La UNESCO premia els periodistes palestins amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa / “Reporters Sense Fronteres” publica la seva Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa
L’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) ha denunciat aquest divendres “un nombre sense precedents d’atacs contra periodistes” per part d’Israel a la guerra a Gaza.
Amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, la UNESCO va reconèixer dijous la tasca dels periodistes palestins que han cobert la guerra a Gaza.
Durant un acte celebrat a Santiago de Xile, l’organisme va anunciar el Premi Mundial de Llibertat de Premsa UNESCO-Guillermo Cano per als periodistes palestins per recomanació d’un jurat internacional integrat per professionals de mitjans de comunicació.
“Mai en un conflicte recent la professió havia hagut de pagar un preu tan alt en un període de temps tan curt”, va declarar Tawfik Jelassi, subdirector general de Comunicació i Informació de la UNESCO, segons recull un comunicat de l’organisme amb seu a París.
Paral·lelament, la UNESCO també va difondre un informe que assenyala que, en els últims 15 anys, almenys 749 periodistes o mitjans que informen sobre temes mediambientals han estat objecte d’atacs, mentre que la desinformació ha experimentat un repunt dramàtic en aquest període.
Segons la UNESCO, la jornada commemorativa d’aquest 3 de maig serveix, entre altres fites, “per recordar als governs la necessitat de respectar el compromís amb la llibertat de premsa”.
RSF publica la seva Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa
Però, precisament, Reporters Sense Fronteres (RSF) va advertir aquest divendres que la llibertat de premsa està amenaçada a nivell mundial “pels mateixos que haurien de ser els seus garants: les autoritats polítiques”.
L’organització va publicar aquest divendres un índex global que detalla les condicions dels periodistes a 180 països, compost per cinc indicadors, dels quals el que més baixa és el polític, que baixa 7,6 punts.
A la seva Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa, RSF ressalta “l’absència manifesta de voluntat política de la comunitat internacional per aplicar els principis de protecció dels periodistes”. En particular, des de l’octubre del 2023 s’ha registrat “un nombre sense precedents d’atacs contra periodistes” a la guerra a Gaza, escenari de més d’un centenar d’assassinats per part de l’Exèrcit israelià de professionals palestins de mitjans de comunicació.
La situació a Europa
A Europa, l’informe de RSF qualifica de “problemàtiques” les condicions dels periodistes a Grècia, així com a Romania, Bulgària, Croàcia, Ucraïna i Polònia.
A Sèrbia i Albània les condicions són pitjors i es consideren “difícils”. A Rússia, Bielorússia i Turquia són encara pitjors i es classifiquen com a “molt greus”.
Segons el document, a Rússia “més de 1.500 periodistes han fugit a l’estranger des de la invasió d’Ucraïna”.
RSF també adverteix que la llibertat de premsa “està sent posada a prova pels partits governants a Hongria (a la posició 67), Malta (73) i Grècia (88), els tres països pitjor classificats de la UE. La Itàlia de Giorgia Meloni (46) també ha caigut cinc llocs”.
Però l’organització també assenyala que hi ha hagut algunes millores a Europa, on l’entorn polític per al periodisme” dóna signes de progrés a Polònia (que puja 10 posicions fins al lloc 47) i Bulgària (que puja 12 llocs fins al 59 de la taula), en una mostra d’avenços que RSF atribueix a “nous governs que es preocupen més pel dret a la informació”.