Més de 900 estudiants de primària competiran amb els seus nanorobots a la final de Nanoinventum, al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya
Són alumnes de 5è i 6è de primària de 23 centres educatius de tot Catalunya.
L’alumnat i el professorat de les escoles participants s’han format i han treballat la nanotecnologia i la sostenibilitat a l’aula, amb el lideratge dels centres científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i el suport del Centre de Recursos i Innovació Pedagògica de la Generalitat de Catalunya (CESIRE).
Estudiants de les associacions PUCRA i CIMA 3D de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC han format un grup d’alumnes per crear la seva maqueta robot.
Més de 900 alumnes de 5è i 6è de primària de 23 centres educatius de tot Catalunya competiran amb les seves maquetes de nanorobots a la final de Nanoinventum, que s’organitza el 30 de maig al matí al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC).La iniciativa està impulsada pels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i té el suport del Centre de Recursos i Innovació Pedagògica de la Generalitat de Catalunya (CESIRE).
Un total de 30 escoles han format part aquest curs 2023-2024 d’aquest projecte científic i educatiu (TEC) Nanoinventum, que té com a objectiu apropar la nanotecnologia i la sostenibilitat a primària, seguint metodologia STEAM, per despertar vocacions científiques i atraure l’alumnat al món de la nanoescala.
Durant la jornada, l’alumnat presentarà les seves maquetes de nanorobots, elaboradores durant el curs, les quals seran avaluades per un jurat especialitzat i podran optar a aconseguir un premi en diferents categories.
L’objectiu dels projectes és resoldre reptes de sostenibilitat, presents o futurs, basats en la nanotecnologia. El jurat tindrà en compte, en avaluar els projectes, diferents aspectes: criteris científics, de disseny -si és innovador- i si és divulgatiu.
Els alumnes han comptat amb el suport i orientació de nanotecnòlogues (les NANOEXPERTES) i estudiants universitaris per a la creació de la seva maqueta. Entre ells, estudiants de les associacions d’estudiants PUCRA i CIMA 3D de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC, que han estat formant als alumnes de l’escola La Maquinista. A més, PUCRA ha realitzat sessions tècniques, visitant el centre per a resoldre problemes que han anat trobant.
Nanoinventum: despertar vocacions des de ben petits
Nanoinventum és un projecte coordinat des dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), amb el suport del CESIRE. La idea és que les nenes i els nens de primària creïn la maqueta d’un nanorobot per resoldre reptes de sostenibilitat utilitzant els coneixements adquirits gràcies a les eines que aporta el projecte. També té com a objectiu que es familiaritzin amb la ciència, l’entenguin i la gaudeixin.
Els centres educatius s’han format de forma multidisciplinària seguint la metodologia Nanoinventum, treballant per una banda les àrees de ciències i tecnologia del currículum i, de l’altra, les humanitats i les ciències socials, introduint conceptes filosòfics, ètics i socials.
El CESIRE ha realitzat formació per al professorat, tant en nanotecnologia com en la metodologia a treballar amb el seu alumnat, juntament amb el suport d’un Kit Nanoexplora, i amb el que els estudiants han après a entendre els conceptes de la nanotecnologia i han experimentat amb diferents projectes que s’han proposat. Posteriorment, expertes en nanotecnologia i robòtica han format i assessorat als alumnes en els seus projectes.
La iniciativa també compta amb la col·laboració de diferents institucions i empreses, que en aquesta edició han estat: l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN²UB), el Parc Científic de Barcelona, l’Institut of Bioengineering of Catalonia (IBEC) (proj.BLADDEBOTS), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), CosmoCaixa, , l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), CasioEDU, el Museu Blau, el Col·legi Oficial de Químics i Il.lustraciència (ACCC) El projecte compta amb la col·laboració i el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECyT) y BASF.
Web oficial del Projecte: https://ca.nanoinventum.com