Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EL DECENNI DE L’OCEÀ / Universitat de Barcelona: Els desafiaments científics per a un oceà saludable des de la perspectiva dels estudiants universitaris

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
La Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell, organitza una trobada de diàleg entre estudiants de diferents universitats en el marc de la Setmana dels Oceans, organitzada per l’ONU, a Barcelona. 
 
L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha identificat la salut oceànica com un objectiu estratègic planetari i, per això, ha declarat aquesta dècada com el Decenni de l’Oceà i ha determinat reptes concrets que cal assolir a escala global. En el marc de la Universitat de Barcelona, un grup de joves estudiants ha desplegat un diàleg per abordar alguns dels reptes principals que desafien les ciències de l’oceà, amb l’objectiu d’estimular l’intercanvi de visions interuniversitàries i adquirir nous coneixements amb referents científics en el món de la sostenibilitat marina. 

Aquest ha estat el centre de la trobada que ha acollit l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona el 9 d’abril, com un dels «esdeveniments satèl·lit» reconeguts per l’ONU que tenen lloc en paral·lel i com a complement del programa oficial de la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU del 2024. Aquesta cimera internacional farà de Barcelona la capital mundial dels oceans del 10 al 12 d’abril, amb l’assistència d’uns 1.500 participants. 

La jornada ha estat una iniciativa reeixida per traslladar a l’entorn de la UB l’esperit científic de la conferència internacional, que tindrà com a seu oficial el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). L’han impulsada la catedràtica Isabel Cacho, coordinadora del Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra, i el professor Raül Ramos, del Grup d’Ecologia d’Aus Marines de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la UB, amb la col·laboració de la catedràtica Conxita Àvila, del grup de recerca Marine Biodiversity and Evolution (MBE) i membre també de la Facultat de Biologia i de l’IRBio. 

Diàleg i debat entre els futurs experts en ciències oceàniques  

Sota el títol «Reptes del Decenni de l’Oceà: una perspectiva de la pròxima generació d’experts en ciències oceàniques», la jornada ha aplegat prop d’una cinquantena d’estudiants de diverses universitats que es troben en diferents etapes de la formació acadèmica —grau, màster, doctorat, postdoc, etc.—, onze dels quals eren alumnes del grau en Ciències del Mar, el màster en Oceanografia i Gestió del Medi Marí o el programa de doctorat en Ciències del Mar de la UB. En la iniciativa, també hi ha participat alumnat de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Catòlica de València, la Universitat de Cadis, la Universitat de Vigo, la Universitat d’Alacant, la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, la Universitat de Gdansk (Polònia) i la Universitat d’Algarve (Portugal). 

De manera activa, els estudiants han estat els protagonistes del debat científic a través d’una sèrie de discussions de perfil dinàmic i participatiu, amb el punt de mira en els deu reptes del Decenni de l’Oceà, que aborda diversos desafiaments: la contaminació marina, la protecció de la biodiversitat, l’alimentació sostenible per a tota la població, el paper de l’economia blava, i observacions, riscos i mitigació dels efectes del canvi climàtic, entre altres continguts. 

«Un dels aspectes més interessants de l’activitat que hem organitzat a la UB és que brindava la possibilitat als joves estudiants de tenir un espai propi per exposar els seus arguments i inquietuds sobre els reptes oceànics en un context interuniversitari internacional amb el qual no estan familiaritzats i amb la guia d’un professional de referència, Oihane Cabeza Basurko, Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina 2022, que és especialista en el desenvolupament de tecnologies sostenibles en el medi marí, al centre tecnològic AZTI de Bilbao», detallen Isabel Cacho i Raül Ramos. 

Aquesta iniciativa ha tingut el suport de la Universitat de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, la Fundació Banc de Sabadell, l’empresa Seastainable Ventures i l’entitat Heirs to Our Ocean (H200). 

Barcelona, ciutat dels oceans 

Amb el lema «La ciència que necessitem per a l’oceà que volem», del 10 al 12 d’abril la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 donarà la benvinguda a prop 1.500 assistents d’arreu del món. Aquest fòrum global abordarà un programa estructurat en quatre sessions temàtiques entorn dels deu reptes del Decenni de l’Oceà, i inclourà més de 130 esdeveniments paral·lels en diferents ubicacions a Barcelona. 

A aquesta cimera, de gran projecció internacional, hi assistiran representants de governs, científics, sector privat i empresarial, ONG i societat civil, per abordar un diàleg pluridisciplinari a escala internacional sobre els grans desafiaments que afronten les ciències oceàniques en un context d’emergència climàtica. 

La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 ajudarà a establir el full de ruta del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) o Decenni de l’Oceà. És organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM) i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere