Catalunya: Desena edició dels Premis DonaTIC, 2024

Els Premis DonaTIC tenen un doble objectiu, reconèixer i visibilitzar el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (CTEM) en el futur i, sobretot, fomentar la presència femenina en les carreres tecnològiques i les enginyeries.
Convocant: Departament d’Empresa i Treball. Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
Data de publicació de la convocatòria: Dimarts, 7 Maig, 2024
Termini convocatòria: 03/06/2024
Els Premis DonaTIC es divideixen en 8 categories agrupades en tres àmbits: el professional, l’acadèmic i de revelació, i el de divulgació i iniciatives referents. La novetat d’aquest any és que els premis pugen fins als 12 en lloc dels 10 de les últimes edicions perquè la categoria Estudiant TIC passa a tenir 4 subcategories, en lloc de les 2 que tenia fins ara, per donar més oportunitats als diferents perfils que hi poden optar: universitàries, d’FP, doctorandes i procedents d’altres àmbits professionals.
Què es pot guanyar?
Els Premis DonaTIC són de caràcter honorífic. Les candidatures premiades reben el reconeixement públic per la seva feina, activitat o projecte presentat. A més, la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat pot oferir a la guanyadora de cada categoria formació, visibilitat i participació en actes públics.
En aquesta desena edició dels Premis DonaTIC es compta també amb la col·laboració de:
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya: valorarà les candidatures relacionades amb l’àmbit de la ciberseguretat i podrà proposar una menció especial per alguna d’elles, alineant aquesta acció al Pla DonaTIC sectorial d’aquest àmbit.
L’àrea de l’Estratègia NewSpace de Catalunya: Valorarà les candidatures relacionades amb el sector aeroespacial i podrà proposar una menció especial per alguna d’elles, alineant aquesta acció al Pla DonaTIC sectorial d’aquest àmbit.
La Direcció General d’Innovació i Cultura Digital: valorarà les candidatures relacionades amb l’àmbit de la creació digital i podrà proposar una menció especial per alguna d’elles, alineant aquesta acció al Pla DonaTIC.
Criteris de valoració
Les candidatures presentades són avaluades d’acord amb els criteris següents:
−La trajectòria professional de la candidata.
−El perfil inspirador i d’empoderament de les dones en el sector de les TIC.
−El perfil com a referent en l’àmbit de treball de la candidata.
−La sensibilització amb el gènere de les diferents iniciatives que es duen a terme.
També es tenen en consideració els valors següents:
−La igualtat, l’equitat, el compromís, la coresponsabilitat, l’ètica, la innovació i la recerca.
−El respecte, l’honestedat, la responsabilitat, i l’actitud col·laboradora i inclusiva.
−El suport a altres dones en el seu desenvolupament i l’ajuda per fer-les visibles.
−La mostra de talent i d’habilitat en el desenvolupament de la seva feina i la posada en comú al servei dels altres.
−El lideratge d’idees que aporten valor a la seva empresa.
−L’impacte social per al bé comú en el desenvolupament de la seva feina.
−La contribució a un món més equilibrat, harmoniós i just.
Categories
Els Premis s’estructuren en vuit categories, segons el perfil professional, i sis subcategories, i són excloents entre si. És a dir, una mateixa candidatura només es pot presentar a una d’aquestes categories. El jurat té la potestat de canviar alguna candidatura de categoria si ho considera oportú.
Les categories són:
a) Emprenedora: dona o grup de dones que ha fundat o cofundat una empresa del sector de les TIC o que ha dut a terme innovacions en l’empresa familiar, com a intraemprenedora. En cas de presentar-s’hi com a empresa, cal que totes les persones que l’hagin fundat siguin dones. Es considera emprenedora aquella persona que ha creat una empresa que té, com a màxim, cinc anys d’antiguitat. Pel que fa a les innovacions en l’empresa familiar també s’han hagut de dur a terme a tot estirar en els cinc anys anteriors a la convocatòria.
b) Empresària: dona o grup de dones que ha consolidat una empresa del sector de les TIC. En cas de presentar-s’hi com a empresa, cal que totes les persones que l’hagin fundat siguin dones. Es considera empresària aquella persona que ha consolidat una empresa que té més de cinc anys de vida.
c) Professional: dona que treballa per a una empresa, per a una organització o pel seu compte, que es dedica a l’àmbit de les TIC i té una titulació universitària o de formació professional de l’àmbit de les TIC.
d) Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació o la recerca en l’àmbit de les TIC i té una titulació universitària o de formació professional del camp de les TIC.
e) Divulgadora: dona que treballa en l’àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC o a les tecnologies.
f) DonaTIC Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l’àmbit de les TIC.
g) Estudiant TIC:
g.1) Subcategoria Estudiant TIC Universitària: noia estudiant de qualsevol titulació de grau o màster universitari de l’àmbit de les TIC que ha desenvolupat un projecte o una iniciativa destacable en l’àmbit de les TIC. Es considera estudiant la noia matriculada en aquests estudis en el moment de la convocatòria dels Premis i es recomana presentar una carta de referència del centre o del professorat.
g.2) Subcategoria Estudiant TIC FP: noia estudiant de qualsevol cicle formatiu de FP de l’àmbit de les TIC que ha desenvolupat o està desenvolupant un projecte o una iniciativa destacable en l’àmbit de les TIC. Es considera estudiant la noia matriculada en aquests estudis en el moment de la convocatòria dels Premis i es recomana presentar una carta de referència del centre o del professorat. En aquesta categoria es prendrà en compte que les estudiants no tinguin estudis universitaris anteriors.
g.3) Subcategoria requalificació i/o millora de les habilitats: dona que prové d’altres àmbits diferents de les TIC que actualment està cursant alguna formació en l’àmbit de les TIC i que ha desenvolupat un projecte o una iniciativa destacable. Es considera estudiant la dona matriculada en aquests estudis en el moment de la convocatòria dels Premis.
g.4) Subcategoria Estudiant TIC de doctorat: noia estudiant de qualsevol doctorat de l’àmbit de les TIC que ha desenvolupat un projecte o una iniciativa destacable en el camp de les TIC. Es considera estudiant la noia matriculada en aquests estudis en el moment de la convocatòria dels Premis i es recomana presentar una carta de referència del centre o del professorat.
h) Iniciatives Referents:
h.1) subcategoria Iniciativa Referent Empresarial: empresa, executiu o executiva en cap o equip que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que valori el paper de la dona en l’àmbit de les TIC. Es valoren aquelles iniciatives que neixen de la voluntat de l’empresa de combatre la bretxa de gènere, i no pas aquelles que es duen a terme perquè formen part de la feina dins de l’empresa.
h.2) subcategoria Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu/Institució: entitat o centre formatiu/institució, executiu o executiva en cap o equip que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que valori el paper de la dona en l’àmbit de les TIC. Es valoren aquelles iniciatives que neixen de la voluntat de l’entitat de combatre la bretxa de gènere, i no pas aquelles que es duen a terme perquè formen part de la feina dins de l’entitat. Tampoc no seran elegibles les accions que facin una aplicació pràctica de programes existents oferts per tercers.
Normativa
Ordre de creació dels Premis DonaTIC
Bases reguladores dels Premis DonaTIC
Convocatòria desena edició Premis DonaTIC