Un projecte sobre salut mental coordinat per la Universitat de Barcelona obté un dels premis de Ciència Ciutadana de la UE 2024
S’han anunciat (12/06/2024) els guanyadors de l’edició d’enguany del Premi de Ciència Ciutadana de la Unió Europea. La ciència ciutadana— la participació de la població general en les activitats de recerca científica— contribueix a una societat civil dinàmica i és cada cop més popular entre els europeus. De les 288 candidatures, tres iniciatives de ciència ciutadana s’han endut els principals premis, i vint-i-set més han estat reconegudes amb mencions d’honor. El Premi de Ciència Ciutadana de la UE està finançat en el marc d’Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la Unió Europea (2021-2027).
La comissària Iliana Ivanova ha declarat: «Felicito de tot cor els guanyadors d’enguany del Premi de Ciència Ciutadana de la UE, però també vull fer extensiva la felicitació a tots els participants. Les vostres iniciatives aborden alguns dels nostres reptes més peremptoris i mostren el potencial transformador de la ciència ciutadana. Milloren l’excel·lència i la repercussió de la nostra recerca, i també fan més profunda la relació i la confiança entre la ciència i les nostres societats.»
El Gran Premi, dotat amb 60 000 euros, s’ha concedit al projecte INCREASE, finançat per la UE, per la seva aportació destacada a l’hora de fer avançar els coneixements sobre la preservació de llavors mitjançant l’empoderament de la societat civil i els ciutadans, en particular de les zones rurals.
El premi Comunitats Digitals, dotat amb 20 000 euros, s’ha atorgat al projecte d’Horitzó 2020 CoAct for Mental Health, coordinat per la Universitat de Barcelona, pel seu ús de les tecnologies digitals per desenvolupar un plantejament personalitzat i millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental.
El premi Diversitat i Col·laboració, dotat amb 20 000 euros, ha estat per a SeaPaCS_Participatory Citizen Science against Marine Pollution per la producció de coneixement transformador que omple el buit cognitiu i emocional existent entre la societat i el mar.