Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte Toquem Art: Fantàstica i delicada exposició artística dels alumnes de l’Escola Mare de Déu de l’Horta d’Ivars d’Urgell “Ivars, Terra d’Aigua”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Text de presentació del projecte i de l’exposició per part de Marta Minguet  Directora de l’Escola Mare de Déu de l’Horta:

Tot va començar uns mesos enrere quan vam tenir la sort de visitar l’exposició Terra de profetes d’en Xesco Mercé a Cal Sant , una casa pairal que va adquirir l’ajuntament del municipi i que està destinada a activitats culturals. En Xesco és un artista ivarsenc de gran talent i que utilitza l’art contemporani com a mitjà d’expressió. Ell mateix ens va guiar per les seves obres i ens va obrir les portes del seu taller. Vam veure que la seva idea de donar una nova vida a quadres antics, de l’art de reciclar i explicar històries noves, encaixava perfectament en la línia de treball del nostre projecte Toquem Art, que realitzem a l’escola dins del programa d’innovació del Departament Ara-Art.

Vam pensar que seria una proposta enriquidora per tot l’alumnat el poder fer una exposició on a través de l’art quedés reflectit el fruit de l’aprenentatge fet a l’escola i que girés al voltant d’un temàtica que  interpel·lés a tothom i ens fes reflexionar: l’AIGUA.

Els més petits han partit del títol “De la terra seca a les flors silvestres”: Tocar la terra, copsar els colors, sentir la humitat a les mans, veure les flors més properes, els conreus plens de blat i ordi que creixen gràcies a l’aigua i finalment una mirada al cel a través de les tablets per fer fotografies dels núvols amb l’esperança que vinguin carregats d’aigua.

La colla de primer i segon, per mitjà del projecte de medi, han descobert el viatge de l’aigua i tot el circuit que fa fins arribar a les aixetes de casa nostra. La construcció de la seva obra ha vingut de nou inspirada per l’obra d’en Xesco Mercé, “Frankenstein”, on un entramat de materials donen vida a una obra de gran format.

També la música té un espai en aquesta exposició. A través de la proposta del músic Pau Elies i del seu projecte Aquafonia veiem com amb l’aigua es poden crear uns instruments d’una musicalitat excepcional.

Per altra banda, la colla dels mitjans han entomat el repte de donar vida al poema Cançó de pluja, de Maria-Mercè Marçal, a través de tots els sentits. Amb la seva instal·lació artística han volgut dialogar amb l’obra d’en Xesco Mercé “La Terra Plana” i fer reviure un dia de pluja en la vida d’un infant. El poema ens fa aprendre paraules antigues del nostre territori que estan desapareixent.

Finalment, el més grans de l’escola, en col·laboració amb les dones usuàries del Centre de Serveis d’Ivars, han fet una obra impactant al voltant de la contaminació de les aigües i del nostre entorn. Els plàstics es barregen amb l’aigua i la brossa serveix per fer quadres que ens interpel·len sobre el nostre model de consum.

Tot plegat volíem que a través de l’art prengués forma tot aquest treball. La nostra idea era sortir a l’entorn, reflexionar i fer que l’art sigui una eina d’aprenentatge i d’impacte perquè ens faci anar més enllà del que veiem i ens porti a una reflexió sobre les nostres interaccions amb l’entorn.

Fotografies: Exposició “Ivars, Terra d’Aigua”. Font: Escola Mare de Déu de l’Horta ©.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere