Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut de Ciències del Mar – CSIC: Jornada “20 anys després de Margalef: Els nous reptes del canvi climàtic en relació a la salut, la biodiversitat i l’economia blava” (24 de maig)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Divendres, 24 de maig 2024, de 9:30 a 13:30 h

Sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) (Passeig marítim de la Barceloneta, 37-49, Barcelona)

El proper 24 de maig, l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC acull la jornada “20 anys després de Margalef: Els nous reptes del canvi climàtic en relació a la salut, la biodiversitat i l’economia blava”, que es realitza en el marc de la commemoració del 20è aniversari del traspàs del professor Ramon Margalef i López.

La jornada, coordinada pels investigadors i investigadores de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC Francesc Peters, Eva Calvo, Josep Lloret, Cèlia Marrasé i Jordi Salat, tractarà una sèrie de problemàtiques lligades als canvis climàtics i globals que estem patint, a la vegada que vol emfatitzar la necessitat de recopilar sèries temporals llargues d’observacions per entendre les dinàmiques i fer previsions raonades d’aquests canvis i els seus efectes i reconèixer aquest esforç d’observació i recopilació. Ramon Margalef va ser, en els anys 40, pioner en l’obtenció de sèries temporals marines, que tant han servit per a l’estudi dels ecosistemes. 

L’esdeveniment vol aprofitar l’efèmeride per tractar temes d’actualitat com l’afectació a la salut humana, els canvis en la biodiversitat i com els hem d’adreçar, o bé com l’anomenada economia blava pot revertir o empitjorar encara més aquestes problemàtiques. La jornada, que començarà a les 9:30 del matí, consta de diverses xerrades curtes i temps per al debat. Els ponents seran Elisa Berdalet, Emma Cebrián, Marta Estrada, Carolina Gabarró, Carles Ibáñez, Maria Llopis, Josep Pascual, Narcís Prat, Xavier Rodó i Ana Sabatés.

  •  

PROGRAMA

9:30 hBenvinguda de Valentí Sallarès, director de l’ICM, i Francesc Peters, coordinador de la jornada.
9:45 hNarcís Prat. Una reflexió sobre l’evolució de la limnologia més enllà de l’herència de Margalef.   – Emma Cebrián. Conservació i restauració als ecosistemes soms bentònics marins.   – Ana Sabatés. Alguns efectes del canvi climàtic en poblacions de peixos del Mediterrani occidental.   – Xavier Rodó. De patògens i pandèmies: Entre la diversitat i l’adaptació al medi.   – Elisa Berdalet. L’eòlica marina: una arma de doble tall en la lluita contra el canvi climàtic.   Preguntes i discussió
11:00 h Pausa-café
11:20 hCarolina Gabarró. Per què el desglaç de l’Àrtic té efectes globals?   – Carles Ibáñez. El tsunami que es va apropant: impactes de la pujada del nivell del mar a la costa.   – Maria Llopis. Tendències a llarg termini de la clorofil·la costanera. Efecte de les grans ciutats?   – Marta Estrada. Desigualtat i canvi global.   – Josep Pascual. El canvi climàtic des de l’Empordà.   Preguntes i discussió
13:30 hCloenda

RAMON MARGALEF

Ramon Margalef ha estat un dels científics més reconeguts en l’àmbit de l’oceanografia, la limnologia i l’ecologia, i és autor d’obres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com ara Ecología (1974), Limnología (1983) i Our Biosphere (1997). Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003 i primer científic reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1997, Margalef va ser un dels pioners a desenvolupar una recerca marina de qualitat i referent sobretot per la quantificació de la informació. El 1980 va ser guardonat per l’Institut Bedford d’Oceanografia de Halifax (Canadà) amb el Premi Huntsman a l’excel·lència en ciències marines, considerat el Nobel de l’oceanografia, en la seva primera edició.
 
Històricament, Margalef és considerat un dels tres científics espanyols de més prestigi internacional del segle XX, juntament amb Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa, reconeguts amb el Premi Nobel. Membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, era també membre corresponent de les acadèmies de Madrid, Sevilla i Galícia i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. A més, Margalef va ser investit doctor honoris causa per les Universitats de Laval (Canadà), Aix-Marsella (França), Luján (Argentina) i Alacant (Espanya).
 
Margalef va ser científic de l’Institut d’Investigacions Pesqueres del CSIC (l’actual Institut de Ciències del Mar) des de la seva fundació el 1951 fins al 1974, i va ser-ne director del 1965 al 1967. El 1967 va ocupar a la Universitat de Barcelona la primera càtedra d’Ecologia a l’Estat espanyol.

+++

Fotografia: Ramon Margalef.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere