Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Protesta d’estudiants a Barcelona per demanar a govern i institucions una postura contra el genocidi palestí i trencar amb Israel

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un grup d’activistes propalestina s’han tancat aquest matí (15/05/2024) a la seu d’ACCIÓ i durant el desallotjament hi ha hagut cops de porra dels Mossos

Jornada de mobilitzacions d’estudiants i activistes en solidaritat amb Palestina, per aturar reclamar al govern i les institucions que trenquin relacions amb Israel i els organismes que donin suport a la invasió de la Franja de Gaza.

Els estudiants de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona s’han afegit a la jornada de vaga i mobilitzacions i han convocat una manifestació. El cap de la manifestació ha sortit al migdia de la plaça Universitat, davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona on fa dies que acampen els estudiants de la Central.

Els estudiants s’han desplaçat en direcció a la plaça Catalunya on han arribat més manifestants de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat Autònoma de Barcelona. La idea era donar suport als activistes que han ocupat aquest matí la seu d’ACCIÓ de la Generalitat i han estat dissolts a cops de porra pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Finalment, els activistes concentrats als Jardinets de Gràcia han decidit unir-se a la manifestació d’estudiants.

Arnau, portaveu de la manifestació d’estudiants, ha apuntat que s’ha comunicat al rectorat de la UB una llista de 5 empreses i més de 5 universitats israelianes que consideren que “col·laboren amb el genocidi amb el poble palestí” i amb les quals volen que la universitat i les  administracions suspenguin relacions.

Activistes desallotjats a cops de porra

Agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han dissolt amb cops de porra els activistes favorables a la causa palestina que han ocupat la seu d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat del govern, al centre de Barcelona, per protestar contra les relacions d’empreses catalanes amb Israel.

Mentre estaven fent una performance a la porta de les oficines, els Mossos han interromput l’acte per dissoldre la concentració.

Els Mossos s’han situat a l’entrada de les oficines de la Generalitat, tot i que els activistes no han marxat. Una desena d’activistes que eren a l’interior i que es resistien han estat finalment desallotjats..

Protesta a la seu d’ACCIÓ

La coalició Prou Complicitat amb Israel i altres organitzacions solidàries amb Palestina que han entrat a mig matí a la seu d’ACCIÓ reclamaven “mesures urgents i concretes per part de la Generalitat perquè s’acabi la impunitat d’Israel i, en concret, que tanqui l’oficina d’Acció a Tel-Aviv, oberta des del 2015” ha explicat la portaveu Alys Samson Estapé.

Unes 200 persones han entrat a la seu amb pancartes i cridant consignes per demanar que la Generalitat “posi fi a les relacions econòmiques i diplomàtiques”, i “deixi de reprimir les persones solidàries amb el poble palestí”.

Furgonetes antiavalots dels Mossos s’han desplegat al voltant de les oficines d’Acció de la Generalitat als Jardinets de Gràcia. Un primer moment de tensió s’ha viscut quan uns tres o quatre activistes estaven en una porta lateral de l’edifici. Els agents antiavalots s’hi han dirigit per dissuadir-los.

La jornada de vaga i mobilitzacions coincideix amb el 76è aniversari de la Nakba (que significa desastre, en àrab), que rememora la primera gran onada de refugiats palestins que es va produir el 1948 durant la primera guerra d’Israel.

La jornada de vaga i protesta d’universitaris en defensa de Palestina i per reclamar que les universitats catalanes trenquin relacions i col·laboracions amb Israel ha afectat les classes de facultats de la UB. El seguiment de la vaga és del 100% a l’edifici històric, on hi ha les facultats de Matemàtiques i Informàtica i Filologia i Comunicació, i a la seu del Raval, les de Filosofia i Geografia i Història. En aquestes facultats la universitat ha suspès l’activitat acadèmica. A les 15 facultats restants de la UB hi ha normalitat lectiva.

Mobilització dels estudiants de la UAB i la UB

Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han bloquejat a primera hora dos dels accessos als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al campus universitari, amb motiu de la vaga d’estudiants en defensa de Palestina, convocada per a aquest dimecres.

La cinquantena d’estudiants que han acampat aquesta nit a la plaça Cívica de la Universitat Autònoma (UAB) en suport a Palestina, a primera hora han tallat els accessos cap als trens amb taules i cadires.

Durant la nit han preparat la jornada de vaga convocada per a aquest dimecres contra la invasió de Gaza. Els estudiants de la UB també han començat les mobilitzacions a primera hora.

Els acampats a la UAB s’han desplaçat a Barcelona, per participar en la manifestació de la plaça de la Universitat.

La mobilització reclama, ha dit Laura Pinyol, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC-UAB), que les universitats trenquin els vincles amb Israel.

“La vaga és per demostrar el rebuig de la comunitat educativa cap a Israel i el genocidi que està perpetuant cap al poble palestí i sobretot per pressionar les universitats perquè trenquin relacions i vincles amb les institucions israelianes.”

El sindicat ha anunciat que el 30 de maig presentaran les seves demandes al claustre de la UAB.

+++

Fotografies: 1 La manifestació d’estudiants contra el genocidi palestí talla la Gran Via de Barcelona. 2 Mentre estaven fent una performance a la porta de les oficines, els Mossos han interromput l’acte per dissoldre la concentració.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere