La Comissió Europea presenta els plans per a la creació d’una titulació universitària europea
Avui (27/03/2024) la Comissió Europea presenta tres iniciatives per avançar en la cooperació transnacional entre institucions d’educació superior, amb l’objectiu final de crear un títol europeu. Un títol europeu voluntari beneficiaria els estudiants i la comunitat d’educació superior en potenciar la mobilitat d’aprenentatge dins de la UE i millorant les competències transversals dels estudiants. Ajudaria a satisfer la demanda del mercat laboral i fer que els graduats siguin més atractius per als futurs ocupadors, alhora que atrauria estudiants d’arreu del món i impulsaria la competitivitat europea.
Les tres iniciatives aborden les barreres legals i administratives que impedeixen que les universitats associades estableixin programes de grau competitius conjunts a nivells de grau, màster o doctorat. Les propostes es basen en l’autonomia institucional i la llibertat acadèmica de les universitats. Respecten plenament les competències dels estats membres i dels governs regionals en l’àmbit de l’educació superior.
El paquet d’avui inclou una Comunicació sobre un pla per a un títol europeu i dues propostes de recomanacions del Consell per donar suport al sector de l’educació superior: una per millorar els processos de garantia de la qualitat i el reconeixement automàtic de les qualificacions a l’educació superior, i l’altra per fer que les carreres acadèmiques siguin més atractives i més atractives.
Un pla per a un títol europeu
El projecte d’un títol europeu presentat avui obre el camí per a un nou tipus de programa conjunt, lliurat de manera voluntària a nivell nacional, regional o institucional, i basat en un conjunt de criteris comuns acordats a nivell europeu.
Aquest títol europeu reduiria els tràmits burocràtics i permetria que les institucions d’educació superior de diferents països col·laborin sense problemes a través de les fronteres i estableixin programes conjunts.
La Comunicació proposa un camí concret de cooperació entre els Estats membres de la UE i el sector de l’educació superior per a la creació d’un títol europeu reconegut automàticament a tota la UE. Atesa la diversitat dels sistemes europeus d’educació superior a tot Europa, la Comissió proposa un enfocament gradual per als Estats membres cap a un títol europeu, amb dos possibles punts d’entrada:
• Una etiqueta europea preparatòria: una etiqueta proporcionaria una marca europea forta. S’atorgaria a programes de grau conjunts que compleixin els criteris europeus proposats: els estudiants reben un certificat d’etiqueta europea juntament amb el seu títol conjunt.
• Un títol europeu: aquest nou tipus de titulació es basaria en criteris comuns i estaria ancorat a la legislació nacional. Seria concedit conjuntament per diverses universitats de diferents països o possiblement per una entitat jurídica europea establerta per aquestes universitats: els estudiants reben un “grau europeu” que es reconeix automàticament.
La Comissió facilitarà i donarà suport als estats membres en el treball cap a la titulació europea mitjançant una sèrie d’accions concretes, inclòs un laboratori europeu de polítiques de grau amb el suport del programa Erasmus+, que es crearà el 2025, amb l’objectiu de comprometre els Estats membres i la comunitat de l’educació superior.
Desenvolupar directrius cap a un títol europeu.
L’any 2025, la Comissió té previst llançar “projectes europeus d’itineraris de grau” dins del programa Erasmus+ per oferir incentius financers als estats membres, juntament amb les seves agències d’acreditació i garantia de qualitat, universitats, estudiants, interlocutors econòmics i socials, per participar en el camí cap a un grau europeu.
Garantia de qualitat més senzilla i millor i reconeixement automàtic dels títols universitaris
La proposta de la Comissió de recomanació del Consell sobre un sistema europeu de garantia i reconeixement de la qualitat en l’educació superior convida els Estats membres i les institucions d’educació superior a simplificar i millorar els seus processos i pràctiques de garantia de la qualitat. Aquestes són condicions necessàries per a la rendició de comptes i la confiança, i per millorar el rendiment de les universitats. Es convida els Estats membres a prendre mesures per permetre que les institucions d’educació superior adaptin els programes que s’ofereixen més ràpidament a les necessitats de la societat.
Aquesta recomanació avalaria ofertes pedagògiques innovadores i garantiria que les institucions d’educació superior puguin crear programes transnacionals de qualitat garantida i reconeguts automàticament a tota la UE. El títol europeu dependrà d’una garantia de qualitat sòlida i un reconeixement automàtic.
Valorar els diferents rols del personal acadèmic per igual
La proposta de Recomanació del Consell sobre carreres atractives i sostenibles a l’educació superior té com a objectiu donar al personal que participa en treballs transfronterers en educació i mètodes d’ensenyament innovadors el reconeixement i la recompensa que es mereixen. Fa recomanacions per garantir que els sistemes nacionals d’educació superior aborden el reconeixement desigual de les diverses funcions que el personal assumeix a més de la recerca, com ara l’ensenyament i la inversió en la incorporació del desenvolupament sostenible. També anima els Estats membres a promoure activitats educatives transnacionals.
Pròxims passos
El paquet es discutirà amb el Consell de la UE i les parts interessades clau de l’educació superior durant els pròxims mesos. La Comissió convida el Consell, els Estats membres, les universitats, els estudiants i els interlocutors econòmics i socials a treballar conjuntament per fer realitat el títol europeu.
Fons
El setembre de 2020, la Comunicació de la Comissió sobre l’assoliment de l’espai europeu d’educació per al 2025 va identificar la necessitat de facilitar la impartició de programes de grau conjunts d’aliances d’educació superior. Va ser avalat pel Consell l’any següent.
El paquet d’avui l’ha anunciat la presidenta von der Leyen en el seu discurs sobre l’estat de la Unió 2023 i forma part del programa de treball de la Comissió per al 2024.
El pla per a un títol europeu es basa en sis projectes pilot Erasmus+ en què participen més de 140 institucions d’educació superior de tota la UE.