L’Institut Valencià de Cultura selecciona els quatre autors per al Projecte Ínsula Dramataria Josep Lluis Sirera 2024

Andrea Martínez, Román Cebrián, Núria Vizcarro i Juli Disla participaran en aquest laboratori d’escriptura que celebra la VII edició
Comptaran amb la coordinació de Paco Zarzoso i la tutoria externa d’Albert Arribas
L’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha donat a conèixer el nom dels quatre autors que conformaran l’edició del 2024 del Laboratori de Dramatúrgia Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera.
El Laboratori de Dramatúrgia Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera té com a objectiu estimular l’escriptura teatral i potenciar la dramatúrgia viva valenciana. Per això, el projecte proposa generar unes condicions òptimes de treball, així com compartir el procés d’escriptura fent reunions conjuntes amb altres autors i professionals escènics i generar així un procés més creatiu.
A més a més, en aquesta nova etapa es vol renovar aquest laboratori proporcionant als participants més oportunitats de formació, trobada i connexió amb altres contextos artístics.
Els quatre autors seleccionats per a la VII edició del laboratori són: Román Cebrián amb el projecte ‘Bialowieza’ (Vila-Real,Castellón, 1979), Andrea Martínez amb el projecte ‘Tot és verd’ (Almoradí, Alacant, 1993), Juli Disla amb el projecte ‘L’admiració’ (Aldaia, València, 1976) i Núria Vizcarro (Castelló, 1980) amb el projecte ‘De futbol’. Aquestes quatre propostes ja se sumen a les dels 29 autors valencians que des del 2018 han passat per aquest laboratori.
A la convocatòria s’hi han presentat 57 projectes. La selecció l’han dut a terme quatre professionals de les Arts Escèniques: el dramaturg valencià Paco Zarzoso, responsable del laboratori Ínsula Dramataria Josep Lluís Sirera 2024; Paz Palau, autora de Castelló i participant a la passada edició del laboratori; Albert Arribas, director escènic, dramaturg i traductor teatral; i Maria José Mora, directora adjunta d’arts escèniques de l’Institut Valencià de Cultura.
En el procés de valoració dels projectes hi han intervingut diversos factors. Principalment, la pulsió teatral que desprenen els quatre projectes i que ha despertat l’interès de l’equip seleccionador.
D’altra banda, entre els seleccionats hi ha presència de creadors de Castelló, Alacant i València i una diferència generacional que enriquirà el desenvolupament del laboratori. A més, l’estat germinal en què es troben els projectes afavorirà l’aprofitament del laboratori per evolucionar-los.
Comença així la setena edició del Laboratori de Dramatúrgia Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera, durant la qual es combinarà el treball individual amb reunions conjuntes i amb el coordinador el Laboratori, Paco Zarzoso.
Igualment, s’enriquirà el treball amb la tutoria externa d’Albert Arribas, director teatral amb gran domini en dramatúrgia, fet que obre el laboratori a noves possibilitats ja que pot abordar l’acompanyament als autors i autores des d’un punt de vista escènic. De fet, com a novetat i com a proposta de Arribas, en aquesta edició el laboratori comptarà amb proves de text amb intèrprets.
A més a més, al desembre es podran veure les lectures dramatitzades i posteriorment els textos seran publicats per l’IVC.
Albert Arribas
La seva sensibilitat i capacitat de diàleg amb creadors escènics de diferent índole pot ajudar a abordar-se des d’un nou prisma que ajudi a créixer els textos des d’un punt de vista més escènic.
Home de teatre polifacètic, Arribas és director escènic, dramaturgista, traductor teatral, adaptador, pedagog, editor teatral i dramaturg. Com a director escènic i traductor, ha estrenat algunes de les principals obres de dramaturgs contemporanis tan prestigiosos com Dimitris Dimitradis, Antoni Tarantino, Sarah Kane, Lluïsa Cunillé, Tony Kushner, David Carnevali o Valère Novarina.
També ha estat assessor literari del Teatre Nacional de Catalunya, assessor de la Maison Antoine Vitez-Centre International de la Traduction Théâtrale i membre del consell de redacció de la revista (Pausa) de teatre contemporani.
Així mateix, Arribas ha exercit com a dramaturgista de textos del Segle d’Or per a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, ha traduït i versionat grans clàssics com Ifigènia a Àulide d’Eurípides, el Cyrano de Bergerac de Rostand o L’Hèroe de Santiago Rusiñol, i ha comissariat l’exposició ‘Calderón i la pintura’ al Museu Nacional del Prado.