Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea i el Col·legi de periodistes de Catalunya engeguen per segon any consecutiu el programa «Premsa a les escoles»

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Després de l’èxit de la primera edició de «Premsa a les escoles», el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona repeteixen enguany la iniciativa, que preveu tallers sobre educació mediàtica a les escoles i instituts de Catalunya. En aquesta edició es vol arribar a cent nous centres amb l’objectiu de sumar més de 5 000 alumnes als que ja van rebre la formació el curs passat.

L’acord entre les dues entitats ha estat possible per l’afinitat d’objectius i interessos en l’aposta pels programes d’educació mediàtica, que permeten a l’alumnat de secundària reflexionar sobre quin consum de mitjans de comunicació fan i com hi participen. Alhora, els professionals de la informació que hi intervenen contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant les eines necessàries per lluitar contra la desinformació i les fake news i per crear una dieta mediàtica més saludable. Finalment, en els tallers es formarà els joves en temes susceptibles de manipulació informativa com ara la migració, el canvi climàtic, l’agricultura o les eleccions europees.

Les entitats promotores també coincideixen en la necessitat d’ajudar els més joves a entendre l’amenaça que suposa la desinformació per a la nostra societat i de capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre la repercussió dels mitjans i altres canals de comunicació en la societat, i ajudar a gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.

Els periodistes que impartiran els tallers han rebut una formació específica que els acredita com a formadors. Els tallers seran gratuïts per als centres educatius i es duran a terme en escoles i instituts de tot Catalunya fins a final d’any.

Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha declarat: «No podem tractar la desinformació només d’una manera reactiva, cal treballar a la base, a fi de protegir i empoderar els ciutadans, especialment els més joves, perquè siguin capaços de detectar les fake news i d’exercir el seu esperit crític. La lluita contra la desinformació és fonamental per reforçar les nostres democràcies, i encara més en any d’eleccions europees.»

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat que el programa «Premsa a les escoles» d’educació mediàtica «és una de les apostes més significatives de l’entitat, perquè contribueix a fer que les noves generacions comprenguin i gestionin els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals. A més, els ajuda a dotar-se d’una visió crítica del seu entorn, i posa en valor la feina i els principis dels i les periodistes que estan subjectes al Codi Deontològic i, per tant, són els autèntics garants de la veracitat».

El Col·legi de Periodistes i l’educació mediàtica

Els periodistes que participen en el programa d’educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la. També explicaran què és el Codi Deontològic de la professió periodística, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable i què fa la Unió Europea per lluitar contra la desinformació. L’alfabetització mediàtica és una de les línies de treball principals del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una prioritat de l’actual Junta de Govern.

La Comissió Europea i la desinformació

La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. Així ho han demostrat les fake news que van circular durant la pandèmia de covid-19 o tota la desinformació que veiem en el context actual relacionada amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin. En any d’eleccions europees el risc de la desinformació per a les nostres democràcies és més palès que mai.

Des del passat mes de febrer la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquest reglament té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals. La Comissió du a terme diverses iniciatives per lluitar contra la desinformació com ara la creació d’un observatori europeu independent —EDMO— que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; o el Codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació. A més, el Servei d’Acció Exterior de la UE ha creat el grup de treball EUvsDisinfo.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere