Les protestes universitàries propalestines arriben a Europa i generen tensions a París i continuen les protestes a les universitats nord-americanes
Malgrat que a França les manifestacions propalestines estan prohibides, uns 200 estudiants de Sciences Po ocupen els edificis de la universitat
Les protestes estudiantils en suport a Palestina, que els últims dies han sacsejat les principals universitats nord-americanes, ja han arribat a Europa. Aquest divendres prop de 200 estudiants han ocupat edificis i han bloquejat els accessos la prestigiosa Universitat de Ciències Polítiques Sciences Po, a París.
Els manifestants exigeixen que els responsables de la universitat condemnin les operacions militars d’Israel a Gaza, que qualifiquen de “genocidi”.
Dimecres passat la policia ja va desallotjar una acampada en un altre edifici de la mateixa universitat. A França, les manifestacions propalestines estan prohibides.
“Volem una investigació per acabar amb els acords amb les universitats israelianes i les empreses que estan donant suport de forma material o ideològica al genocidi a Gaza”, ha explicat a l’agència EFE una estudiant de Sciences Po.
Per ara, la direcció del centre ja ha avisat que no posarà fi a la col·laboració amb universitats d’Israel.
Centenars de detinguts i tensió creixent per les protestes propalestines a universitats dels EUA
La Universitat Colúmbia ofereix acabar el semestre amb classes a distància després que ja suma més de 100 arrestats al seu campus de Nova York
Les protestes contra la guerra a Gaza s’intensifiquen a les universitats dels Estats Units i s’escampen com una taca d’oli per campus de tot el país. Les detencions d’estudiants propalestins ja es compten per dotzenes.
Fa uns dies es van muntar els primers campaments a la Universitat Colúmbia i a Yale, i les accions reivindicatives s’han repetit en altres punts, enmig d’un intens debat sobre la llibertat d’expressió i contra la guerra.
Les autoritats han fet crides a aturar les accions, mentre els estudiants denuncien un augment tant d’incidents antisemites com islamòfobs. La situació ha arribat fins al punt que s’ha bloquejat el normal funcionament de les universitats.
Colúmbia acabarà el semestre amb classes a distància
L’epicentre de les protestes ha estat la Universitat Colúmbia, a Nova York, on dijous passat hi va haver 108 detinguts després que la direcció autoritzés l’entrada de la policia. La situació al campus és tensa i aquest dimarts a la matinada hi ha hagut més arrestos.
Dilluns el centre va impartir classes virtuals i ara els responsables de Colúmbia han ofert als alumnes del campus principal poder seguir les classes a distància fins al final del semestre, el dilluns 29 d’abril.
El president de la universitat ha denunciat els comportaments “intimidatoris”, comesos en part per persones alienes al centre, i ha anunciat que prendran mesures contra tots aquells que han assetjat estudiants jueus o han fet proclames antisemites.
L’acció de la policia, la suspensió de les classes i les expulsions dels estudiants que han participat en les protestes han motivat la queixa de part del professorat de Colúmbia. “Demanem que tots els estudiants sancionats o expulsats siguin readmesos”, ha demanat el professor David Lurie.
Protestes en diversos campus dels Estats Units
Les protestes s’han repetit en diverses universitats nord-americanes com Yale, a Connecticut, on dilluns la policia va arrestar 47 persones. A la Universitat de Nova York (NYU), al sud de Manhattan, també hi ha hagut 133 detinguts després que la direcció demanés desallotjar una plaça. Abans, alumnes i professors havien fet una cadena humana al voltant del campament.
Les protestes també han arribat a l’Institut Tecnològic de Massachusetts, el MIT, on alumnes com Alejandro Tañón han defensat que són la veu de la consciència moral. “Tenim la responsabilitat de tirar endavant com va passar amb les protestes contra la guerra al Vietnam o l’apartheid a Sud-àfrica”, ha manifestat.
Els estudiants d’altres campus com ara la Universitat de Minnesota, la Universitat de Califòrnia, Berkeley i l’Emerson College també han muntat campaments de protesta. A la Universitat de Michigan també hi ha tendes de campanya al campus.
La Universitat Estatal de Humboldt, a Califòrnia, ha tancat el campus fins dimecres després que alguns estudiants han ocupat un dels edificis i hi han muntat barricades. Els responsables del centre han informat que la docència i la feina es faran a distància.
Altres universitats han decidit actuar de forma preventiva. Harvard ha tancat fins divendres la seva part més antiga –Harvard Yard– a tothom que no s’identifiqui com a membre de la universitat i no hi permet l’entrada de tendes de campanya ni taules.
Les xarxes socials de l’organització Estudiants Nacionals per la Justícia a Palestina es fan ressò de protestes en altres països, com ara Egipte o Austràlia, on unes imatges confirmen la instal·lació d’un campament a la Universitat de Sydney.
L’equilibri entre la seguretat i la llibertat d’expressió
Mentre les direccions malden per trobar un equilibri entre la seguretat als campus i la llibertat d’expressió, també hi ha qui denuncia discurs d’odi entre els manifestants. El congressista de Nova York Mike Lawler ha defensat l’expulsió dels joves implicats en discursos d’odi i antisemites.
Els activistes propalestins també denuncien els interessos i el finançament que reben aquests centres universitaris per part dels fabricants d’armes i empreses interessades en l’ocupació israeliana.
Mentrestant, la Casa Blanca fa equilibris, denunciant tant l’antisemitisme com la islamofòbia que hi pugui haver en aquestes protestes. Són conscients que aquest clima de tensió es pot traslladar dels campus a les urnes a les eleccions presidencials del 5 de novembre.
+++
Fotografies: PRIMERA Els estudiants de Science Po. SEGONA Els estudiants han muntat campaments amb tendes en universitats com Colúmbia, a Nova York (Reuters/Caitlin Ochs).