Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EDITORIAL: Desmuntant el País Valencià

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Al País Valencià hi ha una “revolució reaccionària” en marxa contra la llengua valenciana, l’escola valenciana, la universitat valenciana, els territoris interns valencians, els signes d’identitat  valencians i les relacions de tots els territoris de parla valenciana, com Catalunya, les Illes, Catalunya Nord  o sigui els Països Catalans.

I repetim i repetim tant la paraula “valenciana”, perquè el que està passant és que l’espanyolisme rampant i reaccionari de PP i de Vox, enarborant l’espanyol com la llengua de la “Madre patria común”, trinxen als valencianoparlants, en tots els seus drets nacionals i aspectes culturals.

I a la vegada difonent i practiquen una catalanofòbia d’un racisme profund, engrescador de hooligans perillosos. 

I tot aquest paquet de despropòsits l’argumenten amb un llenguatge que prostitueix les paraules i conceptes com “llibertat”, “lliure elecció”, “llibertat a les famílies”, “identitat pròpia” etc etc. Uns conceptes, que haurien de comportar consens i convivència, son llençats i manipulats per destruir llengua, cultura i País.

Uns defensors d’un valencià que sempre parlen en espanyol i que són capaços que en el tros de territori del País Valencià que la llengua valenciana en té un ús social escàs, no només no en fan ni faran foment de la llengua, sinó que l’exclouen en obligatorietat i institucionalment.

I tot això ho fan i sembla que ho faran, des de la Presidència i el Govern executiu, les seves conselleries i tota l’administració que dirigeixen, i ara també des de les Corts Valencianes impulsant una proposta de Llei que anomenen “Llei de llibertat Educativa”. Volen acabar, com diuen, amb “la dictadura del català”.

Pot semblar una anècdota, però no ho és: tota aquesta bateria de destrucció la fan en espanyol i també amb un “valencià inventat”, que no és el normatiu. No només com ignorants, van dient que el valencià no és una variant de català, sinó que articulen un “valencià màgic” a través de comunicats institucionals, carregats de faltes d’ortografies. Ens volen fer creure que els espanyolismes i barbarismes que utilitzen en els seus redactats són identitat valenciana, quan només són errors lingüístics.

I davant de tota aquesta agressió, què hem de fer?

Per exemple, deixar d’informar de què fan les Conselleries Valencianes del Govern? Seguin aquella tesi democràtica que als feixistes “ni aigua”.

Us direm que farà LO CAMPUS DIARI com a premsa universitària i escolar, com a línia editorial:

Recollirem tota la informació institucional i la traduirem del castellà tot el que calgui i la publicarem. Qualsevol escric amb “valencià inventat” en corregirem les faltes, seguint les normes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que son les mateixes que l’Institut d’Estudis Catalans.

S’ha d’informar de les barbaritats i agressions amb detall i llavors, com opinió, aportar-ne la verificació contrastada.

Desemmascarar informats el feixisme cultural i ideològic, n’és obligació de tots els demòcrates, pensin, el que pensin.

+++

IMATGE:  Pim-Pam-Pop, Equip Crònica, 1971 / País Valencià. Col·lecció Rafael Tous. © Equip Crònica.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere