Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Edicions de la Universitat de Barcelona: Llibres per pensar el món per Sant Jordi 2024

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Edicions de la Universitat de Barcelona ens presenten les seves novetats amb les seves pròpies paraules:

Dimarts 23 d’abril, de 9 h a 21 h, l’estand d’Edicions de la Universitat de Barcelona serà al carrer de Provença, 274 (cantonada amb la Rambla de Catalunya). Hi trobareu, a més d’una representació del fons editorial, totes les nostres novetats, i ens hi acompanyaran alguns dels autors, que signaran els seus darrers llibres.

Novetats de Sant Jordi

Enguany inaugurem la col·lecció Ciutats per Pensar Europa, que des de la literatura comparada reflexiona sobre el paper de les ciutats en la formació de la idea d’Europa. La col·lecció neix amb força, amb la publicació de dos títols: Capitals culturals. Entre pedres i literatura, d’Antoni Martí Monterde, i Trieste. Una ciutat a plec de mapa, de Joan Benesiu. La concepció d’Europa no s’escriu només des dels grans centres de poder econòmic o polític, sinó que també es troba en les geografies culturals. Des d’aquesta cartografia alternativa, ciutats com Trieste han fet contribucions insubstituïbles a la literatura europea.

Coincidint amb el tricentenari del naixement d’Immanuel Kant, la col·lecció Filosofia UB publica la primera traducció al català de la Crítica de la raó pura, a càrrec de Miquel Montserrat Capella. L’edició d’aquesta obra cabdal de la història de la filosofia és una fita editorial, fruit d’anys de dedicació i compromís intel·lectual, que, més enllà de posar fi a una greu mancança en la nostra cultura, ens apropa a un pensador fonamental de la modernitat. Tal com llegim al pròleg de Salvi Turró: «Per a nosaltres segueix essent tant o més rellevant que en la Il·lustració entendre el paper i els límits del coneixement i la seva deriva tecnològica, la relació entre el moment teòric i les exigències de la praxi ètica, social i política». D’altra banda, també celebrem la tercera edició de Filòsofes de la contemporaneïtat, la genealogia de Núria Sara Miras Boronat sobre sis de les pensadores més destacades de l’actualitat.

El món d’avui. De la guerra freda als reptes de la interdependència global, d’Antoni Segura i Mas, catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i president del CIDOB – Barcelona Centre for International Affairs, és l’últim títol de la col·lecció CEHI-UB. Es tracta d’un llibre de referència obligada per als estudis del món contemporani: parteix del 1945 i arriba fins als nostres dies resseguint i analitzant els episodis de la història que han conduït a l’escenari internacional actual, més globalitzat i complex que mai. 

En l’àmbit de la comunicació, la col·lecció Periodismo Activo arriba al vint-i-unè títol amb la publicació de Periodismo y democracia en la era de las emociones, de Josep Carles Rius, que analitza alguns fets històrics recents que han posat a prova la capacitat dels periodistes d’oferir informació veraç per sobre dels seus propis sentiments. El llibre reivindica un periodisme responsable, honest i compromès amb els drets humans amb l’objectiu, en darrer terme, de salvaguardar la llibertat i la justícia.

Pel que fa al món de l’educació, dins la col·lecció Pedagogies UB Núria Obiols Suari ha editat l’obra col·lectiva Contes i cancel·lació cultural. Controvèrsies i perspectives sobre els continguts dels contes, en què es planteja si és una bona decisió evitar el contacte de les noves generacions amb alguns continguts d’un passat que han esdevingut qüestionables en els temps actuals. També es pregunta on se situa la frontera entre el que és convenient i el que no ho és en la ficció infantil i qui ha de determinar aquesta frontera i amb quins paràmetres. Una altra novetat de la col·lecció és Fer-se a la mar. Narratives d’una descoberta pedagògica, d’Oriol Brugarolas Bonet, Èric Ortega González i Àngel Pascual Martín (eds.), que s’endinsa en l’interès educatiu pel mar des d’una perspectiva històrica.

La col·lecció Filologia UB – Biblioteca Càmar publica un títol d’especial rellevància: Cartas (1949-1955). La filología románica en la posguerra, amb edició i estudi a cura d’Isabel de Riquer, presenta l’epistolari entre els grans filòlegs romanistes Martí de Riquer i István Frank. En acabar la Segona Guerra Mundial, van sortir a la llum els treballs dels medievalistes que, malgrat les dures circumstàncies personals, no havien aturat les seves investigacions. Les més de cent cinquanta cartes que es van enviar Riquer i Frank —així com l’evolució del to dels seus escrits i la relació entre ambdós estudiosos— en són un bon testimoni.

Per als amants de la botànica, acaba d’arribar de la impremta Manual práctico de botánica. Morfología de las plantas vasculares, de Jaume Llistosella i Mercè Bernal, la traducció al castellà d’un guia amb imatges de gran bellesa de la qual ja s’ha publicat la segona edició. El llibre inclou una part descriptiva de prop de quatre-centes espècies de plantes vasculars —o cromòfits—, i un glossari de termes botànics per acostar al lector el vocabulari propi d’aquesta ciència i una bibliografia específica. Aquest títol se suma a les obres de la mateixa temàtica elaborades per Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart: L’herbari: mates, herbes i falgueres (2019); Guia il·lustrada per a conèixer els arbusts i les lianes (2020), i Guia il·lustrada per a conèixer els arbres (2021). Tots tres títols estan editats també en castellà. 

Signatures dels autors

10-11 h
L’hora de les ciutats literàries, amb Antoni Martí Monterde, que signarà Capitals culturals. Entre pedres i literatura, i Joan Benesiu, que signarà Trieste. Una ciutat a plec de mapa

11-12 h
L’hora dels kantians, amb Josep Monserrat i Salvi Turró, per celebrar la publicació de la Crítica de la raó pura, d’Immanuel Kant, i Núria Sara Miras Boronat i Carina Miras Boronat, que signaran Filòsofes de la contemporaneïtat.

12-13 h
L’hora dels contes, amb Núria Obiols Suari, que signarà Contes i cancel·lació cultural, Enric Prats i Jordi Garcia Farrero.

13-14 h
L’hora de la ciència, amb Jordi Casanova i Roca, que signarà Dones? Homes? Sexe i gènere, biologia i cultura, i David Bueno i Torrens.

16-17 h
L’hora dels arbres i les flors, amb Jaume Llistosella, que signarà Manual pràctic de botànica. Morfologia de les plantes vasculars; Cèsar Blanché, que signarà la Guia del jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona, i M. Carme Barceló i Martí, que signarà Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer.

17-18 h
L’hora dels compassos, amb Francesco Ardolino, Teresa-M. Sala i Ricard Bru, que signarà Japonisme i arquitectura a Catalunya.

18-19 h
L’hora de la veritat, amb Antoni Segura i Mas, que signarà El món d’avui. De la guerra freda als reptes de la interdependència global, i Josep Carles Rius, que signarà Periodismo y democracia en la era de las emociones.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere