El certamen cultural “Litterarum” de Móra d’Ebre programa espectacles i presentacions de llibres ebrencs en una edició que potenciarà l’art com a teràpia (24 al 26 de maig)
La 17a edició de Litterarum i la 21a Fira del Llibre Ebrenc programa 14 espectacles literaris, 4 commemoracions i 27 presentacions de llibres en una nova cita que se celebrarà del 24 al 26 de maig a Móra d’Ebre. Segons els organitzadors, Litterarum referma el seu posicionament com a espai de “referència i descoberta” dels espectacles literaris en llengua catalana amb un “extensa” programació d’artistes i creadors procedents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
Enguany, la principal novetat és l’aposta per potenciar l’art com teràpia amb el programa d’humanització Cuid’ART de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. També agafa “més força que mai” el Litterarum Petits, ampliant la programació infantil del certamen.
Creadors, autors, artistes i sobretot programadors ja tenen nova cita a Móra d’Ebre descobrir totes les noves propostes que aglutinarà en un cap de setmana el Litterarum, que dirigeix Gemma Sastre. La fusió de la literatura i la poesia amb la música i el teatre han convertit el festival en un referent de la descoberta i divulgació dels espectacles literaris en llengua catalana.
El programa inclou quatre commemoracions perquè coincideix amb un any “farcit” de celebracions literàries, centenari de la mort del dramaturg i poeta Àngel Guimerà; centenari de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit; centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, i centenari del naixement de l’escriptora Montserrat Vayreda i Trullol. Sastre ha destacat que justament ha sigut una petició dels programadors incloure obres que homenatgin aquests autors a la vegada que s’ha “reforçat” Litterarum com a “fira professional” “ampliant la representació d’espectacles amb més territoris de territoris de parla catalana”.
Els espectacles
Per això el Litterarum inclou “plats forts” com ‘Un tastet de Mar i cel’, de Teia Teatre i textos d’Àngel Guimerà, que recrea “la mítica història d’amor que la intransigència torna tràgica”; o l’espectacle musical ‘Dones de paraula’, d’Anna Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas amb textos de Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Blanca Llum Vidal, Tònia Passola i d’altres.
Dissabte al vespre es podrà veure ‘La paraula viva i amarga’, on Pau Alabajos canta Vicent Andrés Estellés en “un viatge a través de la vida i l’amor” i “els dies convulsos” de la dictadura franquista i de la Transició. L’espectacle de cloenda anirà de la mà de Lia Sampai i Coloma Bertran amb ‘Desolació’, una proposta amb versos “d’un dels poetes més estimats”, Miquel Martí i Pol.
Litterarum per a petits i joves
L’aposta de les últimes edicions d’oferir una programació especial que encisi els futurs lectors i espectadors es manté amb un Litterarum petit que tindrà més propostes que mai. Hi haurà tallers relacionats amb la literatura i més conta contes, espectacles familiars com ‘Tutti Frutti’, de Bambadaboom amb textos de Jordi Folck, o altres per a un públic més juvenil com ‘L’assassinat del professor de matemàtiques’, de Tutatis amb textos de Jordi Sierra i Fabra.
La literatura ebrenca
La 21a edició de la Fira del Llibre Ebrenc se celebra de la mà de Litterarum i comptarà amb 27 presentacions de llibres d’autores i autors ebrencs i tres taules rodones amb ponents com ara el dramaturg, poeta i assagista Albert Roig. També es lliuraran els premis del concurs de relats curts Llibresebrencs.org, i es proposen conferències sobre el projecte de Lletraferint i els mems, amb el youtuber i filòleg Roc Aragonès.
Una altra iniciativa que es consolida i creix és el Maridatge literari, una tercera edició que repeteix escenari, l’emblemàtic castell de Móra d’Ebre, on es podrà veure l’espectacle ‘Saüc en flor: fa flor la fonda arrel’, de Saüc en Flor amb textos de Perejaume, J. V. Foix, Josep Carner i Jacint Verdaguer.
Teràpia i art
Un dels actes previs de Litterarum i que serà una de les grans novetats del certamen és l’espectacle de poesia ‘Místics’, de Jordina Biosca i Ravid Goldschmit amb textos de Josep Palau i Fabra, David Jou i Jacint Sala, que es representarà dijous 23 de maig, als jardins de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Aquest el resultat de la col·laboració del festival amb el programa d’humanització Cuid’ART del centre hospitalari “que posa en relleu el paper de l’art com a teràpia, tant per als pacients com per als treballadors dels hospitals”.