Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona: Seminari “Disciplinary crossroads: between the history of science and environmental history”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Experts internacionals exploren interseccions entre la història de la ciència i la història ambiental

L’Institut d’Història de la Ciència (iHC) de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzarà el seminari “Disciplinary crossroads: between the history of science and environmental history” els dies 11 i 12 d’abril. Aquest esdeveniment interdisciplinari reunirà experts nacionals i internacionals per explorar les interseccions entre la història ambiental i la història de la ciència, abordant desafiaments de justícia ambiental.

L’Institut d’Història de la Ciència (iHC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza el seminari “Disciplinary crossroads: between the history of science and environmental history”, que es durà a terme els pròxims dies 11 i 12 d’abril a l’edifici de l’iHC. L’esdeveniment, obert a un públic ampli, serà una plataforma única per explorar les interseccions entre la història ambiental i la història de la ciència, així com per a abordar els desafiaments contemporanis de la justícia ambiental.

Malgrat la quantitat de temes que tenen en comú, la història ambiental i la història de la ciència s’han establert des de fa diverses dècades com a disciplines independents amb comunitats de recerca diferents. Al mateix temps, davant de les actuals crisis ecosocials, calen lectures multifacètiques de les complexes relacions entre la ciència, la societat i el medi ambient. Per aquest motiu, aquest seminari té com a objectiu crear un espai per a explorar possibles formes de relacions entre totes dues disciplines, considerant-les com a fluides, de manera que es puguin crear narratives i pràctiques acadèmiques compromeses amb el medi ambient.

Organitzat pels doctorands de l’iHC Carolina Granado (iHC-UAB), Hèctor Isern (iHC-UAB) i Max Bautista-Perpinyà (UCLouvain), aquest esdeveniment reunirà destacats experts nacionals i internacionals en el camp, incloent-hi Lino Camprubí, Sarah Dry, Sarah Hamilton, Marco Armiero, Gregg Mitman, Judit Gil-Farrero, Santiago Gorostiza i Agustí Nieto-Galán, que compartiran els seus coneixements i perspectives sobre aquest tema. Qüestions com la temporalitat, l’escala geogràfica, els temes i les metodologies emergiran com a punts de tensió i diàleg entre els participants.

El seminari començarà el dijous 11 d’abril a les 9 h amb una sessió introductòria dirigida pels organitzadors i el director de l’iHC, Carlos Tabernero. El professor de la Universitat de Sevilla Lino Camprubí discutirà sobre el nou camp d’història de l’oceanografia i la tardana comprensió de la vulnerabilitat dels oceans. Posteriorment, les historiadores de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) Sarah Dry i de la Universitat de Bergen (Noruega) Sarah Hamilton lideraran dues sessions centrades en l’activisme ambiental amb la importància del temps en la ciència del clima i la batalla del coneixement en la formulació de polítiques ambientals, respectivament. Marco Armiero, investigador ICREA a l’iHC de la UAB, i Gregg Mitman, investigador de la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA) oferiran una sessió final conjunta on reflexionaran sobre la desobediència acadèmica i l’encreuament de fronteres en les seves trajectòries intel·lectuals.

El segon dia del seminari, els investigadors Judit Gil-Farrero (Universitat de Saragossa) i Santiago Gorostiza (iHC) abordaran temes relacionats amb la necessitat d’una recerca interdisciplinària de conflictes ambientals i les interaccions entre la guerra i el medi ambient des d’una perspectiva històrica i científica, respectivament. Finalment, l’investigador de l’iHC i exdirector de l’institut, Agustí Nieto-Galán, compartirà la seva experiència sobre la fructífera aliança entre la història de la ciència i la història ambiental a la UAB. L’esdeveniment conclourà amb una taula rodona oberta, on els participants i el públic podran debatre sobre les idees i perspectives presentades durant el seminari.

En un ambient inclusiu i respectuós tots els assistents podran treballar junts en un intercanvi d’idees col·laboratiu i equitatiu sobre les fronteres permeables d’aquestes dues disciplines, en un moment, l’actual, on les diferents mirades de comprensió, gestió i conservació del medi ambient són essencials.

PROGRAMA

Dijous 11 d’abril de 2024

9-10 h Max Bautista, Carolina Granado, Hèctor Isern and Carlos Tabernero, Universitat Autònoma de Barcelona. Benvinguda, presentació i contextualització del seminari.
10-11 h Lino Camprubí, Universidad de Sevilla. “History of the oceans: Confluences between history of oceanography and history of the oceanic environment”.
11-11.30 h Coffee Break
11.30-12.30 h Sarah Dry, University of Cambridge. “Time is a resource—how should we spend it? On history, climate and activism”.
12.30-13.30 h Sarah Hamilton, University of Bergen. “Scientists, Activists, and Scientist-Activists: Control over Knowledge in Histories of Environmental Activism”.
13.30-15.30 h Lunch Break
15.30-17 h Marco Armiero (Universitat Autònoma de Barcelona) & Gregg Mitman (University of Wisconsin-Madison). “A passion for trespassing. Disobeying borders as an intellectual project”.

Divendres 12 d’abril de 2024

9.30-10.30 h Judit Gil-Farrero, Universidad de Zaragoza. “Historical research on environmental issues: an interdisciplinary trail”.
10.30-11.30 h Santiago Gorostiza, Universitat Autònoma de Barcelona. “Beyond disciplinary trenches. War at the crossroads of environmental history and history of science”.
11.30-12 h Coffee Break
12-12.30 h Agustí Nieto-Galán, Universitat Autònoma de Barcelona. “A Fruitful Alliance: History of Science and Environmental History at the UAB”.
12-13.30 h Consideracions finals i taula rodona oberta.

+++

El seminari es podrà seguir presencialment o per via telemàtica a través de la plataforma Microsoft Teams en aquest enllaç.

+++

IMATGE: ‘March of Intellect’ print by William Heath, c.1828. © Trustees of the British Museum.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere