Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC): La missió espacial Euclid de l’Agència Espacial Europea celebra els primers resultats científics amb imatges còsmiques d’alta qualitat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consorci Euclid anuncia la publicació dels primers articles, que demostren la capacitat d’Euclid per desentranyar els secrets del cosmos i permetre als científics buscar planetes errants, utilitzar galàxies amb lents gravitacionals per estudiar matèria misteriosa i explorar l’evolució de l’univers.

La missió espacial Euclid de l’ESA també publica cinc noves vistes sense precedents de l’univers, tot mostrant la visió més nítida que ofereix Euclid.

Espanya té un paper important a la missió Euclid, amb un paper destacat al Consorci que ha liderat la missió des del seu origen així com el desenvolupament de la seva instrumentació, processament de dades i explotació científica.

El Consorci Euclid publica els primers articles científics basats en observacions realitzades pel telescopi Euclid. Els científics del Consorci Euclid han observat i analitzat diversos objectius científicament interessants durant la fase d’Observacions de Publicació Primerenca, i han donat una idea del poder sense precedents d’aquest telescopi destinat a proporcionar el mapa més precís del nostre univers al llarg del temps. Les dades científiques van acompanyades de cinc noves imatges destacades com a part de les Observacions de Publicació Primerenca d’Euclid. A més d’aquests primers i prometedors resultats científics, el Consorci també publica avui els articles de referència de la missió que confirmen l’excel·lent exercici d’Euclid. Això arriba menys d’un any després del llançament del telescopi espacial, i aproximadament sis mesos després de les primeres imatges a tot color del cosmos.

“Les primeres imatges d’Euclid són sorprenents. Demostren el seu enorme potencial científic, cobrint grans camps amb una resolució sense precedents. Tot i que originalment es van pensar com una mera mostra del potencial de la missió, han donat lloc a molts resultats científics interessants que ara es publiquen”, afirma Francisco Castander, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El conjunt complet d’observacions inicials es va centrar en 17 objectes astronòmics, des de núvols propers de gas i pols fins a cúmuls distants de galàxies, abans del mostreig principal que farà Euclid. Aquest estudi té com a objectiu descobrir els secrets del cosmos fosc i revelar com i perquè l’univers es veu com es veu avui dia.

+++

Fotografia: Nova imatge d’Euclid de la regió de formació estel·lar Messier 78. Crèdits: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, processament d’imatges per J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere