Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat de Girona: Lliçons Ferrater Mora a càrrec d’Achille Mbembe

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Del 22 al 26 d’abril se celebrarà les properes Lliçons Ferrater Mora que aniran a càrrec del prestigiós historiador i filòsof Achille Mbembe (University of the Witwatersrand, Johannesburg). El professor Mbembe impartirà un seminari de quatre sessions que ha titulat “THE EARTHLY COMMUNITY”. El dia 23, diada de Sant Jordi, no hi haurà cap sessió. Podeu consultar el programa complet de les lliçons.

Achille Mbembe és un dels grans noms del pensament polític contemporani. Ha tingut un paper fonamental en l’avenç de la reflexió sobre el racisme i els seus efectes en la subjectivitat, especialment a través del concepte “subjecte racial”.

El rebuig de Mbembe a totes les formes de racisme es fonamenta també en l’impacte que té la crisi climàtica sobre el sud global. Doctor en Història per la Sorbona, el prof. Mbembe es va especialitzar en ciències polítiques a l’Institute d’Études Politiques de Paris i actualment imparteix classes d’història i política al Wits Institute for Social and Economic Research (WISER) de la Universitat Witwatersrand de Johannesburg (Sud-Àfrica). Al llarg de la seva carrera ha estat professor visitant en algunes de les universitats més prestigioses del món com ara Yale, Berkeley, Columbia o Harvard i s’ha convertit en un intel·lectual de referència a escala internacional. Les seves obres han estat traduïdes a més d’una desena de llengües. És autor d’obres fundacionals del pensament postcolonial i la teoria política contemporània com ara Necropolítica (Melusina, 2011; publicat originalment el 2006), Crítica de la razón negra (Ned Ediciones, 2016/2013) o Salir de la gran noche: ensayo sobre África descolonizada (Bellaterra, 2021/2010).

Més recentment ha publicat Brutalismo (Paidós, 2022), que és tant una anàlisi filosòfica com una proposta política que ens convida a repensar la manera com habitem el món. A banda de les seves contribucions al món acadèmic, Mbembe impulsa espais de debat intel·lectual i ciutadà al continent africà com els Ateliers de la Pensée de Dakar. El juny vinent rebrà el prestigiós Holberg Prize 2024 pel seu treball innovador en els camps de la història i la teoria política. Vegeu aquí la notícia tal i com va sortir publicada a la University of the Witwatersrand, Johannesburg.

Les sessions tindran lloc a la Capella del Roser de l’Església de Sant Domènec, amb entrada pel claustre de la Facultat de Lletres de la UdG. L’accés serà gratuït però caldrà inscriure’s prèviament per correu electrònic a l’adreça dir.cfm@udg.edu.

Com a complement a les Lliçons, també hi haurà dues activitats de gran interès. El dimecres 24 d’abril, a les 11.30h, la prof. Sarah Nuttall (University of the Witwatersrand, Johannesburg) farà una xerrada sobre “On Pluviality: Reading for Rain in an Age of Multi-Crisis” (Capella del Roser, església de Sant Domènec). El dijous 25 d’abril, a les 18.30h, el prof. Mbembe farà una conferència pública al Centre Cultural La Mercè sobre “Notes on Race and Decolonization”. Aquesta conferència formarà part de l’acte de presentació de la nova Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la UdG.

Format: Presencial.

Organitzadors: Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona i Centre Cultural La Mercè.

+++

Fotografia: Achille Mbembe.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere