Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Apunt del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya: “Guia per a la definició de marcs competencials”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat la Guia per a la definició de marcs competencials, número 13 de la col·lecció Eines per als recursos humans. La publicació vol oferir un model comú i homogeneïtzador que esdevingui un instrument de suport per a qualsevol administració que hagi d’afrontar el repte de definir les funcions, capacitats i habilitats comunes d’un conjunt de llocs de treball en la seva institució.

La definició de marcs competencials és una metodologia de descripció d’agrupació de llocs de treball que facilita a les administracions públiques la gestió integral del talent en la seva organització. Aquests marcs descriuen les funcions i els estàndards tècnics, de coneixements i d’actituds i habilitats comunes a un conjunt de llocs de treball, que són necessaris per assolir un acompliment superior en la pràctica professional.

L’EAPC es presta com a eix vertebrador del talent i del coneixement de tot l’ecosistema de governança pública de Catalunya, cosa que implica treballar a partir de marcs competencials, funcionals i curriculars comuns a tot el sistema per tal d’afavorir la coherència, la col·laboració i la mobilitat dels servidors públics entre administracions.

Així es configura al Pla Estratègic de l’EAPC 2022-2027 per mitjà del nou Model d’Aprenentatge i Desenvolupament, que se centra en l’adquisició i millora de les competències professionals com a factor clau per comptar amb administracions eficients, eficaces i capaces d’aprofitar les oportunitats i adaptar-se als nous reptes.

En aquest context, la definició de funcions i perfils professionals, els marcs professionals i els models de desenvolupament associats a una política o servei públic esdevenen la clau de volta de tots els processos de la gestió integral del talent: identificar, captar, seleccionar, desenvolupar, reconèixer, avaluar i retenir.

Entre els objectius específics de la Guia i per extensió de la definició de marcs competencials, destaquen establir la professionalitat requerida per a una funció o per a un col·lectiu professional; ser la base per definir els objectius d’aprenentatge que ha d’assolir la formació inicial i continuada adreçada a la professionalització de les persones que desenvolupen la funció definida, i servir de referent per dissenyar els plans de desenvolupament professional.

La Guia per a la definició de marcs competencials té la finalitat d’orientar les administracions públiques que requereixen definir funcions, capacitats i habilitats comunes necessàries d’un conjunt de llocs de treball per tal de garantir la prestació d’un servei de qualitat. En el procés de definició s’identifiquen quatre passos principals: descripció de l’àmbit d’aplicació, definició de la competència tècnica, definició de les competències transversals i validació.

La publicació s’emmarca en l’Any Europeu de les Competències, que pretén impulsar l’aprenentatge permanent per desenvolupar el talent i donar resposta a les necessitats de nous perfils professionals.

Text del Bloc “Llibres Gencat”

Resum

La Guia per a la definició de marcs competencials pretén oferir un model comú i homogeneïtzador que esdevingui un instrument de suport per a qualsevol Administració que hagi d’afrontar el repte de definir les funcions, capacitats i habilitats comunes necessàries per acomplir un conjunt de llocs de treball en la seva institució.

Sumari

1. Agraïments
2. Presentació
3. Introducció
4. Objectius
5. Procés de definició de marcs competencials

5.1 Descripció de l’àmbit d’aplicació

1. Analitzar la necessitat
2. Delimitar els llocs de treball
3. Determinar els perfils de competències específics

5.2 Definició de la competència tècnica

1. Identificar la competència general
2. Establir les funcions principals
3. Definir les realitzacions professionals

5.3 Definició de les competències transversals

1. Identificar les competències transversals
2. Identificar els comportaments associats
3. Determinar els nivells d’assoliment

5.4 Validació

6. Aplicabilitat
7. Glossari
Bibliografia i referències

“Guia per a la definició de marcs competencials” Text complet … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere