Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Pla d’Estabilització del PROFESSORAT ASSOCIAT de les universitats públiques de Catalunya no resolt la precarietat dels docents

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Fa un any que la Generalitat de Catalunya va anunciar un Pla de xoc per estabilitzar el professorat associat a les universitats públiques. Es tracta d’una figura que ha guanyat pes els últims anys a causa de la falta de pressupost i de les restriccions que impedien contractar docents al mateix ritme que es jubilaven.

La conselleria calcula que, en tres anys, s’hauran estabilitzat pràcticament tots els docents associats que volen fer carrera acadèmica. El col·lectiu, en canvi, considera que les places són del tot insuficients i que competiran amb desigualtat de condicions amb altres perfils.

Més places per arribar a tothom

La figura del professorat associat està pensada per a persones amb una feina principal fora de la universitat i que fan docència per aportar a les aules la seva experiència professional.

Durant els últims deu anys, però, s’ha fet servir per contractar docents i cobrir necessitats estructurals sense les mateixes condicions que el professorat permanent.

Ara s’han convocat 820 places per les universitats públiques per ser professor lector, el primer pas per estabilitzar-se i fer carrera acadèmica.

Segons la plataforma Transformem UB, hi ha, almenys, 400 professors associats que voldrien fer carrera acadèmica. Una xifra que, afirmen, probablement queda curta perquè ara el procés és més senzill i no es demana una acreditació prèvia als aspirants.

La Universitat de Barcelona, en canvi, parla de 300 docents associats com a màxim que voldrien dedicar-se plenament a la universitat.

Competir amb desigualtat de condicions

Per obtenir plaça, es valora especialment haver fet recerca i haver publicat articles a revistes científiques de prestigi. Una activitat que el professorat associat fa sense retribució, ja que el seu contracte és, exclusivament, per fer docència.

La convocatòria de places de professor lector és oberta i s’hi pot presentar tothom que compleixi els requisits. Això, assegura Núria Suero Comellas, professora associada de Ciències Polítiques a la UAB i presidenta del comitè d’empresa, els fa competir en desigualtat de condicions amb altres perfils, com investigadors internacionals que sí que han fet recerca de manera retribuïda.

Per això demanen més places perquè tothom que vulgui fer carrera acadèmica es pugui estabilitzar i que tinguin més pes els anys de docència que exerceixen els associats, que representen la meitat del professorat universitari.

El professorat associat passarà a ser indefinit

Amb la nova llei orgànica del sistema universitari, que es va aprovar l’any passat, els contractes temporals no poden superar el 20%. D’aquesta manera es vol recuperar la funció original del professorat associat, i complir amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que obliga a estabilitzar els professionals que han encadenat tres o més contractes temporals.

Segons la normativa, tot el professorat associat pot optar a un contracte indefinit, amb el mateix salari que fins ara. Hi ha una particularitat: la llei d’universitats estableix que no podran impartir més de 120 hores de docència. A la pràctica, hi ha casos que supera de llarg aquest topall, el nou contracte implicaria fer menys hores de classe i, per tant, cobrar menys.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere