Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Museu de la Mediterrània / Torroella de Montgrí: VI Jornada de Memòria Històrica Local “Fer fortuna o sobreviure (1939 – 1959)”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’objectiu de les Jornades de Memòria és el de recuperar el passat històric de la vila de Torroella, els records dels testimonis que van viure els fets que en cada edició es vagin tractant. El concepte Memòria Històrica comprèn totes aquelles mesures de foment del coneixement del passat i de reconeixement d’aquelles persones que durant la Guerra Civil Espanyola o la dictadura franquista van patir actes injustos per motius polítics, ideològics o religiosos. 

Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir el camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.

Fer fortuna o sobreviure (1939 – 1959)” – VI Jornada de Memòria Històrica Local

Del 3 al 24 de maig de 2024

Al llarg del franquisme es varen succeir diferents etapes econòmiques. Els primers anys després de la Guerra Civil, el règim va imposar un període d’autarquia i d’aïllament internacional. Unes dècades d’una llarga i profunda depressió econòmica que van portar un creixement de la misèria i una economia submergida on el mercat negre i l’estraperlo de productes de primera necessitat eren la via per a la supervivència.

El règim, fins al pla nacional d’estabilització de 1959, va exercir un fort control sobre l’economia mitjançant la planificació centralitzada i la creació de monopolis controlats per l’estat. Aquest model econòmic va alimentar un clima de corrupció generalitzada on els privilegiats i els afins al règim obtenien beneficis a costa del patrimoni públic.

El franquisme no només va representar una època de repressió política sinó també un període de desigualtat econòmica marcada per l’especulació, la corrupció i les dificultats per viure de la població.

-Divendres 3 de maig. Conferència «Intervencionisme, regulació i desigualtat econòmica durant el primer franquisme: el cas d’UNITESA (1939-1959)», a càrrec de Montserrat Llonch, Doctora en Història a la UAB

-Dissabte 4 de maig. Filosofia a l’àgora. Conferència «Les col·lectivitzacions a Torroella de Montgrí (1936-39)», a càrrec de Teresa Ferré, professora de la UAB i membre de l’Observatori de la Vida Quotidiana.

-Divendres 10 de maig. Taula rodona “Sobreviure: contraban, estraperlo i mercat negre” a càrrec de torroellenques i torroellencs.

-Dilluns 13 de maig. Presentació del llibre “La Passadora”, de Laia Perearnau, a càrrec de la seva autora i Abel Font, periodista.

-Dimecres 15 de maig. Tertúlies de memòria.

-Dissabte 18 de maig. Projecció del film “Bienvenido, Míster Marshall”, de Luis Garcia Berlanga (1953).

-Dimecres 22 de maig. Tertúlies de memòria.

-Divendres 24 de maig. Diàleg “Les grans fortunes del franquisme”, amb David Bassa, escriptor i periodista.

-Del 3 al 24 de maig. Exposició fotogràfica “Les col·lectivitzacions del 1936 a Torroella”, deCarlos Pérez de Rozas en el marc del projecte Tot això és nostre de l’Observatori de la Vida Quotidiana

Programa complet … clicar aquí

+++

Fotografia: Inauguració de l’enllumenat públic. Abril del 1968. Fotògraf: J. Bosch. Fons: Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere