Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea formula recomanacions per protegir més bé els menors de la violència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui (23/04/2024) la Comissió ha adoptat la Recomanació sobre el desenvolupament i el reforç dels sistemes integrats de protecció de la infància en l’interès superior del menor, un compromís adquirit en l’Estratègia de la UE sobre els drets dels infants.

La Recomanació ajudarà els estats membres a reforçar el seu sistema de protecció de la infància. Les autoritats de tots els nivells de govern i la societat civil de tots els sectors han de treballar plegades per protegir els infants de totes les formes de violència d’una manera coherent i sistèmica.

A la Unió Europea hi viuen 80 milions d’infants. La violència contra els menors és un repte tant dins com fora de la UE, a molts nivells: entre el 13 % i el 29 % dels estudiants de 15 anys afirmen que els assetgen sovint. Fins al 13,7 % de dones adultes diuen haver patit violència sexual a la infantesa, una xifra que podria ser encara més alta. Les accions, i la inacció, dels governs té més repercussió en els menors que en cap altre grup social. Protegir els infants és una obligació tant moral com legal. També és una inversió estratègica a llarg termini en les nostres societats.

Elements clau de la recomanació:

-Posar els infants al centre dels sistemes integrats de protecció infantil adaptant els sistemes de protecció a les necessitats dels infants i incorporant-los a l’hora de prendre decisions que els afecten.

-Donar suport als estats membres per adaptar els seus sistemes per protegir qualsevol nen de qualsevol forma de violència utilitzant eines de la UE com ara legislació, polítiques o finançament. Això comença per prevenir i lluitar contra la discriminació, donant suport específic i fomentant una cultura social de violència zero contra els nens.

-Establir un marc general de sistemes integrats de protecció infantil. Es convida els estats membres a elaborar plans nacionals per acabar amb la violència contra els nens, aplicar de manera efectiva la legislació de la UE i nacional sobre protecció infantil, establir estructures de coordinació, reforçar els recursos humans i financers i millorar la recollida de dades.

-Millorar la coordinació i la cooperació entre sectors i autoritats competents mitjançant la formació de professionals, començant per l’àmbit local.

-Establir accions de suport integrals i coordinades en casos de violència contra la infància, des de la prevenció i la identificació precoç fins a la denúncia i el suport transversal.

-Donar resposta a les necessitats de seguretat dels infants en línia i fora de línia mitjançant la millora de l’alfabetització digital dels infants, la promoció de l’ús segur de les tecnologies digitals i la formació de famílies i cuidadors.

-Protegir la integritat i la salut mental dels nens, prevenir i combatre el (ciber)assetjament animant els Estats membres a desenvolupar estratègies nacionals de salut mental, amb els nens com a grup objectiu prioritari.

-Fer un millor ús de les eines existents de la UE per enfortir els sistemes de protecció de la infància: lleis, polítiques, suport al finançament, tal com es detalla a l’annex que acompanya la comunicació. Anar més enllà de la UE, impulsar els estats membres a adoptar un enfocament integrat per protegir els nens en la seva acció exterior, com ara eradicar el treball infantil, protegir els nens en conflictes armats i protegir els nens del canvi climàtic i dels perills ambientals.

Fons

Els drets dels infants són drets fonamentals. L’article 3, apartat 3, del Tractat de la Unió Europea estableix l’objectiu de la UE de promoure la protecció dels drets de l’infant, que està recollit en els articles 24 i 32 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE. Tots els estats membres de la UE són part de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant.

La Recomanació es fa ressò de les opinions de més de 1.000 nens recollides a través de la nova Plataforma de Participació Infantil de la UE. L’àmplia consulta de preparació de la iniciativa també inclou una consulta pública oberta i un mapa de l’Agència de Drets Fonamentals sobre els sistemes de protecció de la infància als Estats membres.

Tres anys des de l’adopció de la primera estratègia global de la UE sobre els drets de l’infant, la Comissió ha complert diversos compromisos assumits en les seves sis àrees temàtiques d’acció: participació infantil; lluitar contra la pobresa infantil i garantir la protecció social, l’educació i l’assistència sanitària; protecció infantil i lluita contra la violència contra els infants; justícia amiga de la infància; societat digital i de la informació i dimensió global.

L’àmplia varietat d’eines de què disposen els estats membres i a nivell de la Unió (legislació, polítiques i finançament) ia tots els nivells de pot ajudar a fer que els sistemes de protecció infantil siguin més integrats. Per exemple, en el marc del programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV), la secció Daphne proporciona finançament per prevenir i combatre la violència masclista i la violència contra els nens. Actualment, es pot presentar una convocatòria de propostes fins al 29 de maig de 2024, amb una prioritat específica a les accions específiques que permetin que els sistemes integrats de protecció infantil funcionin a la pràctica.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere