Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: Les infermeres de família demanen poder dedicar més hores a atendre joves a les escoles

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’AIFiCC diu que cal més plantilla per abordar la salut sexual dels adolescents

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) reclama a la Generalitat que les infermeres escolars puguin dedicar més hores als joves d’escoles i instituts per fer front a l’augment de malestar emocional i que s’augmenti la plantilla. Així, consideren que se les ha d’alliberar de més agenda de pacients als seus CAP i així poder destinar més de les dues hores i mitja setmanals que tenen ara.

D’aquesta manera, diu l’entitat, es podrien atendre millor sobretot les consultes relacionades amb la salut sexual. Aquesta ha estat una de les principals reivindicacions que l’AIFiCC ha posat sobre la taula en el XVI Congrés que l’entitat ha fet a Girona els darrers dies, i que ha reunit 480 infermeres de tot Catalunya.

Actualment, pràcticament totes les escoles i instituts de secundària compten amb una infermera del programa Salut i Escola. “El problema”, explica la infermera Elisabet Ferré de l’AIFiCC, “és que ara només dediquem dues hores i mitja a la setmana a la consulta oberta (consulta d’atenció als escolars) i a més, “no sempre es tanca l’agenda o es cobreix amb una altra professional l’atenció a la seva quota de pacients” del CAP. “Necessitem el reconeixement i alliberament per tal que hi hagi la figura de la infermera escolar en un horari més ampli, més enllà de la Consulta Oberta”, diu Ferré .

Tot plegat, fa difícil fer aquesta feina amb condicions, donat que “sovint les consultes dels joves impliquen gestions i feina més enllà de l’atenció puntual de la Consulta Oberta”, explica.

Segons l’AIFFiC, cal que les infermeres del programa Salut i Escola puguin incrementar el nombre d’hores setmanals que dediquen a l’atenció als escolars i alhora, que mentre fan les Consultes Obertes a les escoles,  s’alliberin les seves agendes al CAP.

“Ens trobem amb més consultes i més complexes”, relata Ferré. “Els nens i nenes de primària (8 i 9 anys), per exemple, ja han vist pornografia. Tenim entorns complexos amb infants i joves amb problemes emocionals importants, de fet, hem observat un increment de consultes sobre benestar emocional especialment des de la pandèmia, i també un increment de les consultes de temàtica sexual”. “És imprescindible oferir-los entorns on els professionals puguem mostrar-los eines i habilitats per desenvolupar-se com a joves responsables i lliures de violència”, conclou.

La Consulta Oberta a les escoles permet arribar més fàcilment als joves i adolescents. Es tracta de consultes on preval l’anonimat (de fet, molts joves s’apunten a la consulta amb pseudònim). “Hem comprovat que els alumnes prefereixen parlar dels seus problemes més complexos amb els professionals de la salut, per davant dels professorat o les tutores”, diu Ferré. Per això diu que “és imprescindible apostar per la Consulta Oberta a les escoles: els adolescents estan en una etapa de vida molt complexa i plena de canvis on, actualment, s’hi suma un entorn tecnològic que afavoreix situacions de desigualtat i de violència sobre les persones”.

Per la infermera de l’AIFiCC, “hi ha factors de risc o precipitants dels malestar emocional, sobre els que es pot actuar i és fonamental garantir espais on els joves puguin expressar les seves emocions i malestars i ser acompanyats per una professional”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere