La primera edició de “Rural(ment)” posa el focus en el benestar emocional de la pagesia
Rural(ment), una iniciativa del grup de reflexió Talaia Pagesa, s’estrena el divendres 22 de març a Vic, però amb l’objectiu de replicar la proposta en altres territoris de Catalunya.
Vic acollirà el divendres 22 de març la primera edició de Rural(ment). Es tracta d’una peculiar iniciativa de Talaia Pagesa, un grup de reflexió entorn de la pagesia catalana que va veure la llum fa dos anys també a la capital d’Osona. Ara fan un pas més i han creat Rural(ment). Es tracta d’una jornada en què, a través de la música i el diàleg, es posarà el focus en el benestar emocional de la pagesia, un sector associat massa vegades a la protesta i la queixa permanent.
Segons els promotors de Rural(ment), es busca generar impactes positius en la pagesia. I ho volen fer a través de la música, com a eina connectora que obri les emocions de la pagesia i acompanyar-la a transitar cap a models més saludables, tant per les persones com pels projectes que gestionen.
Davant la constatació d’un dèficit d’espais per abordar els temes emocionals de la pagesia, Rural(ment) neix amb la vocació de ser un baluard creatiu i disruptiu on explorar les emocions de les persones pageses. Per fer-ho s’ha incorporat al Grup Motor de Talaia Pagesa a una consultora sistèmica, amb l’objectiu de materialitzar metodologies que generin impactes emocionalment positius a les persones pageses que participin de Rural(ment).
Amb la música, com a eina connectora, es buscarà obrir el món emocional de la pagesia i acostar-se a allò que està més amagat. Ho faran de la mà de Cèlia Clotes, especialista en acompanyament sistèmic al món rural, i Jonaina Salvador, artista-soprano i creadora del mètode terapèutic NSR.
El primer Rural(ment), el 22 de març pel Mercat del Ram de Vic
L’estrena de Rural(ment) serà aquest divendres a Vic, coincidint amb el Mercat del Ram, en aquest cas a l’espai de l’Institut del Teatre.
Neus Monllor i Dirk Madriles, dues de les persones inspiradores de la Talaia Pagesa, obriran la jornada explicant com s’ha arribat a la Talaia Pagesa 2024. El gruix del matí, però, anirà dinamitzat per Cèlia Clotes i Jonaina Salvador, que de la mà de la música i de la pagesia participant en l’experiència buscaran resposta a les preguntes ‘A què sona la pagesia d’avui?’ i ‘A què sona la pagesia del futur?’.
Finalment, sota l’epígraf ‘Un sol poble, una sola veu’, altre cop Monllor i Madriles tancaran l’estrena de Rural(ment).
Si bé l’estrena és a Vic, l’objectiu del grup motor de Talaia Pagesa és replicar més endavant la proposta de Rural(ment) en altres territoris de Catalunya.
Una experiència hereva de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa
La Talaia Pagesa s’aplega per primera vegada el 2022 a Vic, també coincidint amb el Mercat del Ram. Neix com un espai inclusiu, divers i actiu que doni resposta als reptes de la pagesia catalana. Ho fan, a diferència d’experiències similars, només donant protagonisme a les persones pageses que hi participen, sense cap propòsit tècnic i polític, només per actuar de manera coral, optimista i arrelada per explorar escenaris de futur de la pagesia.
El compromís era, segons expliquen, generar un espai nou, transgressor, directe, àgil i engrescador que alterni el punt d’encontre i trobada social amb la creació de xarxa i espai d’intercanvi d’experiències i d’altaveu dels reptes de la pagesia.
L’any 2023, en la segona edició, ja es va posar l’accent en el que ells anomenen la pagesia de mirada humana, amb ànima, arrelada a la vida i al territori. En aquell moment, s’hi presenta el Manifest Fundacional de la Talaia Pagesa i es fixen les bases perquè després de dos anys creant un espai d’encontre, diàleg i intercanvi amb la pagesia, el 2024 rebroti la Talaia en forma de Rural(ment).
Es pretén que sigui un espai de suport mutu on explorar com se sent la pagesia i com ho expressa a través de la música, dibuixant les emocions en forma de melodies, compassos i ritmes. I alhora continuar escoltant i donant veu a aquesta pagesia de mirada humana, tot construint i difonent un relat que posi en valor l’univers rural davant de la societat.
+++
Text: La Centraleta – Agència de Comunicació en Economia Social / Xarxanet.