Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El moviment ‘Lleida, Terra de Dones Transformadores’ estableix el seu full de ruta amb l’aprovació del Manifest de Verdú

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El document fixa els objectius i les directrius de les accions a partir d’ara, un cop finalitzada la fase inicial del desplegament del projecte per les sis comarques de la vegueria de Lleida

Té la voluntat d’influir en les polítiques públiques per una ruralitat moderna, amb mirada femenina i feminista i constituir-se com una Agenda Compartida de dones que vetlli per una transformació justa

El moviment ‘Lleida, Terra de Dones Transformadores’ ha aprovat avui (01/06/2024) el Manifest de Verdú, un document en què es recullen els objectius i les directrius a seguir per part de les dones que l’integren un cop assolida la fase inicial de detecció de perfils transformadors femenins en l’àmbit rural lleidatà.

L’aprovació d’aquest document, que haurà de ser consensuat per la resta de dones que formen part del moviment, ha tingut lloc a la sala Abat Copons del Castell de Verdú, en el transcurs de la jornada “Dones Transformadores i Agenda Rural de Catalunya”, que ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

Amb el Manifest de Verdú, el moviment declara la seva voluntat de fer efectiva la transformació feminista en l’àmbit rural i seguir treballant per arribar a més dones transformadores que s’hi vulguin implicar. De la mateixa manera, les dones es conjuren per tenir veu pròpia en el desenvolupament de les polítiques de l’entorn rural per tal d’impulsar una transformació justa amb igualtat d’oportunitats i que tingui en compte la mirada femenina i feminista.

Montse Bergés ha explicat que, finalitzat el procés del pas inicial, impulsat pel Govern de la Generalitat, de visualització dels projectes vitals i professionals de dones transformadores del mon rural de les sis comarques de la vegueria de Lleida que qüestionen aspectes i/o mancances de l’estatus quo i busquen millorar-ne les condicions, “és el moment d’encetar una segona fase de la iniciativa ‘Lleida, Terra de dones Transformadores’ com a moviment per a la transformació feminista de les terres de Lleida que ja sigui liderat per les pròpies dones, amb el Govern al costat”. Segons la delegada, les 134 dones que s’han incorporat en aquesta fase primera del projecte “han manifestat en les diferents sessions organitzades arreu del territori que cal millorar coses, cal canviar dinàmiques i defensar aquesta transformació del territori rural en un espai on hi hagi més oportunitats i sobretot, igualtat d’oportunitats”. “Perquè aquesta transformació sigui justa –ha afirmat- també ha de ser feminista, i perquè sigui feminista l’hem de liderar les dones. El Govern les pot acompanyar, però el protagonisme ha de recaure totalment en les dones”.

A fi d’assolir l’objectiu de trencar amb velles mentalitats (agropatriarcat), prejudicis i estereotips de gènere en l’entorn rural (la ‘dona de poble’), propiciar una ruralitat moderna i buscar sinèrgies perquè el projecte traspassi la frontera de la vegueria i esdevingui un moviment global en el conjunt del país, el manifest aposta pel model de governança participativa de l’agenda compartida. Seguint aquesta metodologia, el moviment vol incidir i aportar la visió feminista als set eixos al voltant dels quals s’articula l’Agenda Rural de Catalunya: persones, benestar i repte demogràfic; transició ecològica; territori connectat; sistema agroalimentari; gestió forestal; innovació i dinamització social i econòmica, i governança. També es vol aterrar des d’una visió feminista l’Estatut dels Municipis Rurals.

Jornada “Dones Transformadores i Agenda Rural de Catalunya”

Una trentena de d’integrants del projecte ‘Lleida, Terra de Dones Transformadores’ han participat avui en la jornada “Dones Transformadores i Agenda Rural de Catalunya” per debatre el paper de les dones en la transformació del món rural.

La jornada ha inclòs una sessió col·loqui sobre ‘Les dones, motor de canvi del món rural’, una presentació de l’Agenda Rural de Catalunya i un seguit de taules de treball al voltant dels set eixos en què s’articula aquest document, coordinades per tècnics de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Montse Bergés ha destacat que moltes de les demandes que s’han posat en comúen aquesta jornada estan recollides en el text de la primera llei que haurà d’aprovar el nou Parlament de Catalunya, la Llei de l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya, que pretén donar resposta a les llargues reivindicacions del món rural perquè es tinguessin en compte les seves singularitats, demandes i necessitats, i al contingut de la qual hi haurà contribuït també les accions de discriminació positiva per als municipis rurals fixades per l’Agenda Rural de Catalunya.

La delegada del Govern ha subratllat el simbolisme d’haver-se aprovat el manifest de Verdú al castell d’aquest municipi. “Aquest no és un lloc casual –ha assegurat-. És una fortalesa on hi ha deixat empremta una dona transformadora, Berenguera de Cervera, que va cedir els seus privilegis als habitants del que avui en dia és Verdú i que fou una de les dones que va propiciar la feminització del primer monestir femení de l’Orde del Císter, el Monestir de Santa Maria de Vallbona, de Vallbona de les Monges”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere