Catalunya: Justícia incorpora 44 professionals per atendre els infants víctimes de violència sexual de les Unitats Barnahus
El Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya incorporarà un total de 44 professionals de diferents àmbits per atendre als infants víctimes de violència sexual de les Unitats Barnahus a Catalunya. Tots aquests efectius s’afegeixen, per acord de Govern aprovat avui en Consell Executiu, als equips d’Assessorament Tècnic Penal dels òrgans judicials, a les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte i també a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament.
Aquest redimensionament permetrà que el Departament de Justícia, Drets i Memòria aporti els professionals necessaris a les unitats Barnahus d’arreu del territori. El model Barnahus dóna una atenció integral als infants víctimes de violència sexual des d’un mateix espai, des del qual intervenen coordinadament professionals de diferents departaments de la Generalitat (Drets Socials, Justícia, Drets i Memòria, Salut, Educació, Interior i Igualtat i Feminismes).
Atenció en un entorn amigable
Les tretze unitats Barnahus que ja s’han desplegat al territori tenen l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai de seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip multidisciplinar i altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic, etc.
Aquestes unitats disposen d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent amb l’objectiu de crear una prova judicial pre-constituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant de diferents persones.
Equips altament especialitzats
L’equip de quaranta-quatre professionals està format per un coordinador/a de l’àmbit de la psicologia o el Treball Social; tretze diplomats/des en Treball Social i tretze psicòlegs/gues que pertanyen als Equips d’Assessorament Tècnic Penal i tretze diplomats/des en Treball Social que depenen de les oficines d’atenció a les víctimes del delicte.
També s’afegeixen dos metges/esses forense, un diplomat/ada en Salut Pública (infermeria) i un administratiu/iva que depenen de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). Es tracta de tècnics altament especialitzats en l’atenció a la infància víctima d’abusos sexuals que estaran distribuïts en les diferents unitats territorials Barnahus.
Diagnosi i avaluació
Aquesta primera etapa del Barnahus serà la base per fer una diagnosi de l’evolució de les demandes territorials d’atenció a infants i adolescents víctimes de violències sexuals arran del desplegament del nou model organitzatiu de l’estratègia Barnahus. Així, s’avaluarà l’evolució de les càrregues de treball; les opcions de mobilitat dels professionals i s’analitzarà la distribució territorial més eficient, abans de la seva eventual implementació definitiva.
També es dissenyaran protocols d’actuació dels professionals especialitzats en l’atenció multidisciplinar als nens, nenes i adolescents víctimes d’agressions sexuals amb l’objectiu de definir el model de treball dels equips que integren les Barnahus. Tot plegat amb l’objectiu de donar una millor resposta a la demanda.
+++
IMATGE: Sala principal d’una Barnahus de la Generalitat de Catalunya.