Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La REGATA CULTURAL, el programa d’activitats per acompanyar la Copa Amèrica, inclou propostes de ciència i medi ambient

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Louis Vuitton 37th America’s Cup arriba a Barcelona acompanyada d’una Regata Cultural, que comença a partir d’ara i s’allargarà fins a finals d’any. La Regata Cultural és el programa d’activitats culturals, artístiques, esportives, gastronòmiques, de ciència i d’oci que es posa en marxa per enfortir el vincle de Barcelona amb el gran esdeveniment esportiu que acollirà la ciutat aquest estiu, i també per facilitar la seva difusió.

La Regata Cultural s’impulsa des de l’Ajuntament de Barcelona, però s’ha construït amb la col·laboració i aportació d’entitats i institucions que també han volgut promoure activitats o bé adaptar les que ja fan i vincular-les a l’esdeveniment esportiu, el més antic del món i el tercer amb més audiència, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Així, la iniciativa aglutina més de 200 activitats impulsades per més de 60 entitats, institucions i equipaments.

El programa de la Regata Cultural encara no s’ha tancat i sumarà noves iniciatives en els pròxims mesos, però actualment ja incorpora activitats de tota mena que situaran Barcelona com una capital cultural, creativa, participativa i de referència internacional. D’entre les seves propostes, la ciència i el medi ambient en tenen un paper rellevant.

Per exemple, un dels esdeveniments anuals de divulgació impulsats per l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb la participació d’entitats de tot l’ecosistema científic de la ciutat i la seva àrea d’influència, la 17a Festa de la Ciència, coincidirà enguany amb la Regata Cultural. De fet, en aquesta Festa, que tindrà lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial del 7 al 9 de juny, les ciències marines i l’aigua seran dos dels principals temes protagonistes, en un context crear pel Decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021-2030), l’emergència per sequera que estem vivint i la consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava. Així, la pròxima festa comptarà amb activitats al voltant de l’aigua i el mar, i de fet, també hi haurà un espai dedicat exclusivament als oceans.

A partir d’aquest mes i fins l’octubre, el Museu Marítim de Barcelona serà un dels aparadors de la Copa Amèrica amb activitats que aproparan la tecnologia i la innovació que hi ha darrere de les regates. El Museu estrena el pròxim 18 d’abril un cicle de xerrades sobre les regates de vela a Catalunya, i farà dues exposicions, una per explicar els aspectes tecnològics i de competició de les regates de vela, i l’altra sobre el treball i els somnis de les dones navegants. Finalment, també preveu per l’octubre una festa nàutica per a infants i famílies.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona oferirà propostes en el marc de la Regata Cultural que convidaran a reflexionar sobre la recuperació dels fronts marítims, el paper de les ciutats i del mar en temps d’emergència climàtica o, fins i tot, proposarà un espectacle que ens transportarà de l’imaginari de les sirenes al present i el futur dels robots. El Disseny Hub Barcelona també se sumarà a la Regata Cultural amb una exposició per explorar les noves ecologies i economies del mar. I el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acollirà la instal·lació audiovisual Parlen els oceans, escoltem!, en la qual celebritats com Penélope Cruz, Harrison Ford o Liam Neeson donaran veu a diferents elements marins amb què prendrem consciència del que significa la contaminació i la pèrdua d’hàbitats naturals.

Biblioteques de Barcelona ens convidarà a submergir-nos en la cultura del mar, les expedicions marítimes i els esports nàutics amb diverses propostes, com un cicle de xerrades titulat Mar de fons, una activitat en el marc del Festival Liternatura o diversos tallers familiars d’estiu. I Casa Àsia ens portarà de viatge a Nova Zelanda, el país guanyador de la darrera edició de la Copa Amèrica, a través de tres activitats, de les quals, el taller Els pingüins, sentinelles de l’oceà ens aproparà a l’ecologia i la biologia d’aquestes aus característiques de l’hemisferi sud.

Aquests són alguns exemples de les propostes que ens prepara la Regata Cultural per als mesos d’estiu i tardor. Estigueu al cas de les novetats, que el programa continuarà creixent.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere