Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Claustre de la Universitat de Barcelona aprova la moció de suport a Palestina

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Claustre de la Universitat de Barcelona ha aprovat elevar a l’equip de govern i al Consell de Govern de la Universitat la “Moció de suport a Palestina” presentada per un grup de 45 membres del mateix Claustre. Hi ha hagut 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions.

La investigadora predoctoral en formació Adriana Nadal Matosas ha estat l’encarregada d’exposar davant el Claustre el text de la moció. El document que s’ha aprovat denuncia els atacs d’Israel contra la població palestina de Gaza, inclosa la comunitat acadèmica, i recorda que entre els principis de les universitats públiques hi ha la defensa dels drets humans, la cultura de la pau, el ple desenvolupament de l’ésser humà i l’educació en valors.

La moció planteja sis punts concrets: l’exigència d’un alto el foc; el reconeixement que l’ocupació colonial i l’apartheid que practica l’Estat d’Israel són les causes estructurals del conflicte; la ruptura de tota relació institucional o acadèmica amb universitats, instituts de recerca, empreses i altres institucions israelianes; el compromís perquè la Universitat no faci cap acte o omissió que contribueixi a l’ocupació israeliana; la creació d’una comissió d’investigació sobre possibles relacions institucionals entre la Universitat i entitats que no compleixen el dret internacional humanitari, i l’exigència als governs d’Espanya i de la Generalitat que tallin les relacions amb l’Estat d’Israel.

Tal com estableix el marc normatiu de la LOSU, una vegada debatuda al Claustre, la moció s’eleva a l’equip de direcció i al Consell de Govern per considerar-lo.

Després de la votació, el rector de la Universitat de Barcelona, ​​Joan Guardia, ha assegurat que “la Universitat de Barcelona no pot romandre indiferent davant del que està passant a Palestina” i ha recordat que la resposta ha de ser tant humanitària com de compromís acadèmic. Guàrdia ha remarcat la línia d’actuació que ha seguit l’equip de govern des de l’inici del conflicte: «Compromís acadèmic amb la comunitat universitària palestina, rebuig frontal i denúncia constant de l’agressió i manteniment de les activitats de suport que tant la CRUE, com l’ACUP, la Fundació Solidaritat UB i la mateixa Universitat estan desenvolupant a la zona». En aquest sentit, ha apostat per fer un pas més enllà i, prenent com a referència el precedent del conflicte a l’Iraq, ha posat la Universitat al servei dels estudiants per elevar la reflexió sobre les implicacions d’aquest conflicte. “Tenim l’obligació acadèmica, també el compromís i l’objectiu d’ajudar a tenir més elements de judici” davant d’un desafiament com aquest. “No serem còmplices de cap vulneració de drets humans”, ha acabat el rector.

La “Moció de suport a Palestina” integra … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere