L’OMS alerta de l’augment del ciberassetjament a Europa i reclama una “perspectiva de gènere” per abordar el problema
L’Estat espanyol és un dels estats amb menys assetjament escolar d’Europa, segons un últim informe
L’Organització Mundial de la Salut alerta de l’augment del ciberassetjament a Europa i reclama una “perspectiva de gènere” per abordar el problema, ja que els nois assetgen més que les noies. Segons un informe (27/038/2024), els nivells de bullying s’han mantingut “estables” des del 2018, però s’ha incrementat l’assetjament a través d’Internet.
“Els joves passen fins a sis hores en línia cada dia, així que fins i tot els petits canvis en les taxes d’assetjament poden tenir implicacions profundes per a la seva salut”, adverteix el director regional de l’OMS a Europa, Hans Kluge. Amb tot, hi ha diferències entre estats. L’Estat espanyol se situa a la cua en tots els rànquings sobre bullying i cyberbulling als centres escolars.
Per exemple, un 3% dels nois i noies de 15 anys a l’estat espanyol asseguren haver patit assetjament a l’escola almenys dues o tres vegades al mes. Una xifra que es dispara per sobre el 15% en països com Lituània, Letònia i Bulgària.
Els nois, més violents
Un de cada sis adolescents a Europa pateix ciberassetjament. Això representa un augment del 12% al 15% entre els nois i del 13% al 16% entre les noies des del 2018, afirma l’OMS. Segons l’estudi, els nois admeten exercir formes d’assetjament més a través d’Internet (14%) que no pas les noies (9%). També hi ha més nois implicats en baralles físiques, amb una diferència percentual similar.
Així, l’OMS conclou que hi ha “diferències clares i consistents” entre nois i noies com a assetjadors i que, per tant, les intervencions per reduir aquest problema a les aules han de tenir “una perspectiva de gènere”, ha dit.
Diferències entre estats
De mitjana, un 11% dels adolescents d’Europa ha estat víctima d’assetjament a les aules en algun moment en els últims dos mesos, recull l’informe. Tanmateix, hi ha diferències entre estats. A l’Estat espanyol, França o Holanda està per sota del 5%, mentre que als països bàltics més del 25% dels adolescents diu haver patit bullying darrerament.