Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

180 estudiants de Secundària competiran en la final catalana del concurs #CanSat de l’Agència Espacial Europea, que enguany ha batut el rècord de participació amb 98 equips inscrits

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Fins a 180 alumnes d’ESO, Batxillerat i FP d’arreu de Catalunya, distribuïts en 30 equips i tutoritzats pel seu professorat, participaran el pròxim dissabte, 20 d’abril, en la fase classificatòria estatal a Catalunya del concurs CanSat, que tindrà lloc a l’aeroport de Lleida-Alguaire, a Lleida. La jornada comptarà amb la presència de Xavier Roca, director de l’ESEIAAT-UPC; Antoni Serra, director de l’Aeroport de Lleida-Alguaire; i Lluís Juncà i Pujol, director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, així com d’altres representants de les entitats organitzadores i col·laboradores.

El CanSat és una competició que impulsa cada any a tot Europa l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) i consisteix en el disseny, construcció i llançament de petits satèl·lits, de la mida d’una llauna de refresc. L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) organitza la fase classificatòria estatal a Catalunya d’aquest concurs, amb  el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, en el marc de l’eix de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. En el CanSat Catalunya també hi col·laboren el Departament d’Educació, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Aeroport Lleida-Alguaire, l’Aeroclub Anoia i l’associació d’estudiants Cosmic Research.

Enguany, el CanSat a Catalunya arriba a la quarta edició consolidat com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país orientats als mes joves, amb un rècord de participació que ha superat totes les expectatives: 98 equips de 50 instituts i escoles de tot Catalunya inscrits al concurs A la primera edició s’hi van inscriure 14 equips; a la segona, un total de 50 equips, i la tercera edició, la de l’any passat, va comptar amb 70 equips inscrits.

Després de la selecció preliminar dels projectes presentats, finalment 30 equips de 20 centres diferents participaran en la jornada final d’enlairament: 18 s’enlairaran en els coets de Cosmic Research i competiran per la victòria, mentre que la resta ho faran en avió, en un llançament no competitiu. En total participaran en la jornada d’enlairament prop de 180 estudiants d’ESO, Batxillerat i FP tutoritzats pel seu professorat.

Durant un curs sencer, aquestes joves promeses de l’enginyeria han dedicat el seu talent a dissenyar i construir petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissor de dades, i que tenen la mida necessària per encabir-se dins d’una llauna de refresc. Els enginys seran llançats per coets construïts per l’associació d’estudiants de l’ESEIAAT Cosmic Research, i des d’avions, el proper 20 d’abril a les 11h, a les 12:30h i a les 14h hores a l’Aeroport de Lleida-Alguaire (Lleida), en aquest esdeveniment que pretén generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent.

Un repte científic i tecnològic

Segons explica David González, sotsdirector de l’ESEIAAT i coordinador de #CanSat a Catalunya, “la competició és un repte tant tecnològic com científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica i portar a terme una missió científica. Els participants han d’analitzar i interpretar els resultats obtinguts d’una manera crítica. Per tant, estem parlant d’anar mes enllà, d’aplicar a la pràctica el coneixement que han après a classe”, assegura González.

Els 18 equips finalistes faran la presentació dels resultats el dia 24 d’abril a l’ESEIAAT, a les 16:30h, on hauran d’exposar les conclusions obtingudes davant d’un jurat. Aquell mateix dia es triarà l’equip guanyador, que representarà Catalunya en la final estatal de CanSat, que tindrà lloc els dies 16 i 17 de maig, a Múrcia, i de la qual sortirà el representant estatal que participarà a la final europea, els dies 20 i 21 de juny a Noordwijk, Països Baixos.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere