Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El documental “Relats del canvi global: el Delta de l’Ebre”, guanyador dels II Premis de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del CSIC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El jurat dels Premis de Divulgació i Ciència Ciutadan del CSIC ha acordat atorgar el primer premi dins la modalitat d’Obra Unitària, dotat amb 2.000 euros, al documental ‘Relats del canvi global: el Delta de l’Ebre’, el primer capítol d’una sèrie audiovisual finançada per la FECYT, cocreada i produïda per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’associació de divulgació científica La Ciència Al Teu Món (LCATM).

El jurat, format per especialistes en divulgació, investigació i educació que desenvolupen la seva activitat dins i fora del CSIC, ha destacat el seu enfocament social i la seva manera d’integrar la ciència de manera transversal, donar veu a diferents sectors de la societat i plantejar-ne un enfocament integrador per afrontar el canvi global en un territori determinat.

En concret, el film, dirigit per Roberto Torres (LCATM), presenta la història d’un delta, el de l’Ebre, que ha experimentat canvis importants en les últimes dècades. Els protagonistes parlen d’aquests canvis produïts tant per la dinàmica natural de l’entorn com per l’activitat antropogènica, però també de com s’han adaptat als mateixos per sobreviure.

“El canvi global és un desafiament considerable en curs des de fa dècades, cosa que fa essencial adoptar una perspectiva constructiva. Sense desestimar la gravetat de la situació, el documental enfoca les estratègies d’adaptació de les persones en un territori canviant. És vital compartir relats inspiradors de persones i comunitats que estan aconseguint avenços significatius en aquest àmbit, ja que en explicar aquestes històries d’èxit proporcionem exemples concrets de com podem enfrontar els reptes ambientals de manera efectiva”, assegura Esther Garcés (ICM-CSIC), responsable científica del documental.

Per la seva banda, Jordi Camp (ICM-CSIC), també responsable científic del documental, indica “pensem que, davant del catastrofisme i la desesperança valia la pena fixar-se en la capacitat d’adaptació que té el sector primari, que s’enfronta diàriament a un entorn canviant, l’integra a la seva activitat i aconsegueix alimentar-nos a tots”.

En total, es van presentar als Premis 106 treballs dels quals 6 han estat guardonats, sigui amb el primer premi o amb un accèssit, en les categories d’Obra Unitària, Projecte de Divulgació i Projecte de Ciència Ciutadana. El jurat ha destacat l’alta qualitat i la diversitat de tots els projectes presentats.

En la categoria d’Obra Unitària l’accèssit ha recaigut en l’aventura gràfica en línia ‘Aina i la Comunitat del Martell’, una iniciativa que compta amb la participació de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) i l’Institut de Geociències (IG, CSIC-UCM). El jurat ha assenyalat que la proposta posa en valor el patrimoni geològic de forma original, amb contingut de qualitat i un enfocament dirigit a públic jove, a part de visibilitzar les dones dedicades a la ciència i donar a conèixer les institucions implicades en la gestió dels llocs d’interès geològic.

D’altra banda, en la modalitat de Projecte de Divulgació, el programa educatiu ‘Científics en pràctiques’ ha rebut el primer premi, dotat amb 3.000 euros, per la seva capacitat d’implicar múltiples grups de recerca de diferents àrees científiques, per donar a l’alumnat d’entorns poc afavorits l’oportunitat de prendre contacte amb la investigació i la qualitat en l’avaluació de la iniciativa. El projecte és impulsat per l’Institut de Filosofia del Centre de Ciències Humanes i Socials (CCHS-CSIC) en col·laboració amb l’Associació Espanyola per a l’Avanç de la Ciència.

El projecte ‘El jardí accessible’, del Reial Jardí Botànic (RJB-CSIC), ha obtingut l’accèssit, dotat amb 1.500 euros, per acollir col·lectius diversos i fer-los protagonistes d’aquest gran espai de recerca i divulgació, així com per la capacitat d’implicar personal investigador i tècnic en la proposta.

A la categoria de Projecte de Ciència Ciutadana, el primer premi, dotat amb 3.000 euros, l’ha rebut la iniciativa ‘SAFE, Stop Atropello de Fauna a Espanya’, que compta amb la participació de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) . El jurat ha ressaltat el seu nou caràcter en l’àmbit de la ciència ciutadana, la solidesa dels seus objectius científics i l’alta qualitat en la seva metodologia de treball i accés obert.

L’accèssit, dotat amb 1.500 euros, ha recaigut sobre ‘Melanogaster: Catch The Fly!’ Ciència ciutadana en genòmica de l’adaptació’, del Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional (González Lab) Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i l’associació de divulgació científica LCATM, per la seva dilatada trajectòria, la seva implantació a la comunitat educativa i per la qualitat dels objectius científics, plantejament i materials.

“Els premis són una acció estratègica del Consell per fomentar iniciatives que posen a l’abast del públic no especialitzat els avenços científics i tecnològics a les diverses branques del saber”, explica Pura Fernández, vicepresidenta adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, la unitat convocant dels guardons. 

“En aquesta segona edició, la iniciativa ha comptat amb una gran participació del personal del CSIC, que ha presentat 58 propostes a la modalitat de Projectes de Divulgació, 10 a la de Projectes de Ciència Ciutadana i 38 a la d’Obra Unitària, cosa que posa de manifest la gran tasca en cultura científica que duen a terme els centres i les unitats de la institució”, afegeix.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc divendres 21 de juny a la seu central del CSIC a Madrid.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere