Una nova enquesta de l’Eurobaròmetre mostra la participació activa de la gent jove a la vida cívica i democràtica
En vigílies de les eleccions europees que se celebraran del 6 al 9 de juny, avui la Comissió Europea ha publicat un Eurobaròmetre sobre joves i democràcia segons el qual el 64 % dels joves han declarat que tenen intenció de votar. Tot i això, mentre que el 38 % ha indicat que creu que votar és l’acció més eficaç per fer-se sentir, al voltant del 19 % ha expressat que no li interessa la política i el 13 % no té interès a votar.
L’enquesta mostra que molts joves són actius i estan compromesos: el 64 % ha afirmat haver participat en les activitats d’una o més organitzacions en els darrers 12 mesos. A més, el 48 % ha dit que ha actuat per canviar la societat signant una petició, participant en una manifestació o enviant una carta a un polític. En particular, la gent jove participa activament en temes relacionats amb els drets humans (34 %), el canvi climàtic i el medi ambient (33 %), la salut i el benestar (29 %) i la igualtat de drets independentment del gènere, la raça o la sexualitat (29 %).
Els joves consideren que el sistema educatiu els ha preparat bé per a alguns dels reptes a què s’enfronten. Per exemple, el 73 % ha dit que l’ensenyament que han rebut els ha dotat de les habilitats digitals necessàries per detectar la desinformació. El 72 % ha afirmat que l’ensenyament que han rebut els ha permès aprendre a tenir cura del medi ambient.
Finalment, l’enquesta mostra que el jovent continua tenint una perspectiva europea. Més del 43 % ha participat en una activitat en un altre país de la UE. Alguns exemples freqüents en són estudiar o formar-se (16 %), fer voluntariat (12 %) o treballar (12 %). Gairebé la meitat dels joves enquestats (49 %) afirma que coneix les oportunitats de finançament que ofereix Erasmus+, el programa de la UE per a l’educació, la formació, la joventut i l’esport. A més, el 67 % del jovent creu que la UE incideix, almenys en certa mesura, en la seva vida quotidiana, mentre que el 26 % diu que no i el 7 % no ho sap.
Rerefons
L’enquesta de l’Eurobaròmetre Flash 545 «Joves i democràcia» es va dur a terme entre el 3 i el 12 d’abril del 2024 entre una mostra representativa de 26 189 joves d’entre 15 i 30 anys dels 27 estats membres. L’enquesta es va efectuar mitjançant entrevistes web assistides per ordinador (CAWI).
Els resultats de l’Eurobaròmetre serviran de base per a la labor de la Comissió Europea, tal com s’indica a la Comunicació de la Comissió sobre el llegat de l’Any Europeu de la Joventut. La Comissió ha nomenat una coordinadora de la UE per a la Joventut i introduirà un «control jove» en el procés d’elaboració de polítiques de la UE. En el context de la Setmana Europea de la Joventut de l’abril del 2024 tant el vicepresident Margaritis Schinas com la comissària Iliana Ivanova van organitzar diàlegs sobre les polítiques de joventut. La participació en la vida democràtica, els valors europeus compartits i el compromís cívic ocupen un lloc central en els programes Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat.