MANIFEST al voltant de les Eleccions Europees 2024 de 24 organitzacions nacionals, estatals i internacionals posicionant-se sobre les ESCOLES SEGREGADES
MANIFEST
Eleccions europees 2024
Urnes europees a les escoles segregades: enfrontar-se directament a un problema social
Els propers 6 i 9 de juny, els ciutadans de tota la Unió Europea (UE) aniran a votar. Alguns d’ells votaran dins d’escoles efectivament segregades. Escoles situades al carrer, als barris propis d’aquests electors, però en les quals només trepitjaven de tant en tant… per exercir el poder polític màxim que ofereix una societat democràtica. I malgrat que els seus fills mai no hauran estat dins.
Nosaltres, ciutadans i organitzacions de tota la Unió, estem donant l’alarma. La segregació escolar és una amenaça per al teixit mateix de les nostres societats i democràcies. Els nens de diferents orígens socioeconòmics creixen separats els uns dels altres a tota la UE perquè van a escoles segregades. És el combustible de la fractura social i l’extremisme.
Els nens neixen sense prejudicis. Són els adults els que trien la intolerància. Per aquest motiu, les escoles són el millor lloc per construir un futur compartit. I les escoles públiques, eix vertebrador del sistema educatiu europeu, sempre han estat –i han de seguir sent– la màxima inversió del govern per construir el sistema que volem per a les nostres societats. Però no hi ha polítiques per aconseguir el canvi.
La UE està en un punt d’inflexió. Els canvis demogràfics i l’augment de la diversitat social ofereixen una opció: abracem realment els valors democràtics i promovem el respecte als drets humans, o ens retrocedim en idees nacionalistes i discriminatòries davant d’aquestes transformacions socials? Fem una crida urgent a les administracions de tots els nivells (europeu, nacional i local) perquè exerceixin la responsabilitat que és seva.
Això va molt més enllà d’un debat sobre educació. I va més enllà de “millorar les habilitats dels estudiants”. És un repte social i social a gran escala. Els nostres responsables polítics han d’abordar-ho abans que sigui massa tard.
La lluita contra la segregació escolar no és només una qüestió d’igualtat d’oportunitats i/o resultats. Sobretot, es tracta d’equitat i justícia. És precisament per això que totes les institucions a nivell europeu, nacional i local han d’estar plenament implicades.
El novembre de 2022, el Consell de la UE va adoptar la “Recomanació del Consell sobre camins cap a l’èxit escolar”. En substitució de la “Recomanació del Consell sobre polítiques per reduir l’abandonament escolar prematur”, es va tornar a animar els Estats membres a promoure l’activitat polítiques contra la segregació com una de les seves mesures.
Ha arribat el moment de fer-ho complir. Per a l’any 2025, els estats membres de la UE han de desenvolupar “estratègies integrades i integrals cap a l’èxit escolar” per minimitzar els efectes de l’estatus socioeconòmic en els resultats de l’educació i la formació, per promoure la inclusió, per reduir encara més l’abandonament escolar prematur i per revertir el mal rendiment en els estudis bàsics. habilitats.
Fem-ho realitat.
La diversitat social a les escoles és sàvia i possible, mitjançant la implementació d’accions legals i la implicació de tota la societat. Com a ciutadans europeus compromesos amb la justícia social, instem els diputats entrants del Parlament Europeu a abordar activament la qüestió, concretament impulsant els punts següents:
Propostes i recomanacions a nivell institucional europeu
1. Prestar una atenció específica a les polítiques de desagregació escolar que donen suport al desenvolupament i el seguiment d’estratègies integrades i integrals destinades a ajudar les escoles a tenir èxit.
2. Prioritzar les mesures de desagregació escolar dins les polítiques d’èxit escolar i el marc de l’agenda de l’Espai Europeu d’Educació.
3. Cooperar amb els Estats membres per desenvolupar indicadors comuns de segregació escolar a nivell de la UE, basats en fonts internacionals disponibles. Permetre comparacions entre Estats membres i incorporar-les al seguiment de les iniciatives educatives.
4. Promoure el desenvolupament de mesures per abordar la desagregació escolar en el marc del període de programació actual dels Fons de la Política de Cohesió de la UE 2021-2027. Tant pel que fa a la programació d’objectius educatius específics com a possibles reprogramacions de fons, així com a través d’altres programes i iniciatives rellevants de la UE.
5. Desenvolupar plans de desagregació escolar i directrius polítiques que donin suport als Estats membres en el desenvolupament d’estratègies nacionals integrades i integrals cap a l’èxit escolar.
6. Elaborar informes i investigacions específiques de la Comissió sobre polítiques nacionals i enfocaments efectius de la desagregació escolar. Per exemple, a través d’Eurydice, la Xarxa Europea d’Experts en Economia de l’Educació (EENEE) i la Xarxa d’Experts que treballen en la dimensió social de l’educació i la formació (NESET).
7. Prestar especial atenció a la segregació escolar en futures edicions del Monitor d’Educació i Formació, i en els processos de seguiment relacionats amb el Semestre Europeu.
8. Promoure un major aprenentatge entre iguals sobre polítiques actives de desagregació dins dels processos de cooperació del Marc Estratègic de l’Espai Europeu d’Educació.
9. Prioritzar la cooperació, la investigació, el coneixement i la innovació en matèria de desagregació escolar en les convocatòries de la UE programes europeus com Erasmus+ i Horizon Europe.
10. Totes les mesures, polítiques, programes i plans esmentats, s’han de guiar pel principi que l’escola pública és, i ha de ser, l’eix vertebrador dels nostres sistemes educatius.
Propostes i recomanacions a nivell d’estat membre
1. Fer de la desagregació escolar un objectiu estratègic de les “estratègies integrades i integrals per a l’èxit escolar” que s’hauran de desenvolupar i/o reforçar per a l’any 2025 –i d’acord amb la Recomanació del Consell sobre els camins cap a l’èxit escolar del 28 de novembre de 2022.
2. Realitzar un diagnòstic situacional i fer un seguiment de la segregació escolar amb indicadors comuns, utilitzant fonts internacionals que permetin comparacions entre regions i dins de la Unió Europea així com avaluacions de les intervencions.
3. Utilitzar els fons europeus per adoptar mesures que contribueixin a la disminució i eliminació de la segregació escolar en els sistemes educatius i formatius. Garantir enfocaments adequats i dotacions pressupostàries suficients per al seu desplegament.
4. Promoure campanyes de sensibilització social a favor de la cohesió, la inclusió i la diversitat a les escoles.
5. Aplicar i desenvolupar amb eficàcia marcs normatius per desplegar mesures reeixides i sostenibles contra la segregació escolar.
6. Promoure coalicions i acords socials que involucren el sector civil i els agents educatius i la formació, tant a nivell nacional com subnacional.
7. Totes les estratègies, mesures, campanyes i plans esmentats, s’han de guiar pel principi que l’escola pública és, i ha de ser, l’eix vertebrador dels nostres sistemes educatius.
Signat per:
Appel pour une école démocratique/Oproep voor een democratische school – Belgium
Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) – Catalonia
Brug Folkeskolen – Denmark
Centres d’Entraînement aux Méthodes d’Éducation Active – Belgium
Chance für jedes Kind – Austria
Changements pour l’égalité (CGé) – Belgium
Collectif Apprendre Ensemble – France
Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació – Catalonia
Comissions Obreres-Educació (CCOO) – Catalonia
Controvento Società Cooperativa Sociale Onlus – Italy
Escoltes Catalans – Catalonia
European Cities Against School Segregation (ECASS) – Trans-national
Euskal Eskola Publikoaz Harro topagunea – Basque Country
Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) – Catalonia
Fédération des Conseils de Parents d’Élèves (FCPE) – France
Fundació Bofill – Catalonia
Fundación Empieza por Educar (ExE) – Spain
Fundación Secretariado Gitano – Spain
Kenniscentrum Gemengde Scholen – Netherlands
La Fabrique du Nous – France
No Ghetto – France
Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) – Catalonia
School in zicht – Belgium
Welkom in mijn Wijk – Netherlands