La Universitat Politècnica de Catalunya impartirà, el curs 2024-2025, dos nous graus únics a l’Estat, en Enginyeria de Satèl·lits i en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris

El curs que ve, la UPC impartirà dues noves titulacions de grau úniques a l’Estat. D’una banda, el grau en Enginyeria de Satèl·lits, a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), i el grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG). Ambdós formen part de l’oferta docent per al pròxim curs, que inclou 67 graus vinculats a l’Enginyeria, l’Arquitectura, les Ciències i la Tecnologia, 91 màsters universitaris, 45 programes de doctorat i 240 màsters de formació permanent.
El grau en Enginyeria de Satèl·lits, que s’impartirà l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, és una titulació única a l’Estat i pionera a Europa que oferirà una formació integral en els coneixements, les habilitats i les competències que demanda el sector espacial. Els continguts del nou grau, de 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada), inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial, les comunicacions amb la Terra i entre satèl·lits, la transmissió i el processament de dades i els serveis i les aplicacions de les dades satel·litàries.
Aquesta nova titulació està cofinançada per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que incorpora actuacions tecnològiques, socials i empresarials orientades a promoure el sector espacial català. Per exemple, l’ús de satèl·lits més petits i econòmics, que permet que més agents, tant públics com privats, puguin utilitzar els serveis espacials per a aplicacions verticals i transversals en diversos sectors productius. Unes aplicacions que inclouen l’observació i gestió del territori; l’anàlisi i presa de decisions en infraestructures, produccions agrícoles o davant d’adversitats climàtiques, o l’expansió de la cobertura per a comunicacions de l’Internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès), 5G o 6G. Aquest nou ecosistema tindrà un efecte aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’electrònica avançada i les comunicacions mòbils de nova generació.
El grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), al Campus de Vilanova i la Geltrú, tindrà 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada) i proporcionarà una formació específica en el camp de l’enginyeria elèctrica, amb èmfasi en els sistemes ferroviaris, tant pel que fa al component industrial com en l’àmbit del desenvolupament de projectes i la innovació tecnològica. El nou grau permetrà, doncs, la creació d’un perfil professional únic, que podrà donar millor resposta a les demandes del sector industrial i tecnològic, específicament les dedicades al sector de la mobilitat ferroviària.
El pla d’estudis inclou aspectes propis d’aquest sector, com ara l’organització i l’estructura, així com els diferents sistemes que en formen part: sistemes d’electrificació, sistemes de seguretat i de senyalització, sistemes de comunicacions, instal·lacions i material rodant.
Una altra de les novetats de grau per al curs que ve fa referència al bachelor’s degree in Bioinformatics, un grau interuniversitari que passa a oferir-se a preu públic, amb una durada de 240 crèdits ECTS (quatre cursos acadèmics). Impartit íntegrament en anglès, estarà coordinat per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC i compta amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A la UPC, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) també participa en la docència d’aquest grau.