Quatre ateneus catalans el Casal d’Olesa, la Societat Coral L’Espiga de les Corts, la Societat Aliança Palmarenca i El Centre de Sant Martí Sarroca celebren el centenari de la seva fundació aquest any 2024
Aquest diumenge, 12 de maig, L’Espiga de les Corts commemora l’efemèride amb un acte especial sota el lema Cent anys, cent veus
L’Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat compleix 50 anys d’escoltisme laic, coeducatiu, i defensor de la llengua i el país
Us informem que aquest any 2024 hi ha quatre ateneus associats a la Federació d’Ateneus que compleixen cent anys de vida: el Casal d’Olesa, la Societat Coral L’Espiga de les Corts (Barcelona),la Societat Aliança Palmarenca (La Palma de Cervelló)i la Societat Cultural i Recreativa El Centre de Sant Martí Sarroca. I també cal destacar la celebració del 50è aniversari de l’Agrupament Escolta Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat.
L’activitat més immediata d’aquestes commemoracions serà l’acte central del centenari de L’ESPIGA DE LES CORTS aquest proper diumenge, 12 de maig, a les 12:00 hores, a l’Auditori AXA (avinguda Diagonal, 547 de Barcelona). Sota el lema Cent anys, cent veus, l’acte comptarà amb la participació de les corals Lavínia, Musicorum, Bonanova, Sant Josep Oriol i L’Espiga de les Corts, que aniran intercalant actuacions musicals amb la representació de petites peces escèniques que ha preparat el grup de teatre de L’Espiga en un muntatge inspirat en els cents anys d’història de l’entitat. Dins del repertori, el cor de l’Espiga interpretarà l’himne del bicentenari d’Anselm Clavé i l’acte culminarà amb l’actuació conjunta de les 5 corals, sumant cent veus cantant alhora.
Fundada el maig de 1924 per l’industrial Pere Riera i Soler -també conegut com el pare Peret-, L’Espiga de les Corts va néixer amb l’objectiu d’aglutinar la joventut del barri en activitats lúdiques i esportives. Primer es va fundar el Club de Football Cortesenc i més tard l’entitat va passar a anomenar-se Grup Cantaire Cortsenc i, posteriorment, Coro la Espiga de les Corts.
Des dels seus inicis, L’Espiga va entrar a formar part de la Federació de Cors de Clavé, fet que explica que el cor no comptés amb veus femenines fins a l’any 1977, quan es va convertir en un cor mixt. A finals dels anys 70’, es va obrir la Secció de Teatre, que va començar a crear obres ininterrompudament fins avui, i a principis dels 80’ es van incorporar noves seccions ara destacades, com és la d’escacs. El 1999 es va afegir la Secció de Jocs de Rol i Estratègia, anomenada “Wargames”.
Un gran ventall d’activitats per celebrar molts anys d’història
L’ateneu L’ESPLUGA VIVA té previst celebrar el seu acte central el dia 8 de juny, amb una jornada festiva que tindrà lloc al local i als jardins de l’entitat, amb activitats com gimcanes, un concert vermut amb l’aula de gralla de Tic, una paella popular amb un concert de La Portàtil FM i un ball de nit amb l’actuació de Calet. També serà una jornada de portes obertes al local, amb activitats infantils i dues exposicions commemoratives del 50è aniversari.
La celebració L’Espluga Viva, però, arrencarà abans, amb una excursió al Gra de Fajol el 26 de maig per col·locar una placa commemorativa a la instal·lació de la creu del 25è aniversari i una festa posterior al refugi d’Ulledeter amb vermut, dinar, parlaments, música i recital de poemes. Altres activitats del 50è aniversari seran el concert jove al Parc de les Tres Esplugues (1 de juny), la creació d’un audiovisual retratant un any de l’Agrupament i la projecció d’una pel·lícula de muntanya.
Creada el setembre de 1974 per promoure un escoltisme laic, coeducatiu, i defensor de la llengua i el país, L’Espluga Viva treballa les tradicions de manera popular i participativa i, en aquest mig segle, s’ha consolidat més enllà de l’Agrupament Escolta amb la fundació del grup de Tradicions i Costums, el Centre Excursionista d’Esplugues i, més recentment, l’espai d’educació infantil Agalaia i Rauxa. Durant aquests 50 anys, han portat la Flama del Canigó a Esplugues sense interrupció i, des de fa 15 anys, organitzen el Festival Arrela’t de música i dansa d’arrel.
L’ALIANÇA PALMARENCA té programat l’acte central del seu centenari el dia 6 de juliol amb una diada castellera, un berenar amb els socis i la presentació d’un llibre commemoratiu dels seus cent anys d’història. També van oferir un concert de l’Escolania de Montserrat el passat mes de febrer que va esgotar totes les entrades i han organitzat una visita en grup dels socis al Parlament de Catalunya.
Fundada el juliol de 1924, L’Aliança Palmarenca va sorgir per la iniciativa d’un grup de joves de La Palma de Cervelló que estava disconforme amb el funcionament del teatre de la Societat la Palmerina i tenia aspiracions d’emprendre projectes nous i diferents. Van comptar amb el suport del propietari de la finca de Ca n’Ollé, que els va cedir el terreny i els materials per edificar la seu, mentre que van ser els joves els que van construir el local amb les seves pròpies mans. Quan va iniciar la seva activitat, La Palma comprenia dues seccions: la Recreativa i la Benèfica i, en aquests cent anys, han estat el pal de paller de l’activitat cultural del poble. Des de 1963, han representat ininterrompudament Els Pastorets cada any.
El CASAL D’OLESA va iniciar la celebració del seu centenari el passat mes de gener amb una jornada amb jocs i tallers per a infants, una cercavila, un acte institucional, un berenar, una mostra de companyies de teatre familiar, la representació de l’espectacle Maure, el dinosaure de la companyia de Teatre Nu i el concert de Virginia & The Woolfs.
Els actes de commemoració continuaran tot l’any i pretenen ser un reconeixement a les entitats del poble que van néixer a El Casal, com Olesa Sardanista i l’Esbart Olesà, així com els equips de futbol sala i bàsquet. Els emblemes d’El Casal, com el teatre i el cinema, també tindran els seus actes d’homenatge durant aquest 2024. Per deixar constància del llarg recorregut de vida de l’entitat, aquest mes de maig s’inaugurarà una exposició sobre la història d’El Casal i a finals d’any es publicarà un llibre commemoratiu.
Inaugurat com Casal Catequístic d’Olesa l’any 1924, el Casal va néixer amb l’objectiu d’acollir els joves cristians de la vila que, anteriorment i sota en nom del Círcol d’Estudis, duien a terme activitats religioses, culturals i lúdiques a la rectoria de la Parròquia de Santa Maria. Durant aquests cent anys, l’espai ha viscut moltes vivències: va ser intervingut per la CNT durant la Guerra Civil, ha acollit artistes de la Nova Cançó i del Rock Català, ha sigut espai de cineclub, mostres i cicles, ha sigut la casa del teatre familiar de la Xarxa, ha vist créixer moltes generacions d’actors i actrius amb Els Pastorets i companyies teatrals pròpies i de fora; ha sigut el bressol i ha acollit a altres entitats que han volgut fer-hi activitats; i, en definitiva, ha treballat per no deixar de ser mai un espai de referència cultural.
El proper mes de novembre tindrà lloc l’acte institucional de celebració del centenari de la SOCIETAT CULTURAL I RECREATIVA EL CENTRE de Sant Martí Sarroca, tot i que la commemoració dels cent anys d’història va començar el passat mes de gener amb una trobada amb vint antics presidents de l’entitat i va seguir un mes després amb l’homenatge al soci més antic, Miquel Folch. Durant aquest any es celebraran altres activitats especials com concerts, balls de saló, vermuts musicals i dinars socials.
El Centre es va crear el 1924, a l’any d’instaurar-se la dictadura de Primo de Rivera. Aquest ateneu ha estat crucial per a la vida cultural i social del poble, només interrompuda pels tres anys de la Guerra Civil. Des de llavors no han parat, tot assumint un seguit de canvis de nom i d’orientació de les seves activitats, amb el ball popular com a principal atracció. Actualment, El Centre acull altres entitats com la Coral Sarroca Nova, els Petits Cantaires, i l’Agrupació Teatral i Dansaire Castell Sarroca.
+++
Fotografia: Ateneu L’ESPIGA DE LES CORTS.