setmana s’han programat 3 concerts. El Festival s’iniciarà el 21 de març amb el tradicional concert escolar que anirà a càrrec de LleidArt Ensemble amb “Les aventures de la Bol i el Ling”. Tal i com afirma Jordi Armengol, director artístic del Festival, aquesta actuació “vol atansar la música als més petits i que es converteixin en el nou públic del festival del futur”. 

El concert inaugural tindrà lloc dissabte, 23 de març, al Paranimf amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida dirigida per Salvador Brotons. La “Simfonia a tota orquestra” de Francesc Andreví, compositor segarrenc nascut el 1786, obrirà un concert on el Festival tindrà el privilegi de gaudir de nou de la visita de Salvador Brotons, un dels compositors i directors més reconeguts. Completarà el programa, una relectura de Lamote de Grignon sobre el Pare Antoni Soler, una obra estrena de Marc Migó i la “Simfonia n.3” del mateix Brotons, obra plena de contrastos, colors i expressivitat. 

El dia següent, 24 de març, la percussionista Núria Andorrà ens sorprendrà amb el seu espectacle “Nu.A”. Es tracta d’un espectacle hipnòtic i interdisciplinari on la Núria busca l’apropament als seus orígens servint-se com a instruments de percussió esquelles heretades de la família, pissarres del Pirineu lleidatà i ceràmica de Verdú. 

La setmana següent, es reprendrà amb un nou concert el dijous 28 de març. Anirà a càrrec d’Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (pianista) i estarà dedicat al 25è aniversari de la mort de Josep Valls i Royo. 

Divendres, 29 de març, s’estrenaran els concerts de proximitat d’enguany. Es tracta d’actuacions curtes que tenen lloc en espais del nucli antic de Cervera i que es repeteixen 2 cops (una sessió a les 11.30 hores i l’altra a les 13 hores). D’aquesta manera, el públic pot assistir a les dues produccions musicals (primer una i després l’altra, en l’ordre que prefereixi). L’Auditori Municipal acollirà el concert d’Albert Guinovart amb “El piano català. Tres poètiques diferents”. En els mateixos horaris, però a la Casa Sabater del carrer Major, Blooming Duo presentarà “Noves sonoritats per a la tradició”. Per tancar la jornada de divendres, el concert de vespre anirà a càrrec del Cor Jove Nacional de Catalunya dirigit per Mireia Barrera amb “La riquesa de la música coral catalana”. 

Dissabte, 30 de març, serà l’últim dia de Festival i també s’iniciarà amb els concerts de proximitat. L’Auditori acollirà “Ressonàncies de silenci” amb Sílvia Vidal (piano) i Ramon Humet (bols tibetans, bols de quars i gong). En les mateixes hores, és a dir, a les 11,30 i a les 13 hores, però a l’Església de Sant Joan, els Dichos Diabolos ens aproparan a “Nigra Sum. Música per a la Verge de Montserrat”.

Per tancar la jornada i també el Festival d’enguany, el Paranimf acollirà un concert de vespre dirigit per Xavier Puig amb Marta Bonet (soprano), Marta Infante, (mezzosoprano), David Alegret (tenor), Jordi Serrano (baríton), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i l’Orquestra Terrassa 48. El concert estarà dedicat a “Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid”.

Les activitats paral·leles completaran la programació d’enguany

A més de la programació musical, el Festival també acollirà diverses activitats paral·leles. Del 22 al 30 de març es podrà veure a l’Auditori l’exposició “Alícia de Larrocha, 1923-2023”. La mostra està comissariada per la seva filla, Alícia Torra de Larrocha.

El divendres, 22 de març, tindrà lloc la projecció del documental “Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard” dirigit per Josep Badell i Xavier Bosch.

El dia següent, dissabte, 23 de març, Raül Garrigasait (escriptor i hel·lenista) protagonitzarà la conferència: “Mompou i Gerhard, els dos camins de la modernitat”.

Dimecres, 27 de març, tindrà lloc el Concert – presentació del llibre “La viola tenor Parramon” amb Emmanuel Balssa (viola tenor), Daniel Blanch (piano), Jordi Pinto (autor del llibre), Pere-Andreu Jariod (periodista i divulgador musical).

I, finalment, divendres 29 de març, es projectarà el documental “Les mans d’Alícia”, una obra audiovisual sobre Alícia de Larrocha i que està dirigida per Verònica Font i Yolanda Olmos.

+++

Fotografia: La percussionista Núria Andorrà amb el seu espectacle “Nu.A”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere