Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya impartirà, el curs 2024-2025, dos nous graus únics a l’Estat, en Enginyeria de Satèl·lits i en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El curs que ve, la UPC impartirà dues noves titulacions de grau úniques a l’Estat. D’una banda, el grau en Enginyeria de Satèl·lits, a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), i el grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG). Ambdós formen part de l’oferta docent per al pròxim curs, que inclou 67 graus vinculats a l’Enginyeria, l’Arquitectura, les Ciències i la Tecnologia, 91 màsters universitaris, 45 programes de doctorat i 240 màsters de formació permanent.

El grau en Enginyeria de Satèl·lits, que s’impartirà l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, és una titulació única a l’Estat i pionera a Europa que oferirà una formació integral en els coneixements, les habilitats i les competències que demanda el sector espacial. Els continguts del nou grau, de 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada), inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial, les comunicacions amb la Terra i entre satèl·lits, la transmissió i el processament de dades i els serveis i les aplicacions de les dades satel·litàries.

Aquesta nova titulació està cofinançada per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que incorpora actuacions tecnològiques, socials i empresarials orientades a promoure el sector espacial català. Per exemple, l’ús de satèl·lits més petits i econòmics, que permet que més agents, tant públics com privats, puguin utilitzar els serveis espacials per a aplicacions verticals i transversals en diversos sectors productius. Unes aplicacions que inclouen l’observació i gestió del territori; l’anàlisi i presa de decisions en infraestructures, produccions agrícoles o davant d’adversitats climàtiques, o l’expansió de la cobertura per a comunicacions de l’Internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès), 5G o 6G. Aquest nou ecosistema tindrà un efecte aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’electrònica avançada i les comunicacions mòbils de nova generació.

El grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), al Campus de Vilanova i la Geltrú, tindrà 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada) i proporcionarà una formació específica en el camp de l’enginyeria elèctrica, amb èmfasi en els sistemes ferroviaris, tant pel que fa al component industrial com en l’àmbit del desenvolupament de projectes i la innovació tecnològica. El nou grau permetrà, doncs, la creació d’un perfil professional únic, que podrà donar millor resposta a les demandes del sector industrial i tecnològic, específicament les dedicades al sector de la mobilitat ferroviària.

El pla d’estudis inclou aspectes propis d’aquest sector, com ara l’organització i l’estructura, així com els diferents sistemes que en formen part: sistemes d’electrificació, sistemes de seguretat i de senyalització, sistemes de comunicacions, instal·lacions i material rodant.

Una altra de les novetats de grau per al curs que ve fa referència al bachelor’s degree in Bioinformatics, un grau interuniversitari que passa a oferir-se a preu públic, amb una durada de 240 crèdits ECTS (quatre cursos acadèmics). Impartit íntegrament en anglès, estarà coordinat per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC i compta amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A la UPC, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) també participa en la docència d’aquest grau.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere