Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Claustre de la Universitat Autònoma de Barcelona aprova trencar relacions amb Israel pel “genocidi” a Gaza / El Consell de govern de la Universitat de Lleida rebutja trencar relacions amb Israel

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Universitat Autònoma de Barcelona

Els estudiants fan una valoració “positiva” de la declaració tot i que “es queda curta”

El Claustre de la UAB ha aprovat aquest dijous (30/05/2024) per àmplia majoria (116 vots a favor i sis en contra) una declaració condemnant el “genocidi” de l’exèrcit israelià a Gaza i reclamant una solució pacífica del conflicte.

La declaració, que conté cinc punts, insta l’Equip de Govern a la suspensió dels acords de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca israelians i a continuar acollint persones universitàries refugiades per les conseqüències del conflicte.

El text aprovat també preveu la creació d’una comissió per fer seguiment dels compromisos adquirits. Pels estudiants, la declaració, “tot i que es queda curta”, és “un primer pas important però ni molt menys una victòria”.

Acampada per Palestina

Desenes d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acampaven des del dimarts a la plaça Cívica del campus universitari en solidaritat amb Palestina i per exigir la ruptura de relacions amb Israel, a causa de l’onada de violència que ha provocat milers de morts civils.

Els estudiants denunciaven la “complicitat” de les universitats, governs i empreses amb el “genocidi del poble palestí” i criticaven la passivitat de la UAB. Reclamaven accions com la fi de la compravenda d’armes amb Israel, la condemna d’Israel com a estat genocida, i l’aturada de la persecució de la solidaritat amb Palestina. També exigien que la UAB trenqui totes les relacions amb Israel i amb empreses còmplices del “genocidi”, incloent-hi la suspensió de la mobilitat d’estudiants i docents i la creació de nous vincles amb centres palestins.

Universitat de Lleida

La proposta estudiantil es desestima per 26 vots enfront dels 13 a favor de fer-ho

El Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha rebutjat que la UdL trenqui relacions amb les institucions públiques i privades d’Israel i que garanteixi que no se’n formalitzin de noves “fins que finalitzi la situació de setge a Gaza i l’ocupació israeliana sobre els territoris palestins”, tal com demanava la moció presentada per l’estudiantat acampat al Rectorat des del 15 de maig. Ha estat en una sessió extraordinària del Consell Govern que s’ha dut a terme en línia.

El Consell de govern s’ha dut a terme a petició de les persones que participen a l’acampada, després que dijous passat no es va poder dur a terme el Claustre extraordinari convocat per debatre el posicionament de la UdL sobre aquest conflicte armat per manca de quòrum.

El rector, Jaume Puy, ha recordat en la seua intervenció que la UdL s’ha sumat als manifestos de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i de CRUE Universidades Espanyoles sobre la situació que pateix Palestina i que el consell de direcció ha emès, des de l’atac de Hamas del 7 d’octubre passat, dos comunicats a favor de la pau. En aquest sentit, s’ha remès al darrer, on l’equip de govern es comprometia a revisar les relacions acadèmiques amb institucions israelianes “que puguin anar en contra del que estableixen els Estatuts de la UdL, que ens obliguen a la promoció de la solidaritat i la cultura de la pau”. 

Actualment, la UdL té vigent un projecte de recerca internacional on participa una universitat israeliana, un altre de sol·licitat on també hi ha un centre d’aquest país, així com convenis de mobilitat d’estudiantat i professorat amb Israel. Puy ha defensat revisar aquestes relacions i no trencar-les automàticament perquè podrien perjudicar la UdL i perquè “a les universitats el més important són les paraules i trencar relacions implicaria no dialogar per intentar revertir el conflicte”.

Finalment, aquesta és la postura majoritària a la qual ha donat suport el Consell de govern de la UdL “malgrat que hi hagi hagut arguments de pes per trencar les relacions”, ha dit el rector. En aquest sentit, tant l’estudiantat que ha defensat la moció com alguns dels membres del consell i persones no membres a les quals s’ha autoritzat l’assistència, han posat sobre la taula les reiterades violacions del dret internacional, de l’internacional humanitari, de les resolucions de Nacions Unides i del Tribunal Internacional de Justícia per part del Govern d’Israel, i han defensat el boicot acadèmic com una eina de pressió lícita i no violenta per pressionar l’Estat israelià.

+++

Fotografia: Desenes d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acampaven des del dimarts a la plaça Cívica del campus universitari en solidaritat amb Palestina.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere