Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Baròmetre Esade – ISS de Sostenibilitat al workplace”: Els espais de treball han de ser catalitzadors de la transformació sostenible de les empreses

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Baròmetre Esade – ISS de Sostenibilitat al workplace, elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade – Universitat Ramon Llull, en col·laboració amb ISS Espanya, avalua per primer cop com les empreses espanyoles estan transformant els seus llocs de treball per integrar la sostenibilitat.

Destaca la integració de criteris mediambientals en la gestió dels espais, avança la sostenibilitat a la governança i l’agenda empresarial i es consolida el treball híbrid, la flexibilització dels espais, la digitalització, la priorització de la salut i l’atracció de talent.

En un escenari marcat per la urgència climàtica i creixents desigualtats, les empreses es veuen obligades a redefinir el seu paper a la societat. En aquest context, els espais de treball que integren conceptes de sostenibilitat possibiliten el desplegament del propòsit corporatiu, reforcen una estratègia empresarial amb visió d’impacte positiu i són catalitzadors d’innovació social i col·laborativa. El primer Baròmetre Esade-ISS de la Sostenibilitat al Workplace (espais de treball) elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade – Universitat Ramon Llull, juntament amb ISS Espanya, destaca la necessitat que els llocs de treball no siguin ni rígids, ni estàtics, sinó que es converteixin en entorns flexibles i adaptables que fomentin la innovació i la resiliència. Aquesta transformació no sols abasta la dimensió física, sinó també les relacions i les col·laboracions que es desenvolupen dins i fora de l’organització.

Per elaborar aquest Baròmetre, s’ha combinat la visió acadèmica i rigorosa d’Esade amb l’àmplia experiència i el coneixement d’ISS Espanya en la gestió del workplace. Aquest informe pioner analitza com s’integra la sostenibilitat als espais de treball, amb l’objectiu de crear una eina que permeti mesurar-ne periòdicament l’evolució.

L’autora del baròmetre i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’Esade, Sonia Ruiz, comenta que “estem immersos en un canvi de paradigma a diversos nivells, i els espais de treball no hi són aliens. El workplace de les empreses no deixa de ser un reflex de la societat en què s’insereix i, per tant, s’ha d’adaptar i redefinir a aquesta nova realitat en constant disrupció. Si considerem que les empreses són part d’un ecosistema obert i en evolució no podem veure els seus workplaces com a espais aïllats i jerarquitzats. Aquesta noció ja no se sosté a la dècada del 2020”.

Integració de criteris mediambientals a la gestió dels espais

El Baròmetre Esade-ISS s’ha realitzat a partir d’enquestes a 37 empreses de diversos sectors econòmics com agroalimentació, finances, construcció i farmacèutic, el 27% són empreses cotitzades a l’IBEX 35 i el 78% tenen més de 1.000 empleats. Com revela aquesta publicació, les companyies espanyoles estan transformant els seus llocs de treball per integrar la sostenibilitat als seus espais, però també a la seva cultura organitzacional, lideratge i estratègia.

En aquest sentit, destaca la integració de criteris mediambientals a la gestió dels espais. El 89% de les empreses enquestades han obtingut certificacions de sostenibilitat als seus edificis corporatius i instal·lacions productives. L’eficiència energètica és una prioritat per al 75% de les empreses, mentre que el 71% està promovent el reciclatge i adopta polítiques per reduir residus, incloent-hi l’eliminació de materials i envasos d’un sol ús. A més, el 83% està impulsant la digitalització de la documentació per avançar cap a oficines sense paper. Per acabar, el 68% de les empreses han implementat polítiques de gestió eficient i estalvi d’aigua, evidenciant un compromís tangible amb la sostenibilitat en múltiples aspectes de les seves operacions.

El Baròmetre també apunta que la sostenibilitat avança progressivament en la governança i l’agenda empresarial i subratlla que la transformació sostenible de l’espai de treball requereix un lideratge humanista i conscient que fomenti l’escolta activa, la crítica constructiva i la visió sistèmica. El 45% dels directors de sostenibilitat reporten directament al CEO, cosa que reflecteix la importància estratègica de la sostenibilitat a les empreses. Destaca també que la sostenibilitat és un àmbit liderat actualment per dones a les organitzacions, representat per un 76% de les persones enquestades.

Decàleg de la Sostenibilitat als espais de treball

El Baròmetre reuneix els deu principals aprenentatges i recomanacions per impulsar les empreses a agilitzar els seus processos de transformació cap a espais de treball més sostenibles i col·laboratius:

Lideratge: Les persones líders de les organitzacions han de possibilitar la creació d’espais que fomentin una reflexió ambiciosa i disruptiva sobre el negoci. El lideratge ha de ser conscient, humanista i empàtic, prioritzant l’escolta activa i l’esperit crític. És essencial centrar la gestió en l’empleat, la carrera professional, la seguretat i el benestar integral.

Propòsit, valors i cultura: Utilitzar el workplace com un “aparador” de la proposta de valor de l’empresa, demostrant coherència i integritat entre accions i compromisos mediambientals, socials i de governança.

Innovació: El workplace ha de ser un espai d’innovació oberta i col·laborativa on es qüestionin models de negoci poc sostenibles i es facilitin col·laboracions per escalar solucions. Conrear una cultura d’innovació basada en hàbits nous i la integració de múltiples perspectives és essencial perquè sigui possible.

Compliance: Anar més enllà del compliment regulatori que exigeix ​​analitzar l’impacte de l’empresa i mitigar els efectes adversos en drets humans i medi ambient i anticipar-se a les oportunitats que l’adopció de la normativa genera. Ressaltem la importància de gestionar tant riscos com oportunitats al llarg de la cadena de valor de manera col·laborativa, cosa que té incidència en la transformació dels workplaces.

Governança: Cal assegurar que l’alta direcció estigui compromesa amb la transició cap a un model de treball sostenible passant de la gestió d’espais físics a ecosistemes de relacions. Adoptar una gestió a llarg termini, centrada en la cocreació amb grups d’interès i la creació d’organitzacions regeneratives.

Baròmetre Esade – ISS de Sostenibilitat al Workplace … clicar aquí

+++

Fotografia: Acte de presentació d’esquerra a dreta: Sonia Ruiz, autora del baròmetre i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’Esade, Eulalia Devesa, directora de Responsabilitat Social Corporativa a ISS Espanya, Xavier Ribera, director de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de BASF i Raquel Espada, Strategy VP EMEA Energy and Sustainability Services de Schneider Electric.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere