Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La comunitat global del PEN Club Internacional condemna les prohibicions de llibres a tot el món i en concret a Bielorússia, Brasil, Xina, Hongria, la Federació Russa, Turquia i Estats Units

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El PEN Club Internacional (acrònim de Poets, Essayists and Novelists) és una associació d’escriptors que té com a objectius promoure la literatura, defensar la llibertat d’expressió, crear una comunitat internacional d’escriptors i protegir els escriptors perseguits. Als Països Catalana també hi ha el PEN català.

El PEN Club Internacional ha denunciat el dia de Sant Jordi i també el Dia Mundial del Llibre, l’alarmant augment de les prohibicions de llibres a tot el món, inclosos Bielorússia, Brasil, Xina, Hongria, la Federació Russa, Turquia i Estats Units, on les autoritats intenten sufocar la dissidència i la crítica censurant la literatura, perseguint escriptors i suprimint veritats incòmodes.

Guerra, censura i persecució: Llista de casos 2023/2024 de PEN International, posa en relleu les pautes i estratègies recurrents utilitzades pels governs per prohibir llibres, censurar autors i impedir la publicació, la lectura i la distribució de les seves obres.

A Bielorússia, les autoritats han afirmat durant dècades el domini de la llengua russa, i han intensificat la seva estigmatització i repressió de la llengua i la literatura bielorusses després del llançament per part de la Federació Russa d’una invasió a gran escala d’Ucraïna el febrer del 2022. PEN Bielorússia va documentar el tancament de desenes d’editorials independents el 2023 per promoure llibres d’escriptors bielorussos i en llengua bielorussa. En particular, la Premi Nobel de Literatura i expresidenta de PEN Bielorússia, Svetlana Alexievich, va veure com els seus llibres eren retirats de les biblioteques de tot el país el juny de 2023, després que el seu nom i els seus llibres fossin retirats del programa escolar a agost del 2021.

Al Brasil, els casos de censura de llibres han suscitat preocupació. L’abril de 2023, la Universitat de Rio Verde, a Goiás, va retirar “Eu recebia a les pitjors notícies dos seus bonics llavis” (Tushermosos llavis em donarien les pitjors notícies ), de Marçal Aquino, de la seva llista de lectures obligatòries, sense donar cap raó. Aquesta decisió es va produir després de les crítiques d’un diputat d’extrema dreta que va al·legar contingut pornogràfic al llibre. De la mateixa manera, el novembre del 2023, el governador de Santa Catarina va ordenar la retirada de nou llibres literaris d’escriptors no brasilers de les biblioteques d’institucions públiques estatals. Entre els llibres prohibits figuren: La química entre nosaltres, de Larry Young i Brian Alexander; Cor satànic, de William Hjortsberg; i Donnie Darko, de Richard Kelly, entre d’altres. Al març de 2024, O Avesso da Pele, de Jefferson Tenorio, que aborda el racisme, va ser prohibit a escoles de tres estats, suposadament pel racisme subjacent en els sistemes i autoritats escolars.

A la Xina, PEN International ha seguit de prop la preocupant tendència de retirada de llibres del sistema de biblioteques públiques de Hong Kong després de la implantació de la Llei de Seguretat Nacional (NSL). Des de la imposició de la NSL el juny del 2020, els llibres, inclosos els de figures prodemocràtiques com Joshua Wong, han estat objecte de revisió i retirada. El juliol del 2021, un bibliotecari va ser suspès per exhibir llibres de l’editor de mitjans de comunicació i escriptor empresonat Jimmy Lai, actualment processat en virtut de la NSL. Al novembre de 2021, les autoritats locals tenien pel que sembla una llista de més de 70 llibres “declarats” contraris a la NSL, encara que els mitjans de comunicació locals van documentar la retirada de més de 100 títols. Aquesta tendència es va accelerar durant una auditoria de la col·lecció de la biblioteca i les queixes sobre violacions de la NSL van conduir a noves retirades de llibres. Una investigació de Ming Pao el maig de 2023 va descobrir que el 40% dels articles de temàtica política disponibles a les biblioteques públiques abans de la NSL havien estat retirats (195 dels 468 títols inclosos a la seva enquesta), mentre que Photon Media de 149 títols relacionats amb la massacre de Tiananmen de 1989. Entre els títols retirats destaca People’s Republic of Amnesia: Tiananmen Revisited, de Louisa Lim. Tot i l’interès públic, les autoritats s’han negat a revelar públicament el nombre de llibres retirats, al·legant el temor que això conduís a una difusió més gran del material prohibit. L’ús de la NSL per part del govern de Hong Kong per reprimir l’expressió crítica constitueix una violació de la Llei fonamental de Hong Kong i del dret a la llibertat d’expressió, protegit internacionalment.

A Hongria, Líra Könyv, la segona cadena de llibreries del país, va ser multada el juliol del 2023 amb 12 milions d’HUF (uns 36.000 USD) per incloure una sèrie de novel·les gràfiques LGBTI a la seva secció de literatura juvenil i per incomplir el requisit de envasos tancats de la llei de “protecció de la infància” del 2021.

De la mateixa manera, a la Federació Russa, una llei de desembre del 2022 que prohibeix la “propaganda LGBT” entre adults, va provocar la retirada de continguts de temàtica LGBTI de llibreries i cinemes al llarg del 2023, una tendència que no ha disminuït.

A Turquia, les autoritats van augmentar la seva influència sobre els mitjans de comunicació i la indústria editorial, fet que es va traduir en un augment dels llibres qualificats d’obscens” i vilipendiats pels mitjans progovernamentals. Al novembre de 2022, el Tribunal Superior de Karşıyaka va donar la raó a la junta disciplinària de la presó de règim tancat d’Izmir núm. 3 T a la confiscació del llibre d’Aslı Erdoğan Not Even the Silence Belongs to You Anymore. El llibre va ser confiscat per difamar l’Estat, l’exèrcit i la policia turcs, difondre propaganda terrorista i ofendre la nació turca. El 2023, les autoritats van confiscar al poeta kurd empresonat erdAgron la seva traducció manuscrita de la novel·la d’Erdoğan La ciutat de capa carmesí. Al gener de 2023, es va prohibir la publicació, distribució i venda de dos llibres de l’escriptor i membre del PEN Murat Kahraman, Bitmeyen Veda i Çığlık (Grit), que van ser ràpidament confiscats. Posteriorment, al març, un tribunal d’Istanbul va dictaminar que Rüyası Bölünenler (Somni dividit), de Yavuz Ekinci, incloïa continguts equivalents a “propaganda terrorista” i en va prohibir la publicació, distribució i venda, confiscant-ne exemplars.

Als Estats Units, només durant la primera meitat d’aquest curs escolar (de juliol a desembre de 2023), PEN Amèrica va registrar 4.349 casos de prohibicions de llibres a 23 estats i 52 districtes escolars públics, superant les dades d’anys anteriors. Aquestes prohibicions afecten llibres que aborden la violència sexual, les narratives LGBTQ i els temes relacionats amb la raça. Aquesta onada de censura coincideix amb un augment mundial de l’autoritarisme, en què grups i polítics dels Estats Units exerceixen una influència significativa per promoure la censura discriminatòria a l’educació, erosionant la llibertat d’expressió i els drets humans i restringint el dret dels joves a llegir i aprendre. Preocupa especialment el caràcter discriminatori d’aquestes prohibicions, sovint justificades en el context de la “cultura de la cancel·lació” o els “drets dels pares”. Tot i això, la resistència va en augment: els estudiants organitzen vagues, els pares mobilitzen el seu suport i els legisladors presenten projectes de llei contra la prohibició de llibres. PEN International i PEN Amèrica acullen amb satisfacció la propera visita als Estats Units de la Relatora Especial de les Nacions Unides sobre el Dret a l’Educació, del 29 d’abril al 10 de maig de 2024, per examinar de prop aquestes qüestions, i animen els líders nacionals i als mitjans de comunicació a parar esment a les seves conclusions.

PEN Club International i els seus Centres insten les autoritats de tot el món, i en concret de Bielorússia, Brasil, Xina, Hongria, la Federació Russa, Turquia i els Estats Units, que posin fi a les prohibicions de llibres i defensin la llibertat d’expressió. L’accés a una literatura, pensament i opinió diversos és un dret fonamental que ha de respectar els governs de tot el món.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere