Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comunicat de la Universitat Pompeu Fabra davant la massacre a Gaza / El col·lectiu d’estudiants “Universitats amb Palestina” consideren “vergonyosa i covarda” la postura de la UPF davant el conflicte

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

COMUNICAT de la Universitat Pompeu Fabra aprovat en el Consell de Govern del 4 de juny de 2024

La Universitat Pompeu Fabra manté un ferm compromís amb la pau i amb el compliment dels drets humans i del dret internacional.

Alhora, la Universitat Pompeu Fabra també vol mostrar el seu suport a les comunitats universitàries dels països en guerra. Les universitats i les institucions científiques som, en aquests territoris, més necessàries que mai. L’accés a l’educació i el foment del pensament crític, en el marc d’unes institucions robustes i independents, són el camí per garantir un debat i una reflexió informats, que puguin obrir la porta a noves vies de solució. No obstant això, hem de romandre atents davant la manera en què les nostres activitats i col·laboracions acadèmiques poden acabar donant suport a l’opressió i a la violació sistemàtica dels drets humans, inclòs el genocidi i l’apartheid.

L’impuls de la pau i del progrés solidari és un pilar fonamental de la Universitat, tal com estableixen els nostres estatuts. Després de vuit mesos d’atacs incessants contra la població civil de Gaza, la UPF manté la més enèrgica condemna de la situació i es referma en el convenciment que la vulneració sistemàtica dels drets humans i del dret internacional és un límit que no es pot creuar en cap cas. També observem, en particular, les mesures provisionals que el Tribunal Internacional de Justícia ha ordenat a Israel que adopti sobre la base de la Convenció sobre la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi.

Per tot plegat, el Consell de Govern de la UPF reclama:

  1. El respecte al dret internacional humanitari i el compliment de les resolucions de les Nacions Unides en què es demana a l’estat d’Israel que prengui les mesures necessàries per evitar la massacre.
  2. L’alto el foc immediat i permanent i la interrupció tant del setge a la població civil com de qualsevol altra acció que pugui constituir la comissió de crims contra la humanitat, de crims de guerra o de genocidi, o contribuir-hi.
  3. L’alliberament de totes les persones segrestades i empresonades.
  4. La fi del bloqueig i l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza.
  5. La defensa, per part del govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya, del compliment del dret internacional, i el trencament de relacions amb els actors que l’incompleixin, rebutjant qualsevol cooperació militar amb Israel i aplicant la justícia universal en matèria de crims de guerra, de lesa humanitat i de genocidi. I en el cas específic de l’estat espanyol, que participi activament en iniciatives promogudes per la comunitat internacional en aquest sentit.

En paral·lel, la Universitat Pompeu Fabra anuncia que:

  1. Demanarà a la Unió Europea la suspensió immediata i el bloqueig immediat i cautelar de tots els projectes finançats amb fons europeus en què participin institucions israelianes que, de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concrets, donin suport a les activitats de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza.
  2. No donarà suport institucional a nous projectes de cooperació acadèmica amb universitats israelianes que, de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concrets, donin suport a les activitats de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza. Només mantindrà actius aquells projectes que estiguin en marxa en aquesta àrea geogràfica i que incloguin i beneficiïn poblacions de diversos països.
  3. No establirà nous convenis de mobilitat d’estudiants amb universitats israelianes ni renovarà els convenis de mobilitat ja existents amb aquelles universitats que, ja sigui de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concrets, donin suport a les activitats de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza.
  4. Ratificarà la política actual de no mantenir relacions institucionals o de cooperació amb institucions governamentals israelianes, ni tampoc amb altres institucions israelianes que no reclamin explícitament un alto el foc.
  5. Durà a terme un seguiment periòdic i, si escau, adoptarà mesures en relació amb els convenis de mobilitat d’estudiants amb universitats estrangeres en zones en què es produeixin crims contra la humanitat i que comportin violacions sistemàtiques dels drets humans, tant del Pròxim Orient com de la resta del món.
  6. Vetllarà perquè el fons refugi de la UPF serveixi per acollir víctimes de la situació a Gaza, tant per a estudiants com per a professors o treballadors de les universitats afectades pel conflicte. Així mateix, mobilitzarà els recursos disponibles per donar suport a la comunitat educativa palestina, i actualitzarà i ampliarà els acords de mobilitat i de recerca. També  agilitzarà els convenis de col·laboració en matèria de recerca i ensenyament amb les universitats i els campus palestins. A més, la UPF explorarà activament altres maneres de donar suport a la comunitat educativa i científica palestina.
  7. Continuarà treballant en el marc de la comunitat UPF, així com de les diferents associacions i xarxes universitàries de què forma part, per denunciar les violacions de drets humans i promoure la pau.

+++

El col·lectiu “Universitats amb Palestina” consideren “vergonyosa i covarda” la postura de la UPF davant el conflicte a Gaza

Consideren la moció aprovada avui “feble, deliberadament superficial i sense compromisos substancials o materials”

“Universitats amb Palestina” ha considerat “vergonyosa i covarda” la postura de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) davant del conflicte a Gaza, després que el Consell de Govern hagi anunciat que no donarà suport a nous projectes de cooperació acadèmica amb universitats israelianes que, “de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concretes, donin suport a les activitats de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza”.

El col·lectiu universitari ha opinat que el “compromís” de la UPF d’acabar amb “l’apartheid i el genocidi” no consisteix a publicar “declaracions buides”, sinó que requereix un “boicot clar i inequívoc” a qui “participi en aquests crims”. Per això ha considerat la moció “feble, deliberadament superficial i sense compromisos substancials o materials”.

 La UPF ha afirmat que només mantindrà actius projectes en aquesta àrea que incloguin poblacions de diversos països. Alhora, ha ratificat la política de “no mantenir relacions institucionals o de cooperació amb institucions governamentals israelianes, ni tampoc amb altres institucions israelianes que no reclamin explícitament un alto el foc” a Gaza.

El col·lectiu “Universitats amb Palestina”, però, han tornat a exigir el reconeixement “explícit” de les causes estructurals i la intenció “genocida” del “projecte colonial” israelià i la suspensió “immediata i incondicional” de les relacions acadèmiques i empresarials amb les “institucions còmplices”.

També opina que la UPF ha de “trencar immediatament” els vincles amb les cinc universitats israelianes amb les quals actualment té acords i col·laboracions. Segons la plataforma, totes cinc exerceixen un paper “actiu” en “l’apartheid israelià i la matança perpetrada per l’exèrcit israelià a Gaza”.

Per tot plegat, l’entitat alerta que no s’aturarà fins que la UPF “deixi de ser còmplice de la injustícia imperant, ni fins que Palestina sigui lliure”

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere