Declaració de Calonge, abril 2024 / Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP): “Les universitats públiques, motors de transformació, progrés i benestar al servei del país”

Declaració dels rectors i les rectores i dels presidents i les presidentes dels Consells Socials Calonge, abril de 2024
El Preàmbul
Catalunya es troba en una cruïlla històrica. Estem immersos, de ple, en un canvi d’època, amb grans transformacions socials, econòmiques, culturals i tecnològiques. De les decisions i les polítiques que executem avui dia i en els propers dos o tres anys dependrà, en bona part, que construïm un país de progrés, amb majors quotes de benestar i amb qualitat democràtica, o que, per contra, quedem relegats com un país d’escàs valor afegit, amb desigualtats, pobresa i una economia feble amb llocs de treball de baixa qualificació.
Als reptes d’escala europea i planetària (canvi climàtic, transformació de l’economia i del mercat de treball, conflictes i populismes, pèrdua de valors democràtics…) hi hem d’afegir la complicada situació del nostre país, amb problemes com, entre d’altres, les creixents desigualtats i la pobresa, una economia encara de baixa productivitat; un mercat de treball, en part, de baixa qualificació; un sistema educatiu que cal millorar; una transformació del sector energètic en marxa i una sequera persistent, així com un sistema universitari i de recerca encara feble i molt castigat per les darreres crisis, des de l’any 2008-2009 fins avui.
Les universitats juguen un paper estratègic en la nova societat del coneixement. Una societat de progrés i una economia competitiva en el context global requereixen unes universitats sòlides que atenguin, amb plenes responsabilitat i garanties, les seves funcions principals: la formació de ciutadans i professionals, la recerca científica, la transferència de coneixement i el foment de la innovació. El conjunt d’universitats públiques catalanes, agrupades en l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), ha dut a terme en els darrers decennis una funció social, cultural i econòmica remarcable. La inversió pública a les universitats catalanes produeix uns impactes molt positius. Sabem que, per cada euro públic invertit a les universitats públiques, aquestes retornen quatre euros i mig a la societat; que les universitats públiques i el sistema de recerca tenen uns índexs de producció científica molt més alts que els de la resta de l’Estat, i que situen el nostre país en les primeres posicions (amb un finançament molt inferior) en la participació en projectes de recerca europea competitiva o en les convocatòries competitives de l’European Research Council (ERC). Malgrat això, les crisis economicofinanceres dels darrers quinze anys han tingut un fort impacte en les universitats i el seu finançament públic. A la davallada en la inversió corrent per a mantenir l’activitat docent i de recerca, s’hi afegeix la desaparició, pràcticament, de la inversió en infraestructures, el greu envelliment de les plantilles, la temporalitat o la precarització d’una part del personal docent i investigador (PDI), la manca de tecnificació de la plantilla del personal de gestió i d’administració i serveis, i l’escassedat de recursos per a modernitzar i digitalitzar la gestió universitària.
En aquest context, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, representada pels rectors i les rectores i per les presidentes i els presidents dels Consells Socials, fem pública la següent declaració de Calonge 2024, on reiterem el nostre ferm compromís de mantenir-nos com a institucions al servei de la societat catalana i del seu progrés i benestar. Per poder fer-ho, com a responsables institucionals assumim els compromisos que ens pertoquen i, alhora, proposem als representants polítics i al Govern de la Generalitat l’assumpció de dotze mesures a molt curt termini i dins el període 2024-2028, així com el desplegament de les polítiques públiques corresponents, per a dirigir-nos vers l’horitzó del 2030, amb el compromís que les universitats públiques podrem continuar sent motors de transformació, progrés i benestar al servei del país.
DOCUMENT COMPLET … clicar aquí
+++
IMATGE: Litografia “Al Sant Jordi a la Universitat” (1987) de Josep Guinovart.