Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Edicions de la Universitat de Barcelona: Llibre que s’ha de llegir “Contes i cancel·lació cultural. Controvèrsies i perspectives sobre els continguts dels contes”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La cultura de la censura en els contes infantils

“Contes i cancel·lació cultural. Controvèrsies i perspectives sobre els continguts dels contes”, amb edició a cura de Núria Obiols Suari, explora els límits entre el que és convenient i el que no ho és en l’àmbit de la literatura infantil, i reflexiona sobre qui ha de determinar-los.

Un cas com el dels llibres de Roald Dahl, que darrerament han estat objecte de crítiques pel seu llenguatge no prou inclusiu, fa que ens plantegem si és una bona decisió evitar el contacte de les noves generacions amb alguns continguts del passat que ara grinyolen i han esdevingut qüestionables. Amagar el que no agrada pot posar en perill la formació cultural d’avui? El que és sexista per a alguns també ho és per als altres? El que resulta racista per a un sector de la població pot ser vist com el testimoni d’un temps que no hauríem d’oblidar? En aquest llibre, diversos professionals vinculats a la recerca i la literatura adreçada als infants ofereixen un ventall d’arguments sobre si cal o no cal llançar alguns contes a la foguera. 

«El fenomen de la cancel·lació cultural és un fet social que afecta moltes qüestions que hi estan relacionades», constata Núria Obiols Suari a la introducció del llibre. L’anàlisi que requereix la situació, per tant, s’ha d’abordar des de diferents disciplines: la pedagogia, l’ètica, la psicologia, la història, la lingüística, etc. Per això, aquesta obra coral es compon de setze articles dividits en sis seccions: «Analítica de la cancel·lació dels contes i del que no són contes», «La cancel·lació del conte popular», «L’escola i la cancel·lació dels contes», «La biblioteca i la cancel·lació dels contes», «Creació i difusió dels contes i la cancel·lació» i «Mediació de la lectura i cancel·lació».

La col·lecció Pedagogies UB, dirigida per Enric Prats i reconeguda amb el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica (ANECA-FECYT), és una aposta per incrementar el valor intel·lectual de la pedagogia en una societat complexa. Amb vocació humanista, difon textos acadèmics vinculats al pensament pedagògic contemporani des d’una perspectiva crítica.
Núria Obiols Suari (ed.) és professora al Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, on imparteix classes des de l’any 1996. Membre del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM) i docent als ensenyaments de Pedagogia i Formació del Professorat, s’ha especialitzat en l’estudi de la ficció adreçada als infants, temàtica principal de les seves publicacions.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere