Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

IQS / UNIJES – Universitats Jesuïtes / Universitat Ramon Llull: Impuls de l’Aprenentatge-Servei (ApS)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Des que IQS –  Universitat Ramon Llull compta amb l’Oficina ApS, que dóna suport a l’hora de dissenyar una experiència d’aprenentatge-servei, 134 alumnes i 12 professors de diferents graus i màsters han experimentat aquesta metodologia. «Ens dóna molta satisfacció dir que en aquests moments l’activitat ApS al nostre país ha superat totes les previsions i agraïm la implicació de tots al projecte», explica la Dra. Núria Agulló Chaler, responsable de l’Oficina IQS ApS.

Les entitats amb què ja estan en marxa diferents experiències d’Aps, a través de Convenis de Col·laboració Educativa, són Assís, Goodkarma Projects, Afanoc, Duchenne Parents Project, AFA Vallès, Migrastudium, Nurse The Children Uganda. A més, des de l’Oficina s’està treballant per incorporar OpenArms, Entrecultures, MSF i La Fageda.

L’Aps està estretament relacionat amb la pedagogia ignasiana, centrada a formar estudiants conscients i competents, amb compromís i solidaris; ja que “aprenentatge-servei és aprendre fent un servei a la comunitat. És un mètode que uneix èxit educatiu i compromís social: aprendre a ser competents sent útils als altres. Orienta el talent dels alumnes, fent-lo utilitzar en la millora de la societat i no només en la millora del seu currículum personal”, segons la definició de Roser Batlle, pedagoga i impulsora d’aprenentatge-servei a escala nacional.

L’Oficina d’IQS ApS dóna suport a l’hora de dissenyar una experiència d’aprenentatge-servei. A l’etapa de motivació inicial, ofereix ajuda en la recerca de recursos, entitats, exemples en què inspirar-se, etc. A la segona fase, la de definició del projecte i la construcció de l’experiència, ajuden en el diàleg entre universitat-entitat, sessions inicials de contextualització a l’alumnat, ofereixen rúbriques i eines d’avaluació per valorar l’impacte de l’experiència, etc. A la tercera etapa, tancament del projecte, entre altres accions, participen de jurats de decisió, juntament amb les persones implicades de les entitats i també busquen altres institucions interessades en l’experiència o el projecte.

Experiències de servei enriquidores per a tothom

“Treballar conjuntament amb entitats socials ha fet despertar en mi la necessitat ajudar els altres i poder fer-ho amb la meva professió. Abans, no sabia com podia fer-ho, però amb el coneixement de les entitats socials he vist les eines per dur-ho a terme”, explica Marta Bel Esteve, estudiant del grau en Farmàcia i guanyadora del 2n premi de la convocatòria XI Aristos CAMPUS MUNDUS de Responsabilitat Social, a l’apartat de Premi Ignacio Ellacuría d’Estudis d’Interès Social, amb el TFG Els reptes de l’atenció farmacèutica a les persones en situació de sense llar a Barcelona.

“El més destacable d´un projecte d´aprenentatge-servei és que aquest projecte que ja té el seu impacte científic i tecnològic, a més fa una contribució social a la societat, tenint una mirada a les necessitats bàsiques d´una comunitat de persones”, puntualitza la Dra. . Magda Faijes, qui ha codirigit el TFG «Perfil de components volàtils i no volàtils de grans de cafè verd provinents de diferents processos de fermentació», de l’estudiant del grau en Biotecnologia Guillem López García. Aquest treball està inclòs en una col·laboració amb la Universitat Rafael Landívar de Guatemala, amb què el Centre té un Conveni de Col·laboració Educativa. L´experiència està inclosa en un projecte de millora de la qualitat del cafè del país i està vinculat a les comunitats productores de cafè d’Escuintla, Santa Elena i cooperativa Tomastepec de Palència, Guatemala.

Algunes de les metes que s’han aconseguit durant aquests mesos és una ajuda per part d’Uniservitate, per poder avançar en la promoció i implementació de l’Aps a IQS, o la participació d’una experiència realitzada al Màster d’Enginyeria Industrial a la “XI Jornada d’Innovació Docent i Qualitat” organitzada per Deusto.

També destaca la concessió d’Ajuts a l’Activitat de Cooperació Internacional de les institucions de la URL per dos projectes de cooperació que es poden considerar experiències d’aprenentatge-servei, i un projecte de voluntariat internacional en què IQS participa juntament amb altres universitats d’UNIJES .

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere